De loyaliteit van Enneagram Type 6

0 Reacties

Mensen zijn bedreigend, je moet op je hoede zijn. Je kan ze niet zomaar vertrouwen. Je moet alert zijn en je goed voorbereiden. Dus je observeert, schat in en puzzelt uit of mensen wel te vertrouwen zijn. Maar als mensen eenmaal te vertrouwen zijn, ben je uiterst loyaal. Dan ga je voor ze door het vuur en kunnen ze altijd op je rekenen. 

Dit zijn typische ervaringen van Enneagram Type 6, de Loyalist, ook wel Scepticus of Vragensteller.

De Enneagram Typen

Enneagram Type 6 is op zoek naar zekerheid en veiligheid. Dat is de reden dat ze veel vragen stelt en alert is. Want ze moet zich voorbereiden op zaken die mogelijk mis kunnen gaan. Als ze goed is voorbereid, is ze zeker en veilig.

Je kijkt allemaal door je eigen bril naar de werkelijkheid. Het Enneagram beschrijft 9 typische brillen. Dat betekent dat je allemaal andere dingen ziet door die bril en op een andere manier kijkt. Je denkt dat iedereen ziet wat jij ziet, maar dat is niet waar. 

Waar Type 6 bijvoorbeeld onveiligheid ziet, ziet Type 7 juist avontuur. Dus wanneer je met jouw Enneagrambril naar de wereld kijkt, zie je maar 1/9 deel van de werkelijkheid. Dat maakt dat je vaak een gesloten mind hebt. Daardoor overkomen je dingen waar je op moet reageren. 

Groei

Als je ontwikkelt en groeit met het Enneagram leer je die bril af te zetten, waardoor je de totale werkelijkheid gaat zien. Dat betekent dat je veel meer ziet, veel meer controle hebt en bewuste keuzes kan maken. Je hoeft immers niet meer te reageren op alles in de buitenwereld. Je bent veel meer in control.

De bril van Enneagram Type 6 is zekerheid en veiligheid. Dat betekent dat dit type ziet wat er mogelijk mis kan gaan; de risico’s, onzekerheden en onveiligheden. Dat zijn voor Type 6 hele realistische scenario’s waar ze zich op voor moet bereiden.

Ondernemer Type 6

Tijdens een Enneagrampanel ontmoette ik een ondernemer Type 6. Ze is trainer en ze geeft heidagen voor managementteams van grote bedrijven. Daar kan natuurlijk best een hoop mis gaan waar je je op moet voorbereiden. Ze vertelde over de extra kledingsets die ze mee nam, want de zon kan schijnen, maar het kan ook regenen. “Heb ik wel voldoende schoenen in mijn tas? Misschien is het erg koud op de kamer, laat ik een extra dekbed meenemen. De computer kan uitvallen, dus voor de zekerheid neem ik de uitgeprinte PowerPoint mee.” 

Ze bezocht voorafgaand aan de heidagen altijd de locatie: “Zijn er wel genoeg parkeerplaatsen voor de deelnemers?” 

Ze stippelde de routes uit want er kan altijd een boom over de weg liggen. Ze verdiepte zich in de deelnemers, zodat ze wist wat ieders rol zou zijn, managede het vervoer naar de locatie voor als mensen het niet konden vinden. Dit was voor haar het gewone, noodzakelijke werk om zich voor te bereiden op wat mogelijk mis kon gaan. 

Beren op de weg

De aandacht van mensen met Type 6 gaat uit naar beren op de weg; bronnen van onvoorspelbaarheid en daarmee onzekerheid en onveiligheid. Voor Type 6 is dit allemaal volstrekt logisch en realistisch, anderen ervaren mensen met Type 6 vaak als negatief. Het glas is altijd half leeg. Maar mensen met Type 6 ervaren dat zelf dus heel anders. 

Mensen met Type 6 scannen ook op verborgen agenda’s, ze spelen graag advocaat van de duivel en zien altijd incongruenties. Als ik bijvoorbeeld een keer in mijn training of coaching incongruent ben, dan zal een Enneagram Type 6 mij daar altijd op wijzen. Dit uit zich in veel vragen, verzamelen van veel informatie en testen of anderen wel te vertrouwen zijn. 

Betrouwbaar

Mensen vinden de Loyalist ook zeer betrouwbaar, want afspraak is afspraak. Ze gedragen zich ook zeer verantwoordelijk ook, want alles is tot in de puntjes geregeld. En het zijn erg harde werkers, die regelmatig opgebrand raken. Maar als ze je eenmaal vertrouwen, zijn ze uiterst loyaal. “Je kunt op me rekenen!” zeggen ze vaak en dat is ook zo. Ze geven de leiding graag aan iemand anders. 

In de Enneagram Type Interviews blijkt steeds weer dat het gedrag van de Loyalist erg lijkt op het gedrag van Enneagramtype 1 De Perfectionist. Ze vertonen beiden perfectionistisch gedrag en ze bereiden hun zaakjes vaak tot in de puntjes voor. Maar de drijfveer is verschillend voor de twee typen. Type 1 beweegt naar een resultaat toe, Type 6 wil het goede doen en beweegt weg van wat mogelijk mis kan gaan. Dat is een wezenlijk verschil en voor mij reden te meer om verder te kijken dan alleen het gedrag.

Drijfveer

De drijfveer van mensen van Enneagram Type 6 is angst. Angst voedt het denken, het voelen en het doen. Loyalisten ervaren dat zelf niet direct als angst, omdat het een gewoonte is geworden om op hun hoede te zijn. Het gevaar ligt altijd op de loer, zo is het leven nou eenmaal, volgens een Type 6. Angst in het denken zorgt voor twijfel of ze wel de goede beslissing nemen. Vandaar de vragen die ze stellen, hun sceptische houding en de namen de Vragensteller, de Scepticus of de Advocaat van de Duivel. 

Ontwikkel moed

Als jij Enneagram Type 6 hebt, zit je ontwikkeling en groei in moed. Moedige mensen zijn mensen die moed verzamelen om hun angst te overwinnen. Wanneer je angst ontspant, is er ruimte voor vertrouwen. Dan is er veel meer rust en liefde en kan je je overgeven aan het moment. Dan ontstaat er innerlijke zekerheid en hoef je je niet meer in de buitenwereld voor te bereiden op het verkrijgen van zekerheid. 

Waar je aandacht naartoe gaat is wat je krijgt. Wanneer je aandacht hebt voor zaken die mis kunnen gaan, is dat ook wat je ziet en waar je je op moet voorbereiden. Maar je ziet dan maar één kant van de medaille. Je vergeet te kijken naar wat goed kan gaan. Oefen daarmee en vraag je steeds af: wat gaat er goed? 

Klopt je angst wel?

Wanneer je beide kanten van het spectrum bekijkt, is het eenvoudiger om te toetsen of je angst voor wat mis kan gaan wel reëel is. Klopt je angst wel echt? Waar kan je meer vertrouwen in hebben?

Experimenteer. Bereid je bijvoorbeeld eens wat minder grondig voor. Beperk je voorbereiding tot het hoogst noodzakelijke. Laat dingen spontaan ontstaan. 

Doorbreek je gewoonte om te letten of de presentatie van de ander wel precies gelijk is aan wat ze beweren. Neem je gewoonte waar om verborgen agenda’s te zien. Leer anderen te vertrouwen op hun woord en daad. 

Waarin wil jij moedig zijn?

Nu ben ik heel benieuwd: waarin wil jij moedig zijn? Laat het weten als reactie hieronder in het reactieveld.

Enneagram Type Interview

Ontdek met welke bril jij naar de wereld kijkt en wat jouw werkelijkheid is. Wat beperkt jou in je leven en je werk en welke ontwikkeling en groei kan jij maken?

Boek direct jouw Enneagram Type Interview. Het is een zeer verhelderend gesprek. 

Klik hier.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *