De verkoopvaardigheden van Enneagram Type 3, de Succesvolle Werker

0 Reacties

Er is een Enneagram Type dat bijna geboren is om te verkopen. Menig ondernemer kan een voorbeeld aan dit type nemen en aan de successen van hun ondernemerschap: Enneagram Type 3, De Succesvolle Werker, de Presteerder of de Winnaar.

Heb jij type 3?

Als jij Enneagram Type 3 hebt, kan je je heel goed aanpassen aan je klanten, daarom heet dit type ook wel de kameleon. Je doet precies wat nodig is om je klanten voor jou te winnen, je hebt bijvoorbeeld verschillende soorten kleding voor verschillende gelegenheden en een extra jasje in de auto voor je weet maar nooit. Je stemt je af op wat nodig is voor je succes.

Als je type 3 hebt, ben je ook zeer doelgericht. Je hebt een duidelijk doel voor ogen en linksom of rechtsom, dit doel zal je bereiken. Regels lap je aan je laars, je moet scoren.Je hebt veel energie, doorwerken tot in de nachtelijke uurtjes is geen punt. Jouw werktempo ligt sowieso hoog.

Competitie

Als het nodig is ga je de competitie aan. Waar anderen kunnen twijfelen en besluiteloos zijn, is de Succesvolle Werker juist heel besluitvaardig en pragmatisch. Je hebt de natuurlijke drang om de beste te zijn in alles wat je doet. En daarbij kan je ook nog anderen stimuleren om hun doelen te halen. Werk dat gedaan moet worden heeft de prioriteit in je leven.

In de gesprekken die ik heb met ondernemers van type 3, komt dat als een belangrijk punt naar voren: hun partner klaagt vaak ook dat ze zo hard werken. Zelfs tijdens de vakantie moeten ze altijd nog werken en voor hun kinderen hebben ze eigenlijk nooit tijd. Type 3 is ook niet zo’n ster in het onderhouden van vriendschappen. Alles is doelgericht. Alles is functioneel. Ook in privérelaties. Echt iets voor zichzelf doen of ontspannen voelt als tijdverlies.

Snel gewonnen, snel geronnen

Mensen met type 3 hebben vaak klanten die snel weer vertrekken. Want terwijl je je richt op scoren ben je minder goed in het vasthouden van klanten. Je hebt ook weinig geduld met mensen die lopen te piepen, niets doen, negatief doen of het niet meteen snappen. Dat zijn de zwakke schakels waar je het liefst zo snel mogelijk afscheid van neemt. Mensen die niet functioneren wissel je snel in voor beter functionerende exemplaren, dus mensen die jou als type 3 ondersteunen om je succes te bereiken.

De keerzijde van deze glanzende medaille

Zo succesvol als het lijkt, heeft ook dit type een keerzijde. Mensen met type 3 zijn meestal applausjunkies. Als je dit type hebt verlang je naar applaus, waardering en liefde. Je bent een Acteur die moet presteren. Want hoe meer je presteert, hoe meer liefde je ontvangt.

Dat is dan ook de persoonlijke ervaring van mensen met type 3: “Succesvolle mensen worden gewaardeerd. Ik mag dus niet falen.”

Je vermijd ten koste van alles te falen en je houd je imago hoog. Onbewust hebben deze succesvolle werkers daar een patroon voor ontwikkeld.

Anderen boven jezelf

Als ondernemer met type 3 kijk je naar jezelf door de ogen van anderen. Hoe zien anderen jou? Vinden ze je wel succesvol? Wat moet je doen om te voldoen aan hun verwachting? Hoe kan je je aanpassen, zodat anderen jou succesvol vinden en jij de waardering krijgt waar je ten diepste naar verlangt?

Imago

De succesvolle werker kent vele rollen, en je kiest de rol waarmee je kan scoren. Het is een onbewust patroon van zelfbedrog. Je drijft steeds van jezelf af in de rollen die je speelt om maar waardering te krijgen. Je doet dat onbewust, voor jou zijn deze rollen echt.

Mensen met type 3 zijn de universele wet uit het oog verloren dat alles op een natuurlijke manier tot stand komt. In plaats daarvan zie je dat de wereld prestaties waardeert. Je ziet wat succes en waardering oplevert en dat wil je bereiken. Je neemt een rol aan, een imago. En die verantwoorde auto, die geweldige resultaten op de socials en het glamoureus uiterlijk dragen daaraan bij.

Overigens kost het ook een hoop geld om dat imago hoog te houden. Succesvolle werkers nemen nog wel eens risico’s en kunnen grote uitgaven doen om hun imago in stand te houden. Hoe staat het met je bankrekening?

Wat je doet, niet wie je bent

Tegelijk woedt binnenin het verdriet in je hart. Het verdriet van de identiteitscrisis: wie ben jij nou eigenlijk echt? Als je jezelf niet echt iemand vindt, is het wel heel noodzakelijk om applaus te krijgen.

Hoe kan een type 3 zich ontwikkelen?

Herken jij je in de beschrijving van type 3? Experimenteer dan met stilte. Ga in stilte zitten en ervaar wat het met je doet. Gebruik de stilte als moment om met jezelf in gesprek te gaan en te reflecteren. Vraag je af: Hoe gaat het nu echt met mij? Hoe voel ik mij nu? Wie ben ik nou echt? Maakt het je werkelijk gelukkig om gezien te worden als een succesvol en competent mens? Natuurlijk is het fijn om successen te boeken, maar maakt het je gelukkig?

Eerlijkheid

Wees in dit gesprek met jezelf heel eerlijk als je wil ontdekken wat er ten diepste toe doet in jouw leven. Wees eerlijk over wie je bent, wat je doet en wat je ervaart. Eerlijkheid wordt in het Enneagram beschreven als de Deugd van Enneagram Type 3. Neem dagelijks 10 tot 30 minuten voor dit gesprek met jezelf.

Vertrouwen

In je systeem van type 3 ben je ervan overtuigd geraakt dat je niet meer kan vertrouwen op de natuurwetten, maar dat je er hard voor moet werken. Tijdens deze stilte kan je leren om zaadjes planten en erop te vertrouwen dat de zaadjes vanzelf uitgroeien. Dat is de manifestatiekracht, een universele wet van de natuur. Je mag erop vertrouwen dat het goed komt en dat je gewaardeerd wordt om wie je werkelijk bent.

Stilstand

Kom tot stilstand. Stop met succes willen bereiken en leg je werk letterlijk eens neer. Doe je make-up af, je computer uit en leg je telefoon weg. Leer te Zijn. Zo ontstaat er ruimte voor jezelf en om echt contact op te bouwen met echte relaties. Niet met mensen die je nodig hebt voor je succes, maar echte aandacht. Dat betekent dat je oprecht luistert naar elkaar, echte verbinding maakt en het contact met elkaar voelt. In het gesprek met jezelf kan je je afvragen of anderen van je kunnen houden om wie je echt bent.

Meditatie is heel fijn voor mensen met type 3. Bekrachtig jezelf: je mag zijn wie je bent. Je bent het waard om gezien en geliefd te worden. Je hebt je prestaties daar niet voor nodig.

Binnenkort geef ik de gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. In deze training krijg je inzicht in jouw type en ontdek je welke patronen elke type ontwikkelt. Wanneer je dat weet heb je de keus om het anders te doen. Daardoor ontstaat echte transformatie.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *