De daadkracht van Enneagram Type 8 De Baas

0 Reacties

Als er iets is wat je van Enneagram Type 8 De Baas kan leren, dan is het wel daadkracht en doorzettingsvermogen. Deze mensen doen niet aan uitstellen. Als ondernemer heb je nogal wat dingen te implementeren. Daar heb je energie voor nodig. Neem dan Type 8 tot voorbeeld. 

De ondernemende vaardigheden van mensen met Enneagram Type 8 zijn sowieso talrijk en in sommige opzichten een voorbeeld voor ondernemers. Ze blaken van zelfvertrouwen, zijn zeer ambitieus, gaan recht op hun doel af en zijn zeer vasthoudend. Ze hebben ook erg veel energie, natuurlijk overwicht en geen enkel probleem om te zeggen waar het op staat. Ze zien zichzelf als krachtige, betrouwbare en sterke mensen en ze zijn vaak zakelijk geslaagd. 

Ze spreken zich uit, strijden voor hun eigen zaak en zijn niet bang zijn voor de reactie van anderen. 

Valkuil van Enneagram Type 8 de Baas

Deze ondernemende talenten kunnen echter ook een valkuil zijn. Want Type 8 kan nogal dominant overkomen en dat hebben ze zelf totaal niet in de gaten. In de gesprekken die ik heb met ondernemers met Type 8 blijkt dat ze zichzelf een aardig en lief mens vinden. Maar hun omgeving ervaart hen als overweldigend en soms zelfs bot. 

Waar ze zelf alweer vol energie aan de volgende stap zijn begonnen, moet de ander nog bijkomen van het gevecht met zo’n Baas. Deze vechtersmentaliteit kan ze nog wel eens klanten kosten. Of samenwerkingspartners. Of een baan. Of een partner. Want de ander is uiteraard niet altijd gediend van die overweldigende energie. Net zomin als dat die gedomineerd wil worden. De strijdlust van de Baas zorgt nogal eens voor conflict. 

Het Enneagram geeft inzicht in je blinde vlekken

In mijn coaching en training werk ik met het Enneagram. Het Enneagram omschrijft 9 aangeboren persoonlijkheidsstructuren. Enneagram Type 8 de Baas is er daar een van. Het is een prachtig model om jezelf en anderen beter te leren kennen. Om in de woorden van Enneagram Type 8 te blijven: het leven onder controle te houden.  

Het model geeft je inzicht in je blinde vlekken. Waarom heb je zoveel conflict? Waarom wil je zo graag de touwtjes in handen houden? Waarom wil je mensen uit je leven bannen? Waarom zijn mensen bang voor je? Het zijn ervaringen die voortkomen uit het ego. Het Enneagram geeft daar inzicht in en geeft je heel concrete handvatten voor je ontwikkeling en groei. 

Aan of uit

In de gesprekken met ondernemers van Enneagram Type 8 hoor ik vaak dat er twee standen zijn: aan of uit. Wanneer je aanstaat, ben je vol energie in actie en boem-boem-boem je regelt de dingen. Je deelt de lakens uit, zet iedereen op de juiste plek en je organiseert de boel. Als het dan allemaal staat, ga je ‘uit’ en heb je rust. Als een leeuw van het gevecht rust je uit van wat je geleverd hebt en kijk je tevreden terug op het resultaat. Of je hebt je buik vol gegeten met slachtoffers, want die lust je rauw. 

Het oog van de leeuw valt op wat zwak is en bescherming nodig heeft. Of op wat sterk is, onrechtvaardig is en wat bestreden moet worden. Waarheden van anderen ontken je. Tegelijk verzamel je mensen om je heen die meestrijden. 

Neem leiderschap

Herken jij jezelf als een slachtoffer van Type 8? Pak jezelf bij de lurven en neem leiderschap over jezelf. Als je je als slachtoffer gedraagt word je in ieder geval opgegeven door de Typen 8. Van dit type kan je juist leren om op te komen voor jezelf. Ga staan voor jezelf. Maak jezelf belangrijk. 

Bepaler

Type 8 heet ook wel de Bepaler, want dit type houdt zelf graag de touwtjes in handen. Ze willen graag controle over de zaak houden en bepalen zelf wel hoe het gaat. Ze houden ook van macht. Want Type 8 is gaan geloven dat De machtigen het voor het zeggen hebben. Hun de overtuiging die hieruit voortkomt is: als ik machtig en sterk ben, word ik gewaardeerd en niet gepakt. Mensen met Type 8 hebben meer behoefte aan controle dan het leven kan bieden. De impact die ze daarmee hebben op anderen is een totale blinde vlek.

Strijd

Dus behalve dat ze hun bedrijf goed op de rit hebben staan, leveren ze de nodige strijd. Ze houden wel van een robbertje vechten. Waar een Type 9 bang voor is, gaat een Type 8 juist op af. Deze strijdlust ervaren ze zelf als volkomen rechtvaardig, maar het maakt ook dat anderen regelmatig met een grote boog om hen heen lopen. Wat bij Enneagram Type 8 De Baas op de voorgrond staat, is namelijk hun eigen waarheid: dat de wereld hard en onrechtvaardig is, en dat zij daarom sterk moeten zijn om te beschermen. Dat waarheid en rechtvaardigheid in alles en iedereen zit, hebben deze mensen uit het oog verloren. 

Ook de eigen zwakte heeft dit type uit het oog verloren. Mensen met Type 8 noemen zichzelf regelmatig onzeker, maar dat is hun eigen kwetsbaarheid of onschuld die ze uit het oog verloren hebben. Deze kwetsbaarheid ervaart een Type 8 als een teken van zwakte. Maar precies hier zit de ontwikkeling die deze Bazen kunnen maken.

Ontwikkel tact

Ondernemers met Type 8 ervaren veel conflict in hun leven, ze vinden namelijk dat ze altijd gelijk hebben. Misschien is het goed om te beseffen dat jouw waarheid niet per se de waarheid van een ander hoeft te zijn. Dat zorgt voor meer onderling begrip en het scheelt ook een hoop ruzie. Neem even een pauze en ga gewoon eens het gesprek aan in plaats van je direct te willen verdedigen. Je hebt misschien het idee dat de ander je aanvalt, maar dat is niet waar, dat is enkel de bril waardoor je kijkt. 

Zakelijk Succes met het Enneagram

Wil je als ondernemer zakelijk succes, dan is bewustzijnsontwikkeling de sleutel. Geld op je bankrekening en financiële vrijheid zijn een resultaat van iets. Waarom heeft dezelfde actie bij de ene persoon succes en werkt het bij de ander totaal niet? Neem nu afscheid van patronen die je beperken en ontwikkel patronen die je ondersteunen.

Je hébt een type, je bent het niet; dat type is aangeboren. Je ontwikkelt gedurende je leven onbewust gedrag om te overleven in de buitenwereld. Je denkt dat je jezelf kent, maar dat is niet waar. Je kent je gedrag, en dat is niet wie je bent. 

Je gedrag komt voort uit een strategie die je toepast om te kunnen omgaan met de buitenwereld. Het is niet wie je in essentie bent. Het volgen van al die strategieën en het gedrag dat daaruit voortkomt is het ego. Wil je persoonlijk en zakelijk succes, dan is het noodzakelijk daar inzicht in te krijgen. 

Binnenkort geef ik mijn training Zakelijk Succes met het Enneagram. Een zeer waardevolle training voor ondernemers zoals jij die willen ontwikkelen en groeien met het Enneagram. Je ontdekt hoe het Enneagram bijdraagt aan persoonlijk en zakelijk succes. 

Meld je hier aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *