Waar zit jouw allergie?

0 Reacties

Voor bepaalde mensen ben je allergisch. Mensen die op de socials steeds maar weer vertellen hoe fantastisch ze bezig zijn. Mensen die altijd commentaar leveren op jouw ideeën en afkraken waar jij wel in gelooft. Mensen die dom zijn en niet zien wat jij wel ziet. Mensen die opdringerig zijn, autoritair of direct. Mensen die saai zijn of niets serieus lijken te nemen en de boel kapot maken. 

Het zijn in ieder geval mensen waar je graag bij uit de buurt blijft, omdat ze gedrag laten zien waar jij kromme tenen van krijgt.  

Jouw zelfbeeld

Maar wat je niet ziet, is dat deze allergie vooral iets zegt over je eigen geïdealiseerde zelfbeeld en niets over het gedrag van anderen. Jij hebt een ideaalbeeld van jezelf ontwikkeld, zo wil je graag zijn. Het gedrag van anderen confronteert je met je eigen schaduwkant die je liever niet wil zien. Dus jouw allergie toont enkel je eigen schaduwkant. 

Als je bijvoorbeeld het beeld van jezelf hebt dat je een kalm en bescheiden mens bent, heb je een hekel aan dominant gedrag. Of als je vindt dat je heel daadkrachtig bent, heb je een hekel aan passiviteit. Het gedrag waar jij allergisch voor bent geeft je waardevolle informatie over jezelf. 

Want jouw bescheidenheid kan doorslaan in onzichtbaarheid en jouw daadkracht kan soms overheersend worden. Maar als je allergisch bent voor dominant of passief gedrag, ga je je eigen gedrag nooit aanpassen. De allergie maakt dat je niet in beweging komt en niet implementeert. 

Je ego

Op punt 6 van het Enneagram Transformatief Procesmodel word je geconfronteerd met je ego. Je ervaart een schok van binnenuit. Je wil het resultaat van de verandering wel, maar je verandert niet. Er is een ego-stem die zegt dat je het niet kan of toch niet wil. En dan stopt de verandering. 

Zelfbeeld en allergie per type

Elk Enneagram Type heeft een eigen geïdealiseerd zelfbeeld. En elk type heeft allergieën die lijnrecht tegenover dat geïdealiseerde zelfbeeld staan:

  1. Type 1 ziet zichzelf als verstandig en verantwoordelijk
  2. Type 2 ziet zichzelf als behulpzaam en zorgzaam
  3. Type 3 ziet zichzelf efficiënt en doelgericht
  4. Type 4 ziet zichzelf als invoelend en verbindend
  5. Type 5 ziet zichzelf als onafhankelijk en autonoom
  6. Type 6 ziet zichzelf als betrouwbaar en voorbereid
  7. Type 7 ziet zichzelf als positief en enthousiast
  8. Type 8 ziet zichzelf als daadkrachtig en rechtvaardig
  9. Type 9 ziet zichzelf als verdraagzaam en empatisch

Je schaduwkant

Wat in de schaduw staat, gaat etteren, zegt mijn leraar altijd. Je kan het dus maar beter wat licht geven. 

Voor wie of wat ben jij allergisch? Dat is de doorgeslagen versie van je schaduwkant. Als je die durft te erkennen, kun je groeien tot een evenwichtiger mens. Je bent bijvoorbeeld allergisch voor dominant gedrag. Durf dan te erkennen dat het goed is om er te staan en echt aanwezig te zijn. Je hoeft niet dominant te worden, maar van mensen die je dominant vindt, kun je leren om iets minder onzichtbaar te zijn.

De allergieën van de Enneagram Typen

De allergie van Type 1 is onverantwoordelijkheid, je schaduwkant is je eigen gang gaan en je minder van de mening van anderen aantrekken.

De allergie van Type 2 is egoïsme, je schaduwkant is eerst jezelf helpen en dus niet je zorg voor anderen ten koste laten gaan van jezelf.

De allergie van Type 3 is chaotisch, je schaduwkant is zijpaden durven bewandelen en open staan voor alternatieve oplossingen.

De allergie van Type 4 is onechtheid, je schaduwkant is vanuit het hoofd en de ratio handelen.

De allergie van Type 5 is afhankelijkheid, je schaduwkant is meer je gevoelens tonen.

De allergie van Type 6 is onbetrouwbaarheid, je schaduwkant is meer loslaten en leren omgaan met wat er op je afkomt.

De allergie van Type 7 is pessimisme, je schaduwkant is je voorbereiden op mogelijke tegenslag.

De allergie van Type 8 is afwachtendheid, je schaduwkant is even de tijd nemen om te reageren of in actie te komen. 

De allergie van Type 9 is dominantie, je schaduwkant is niet over je heen laten lopen.  

De kwaliteiten en allergieën zijn gebaseerd op de Kernkwadranten van Daniel Ofman. Zijn theorie is zeer behulpzaam als je je kernkwaliteiten wil ontdekken en ontwikkelen.

De schok

Lijnrecht tegenover het ideaalbeeld van jezelf staat je schaduwkant. Als je allergisch bent voor iemand, word je op dit punt geconfronteerd met je schaduwkant. De kant die je liever niet ziet. Dat is een schok. Er is moed voor nodig om juist je schaduwkant onder ogen te zien en ervan te leren. 

Waar zit jouw allergie?

Om te veranderen hoef je niet meteen van 0 naar 100 te gaan. Als je bescheiden bent hoef je niet ineens opdringerig, autoritair of dominant te doen. Het is wel waardevol om te onderzoeken hoe je je schaduwkant meer licht kan geven. In plaats van je heel verantwoordelijk op te stellen, laat je gewoon eens even de boel de boel. Wees nonchalant en geef zo ruimte aan wat je graag wil doen, in plaats van wat je hoort te doen. Of in plaats van altijd heel verdraagzaam te zijn, een keer wel duidelijk zeggen wat je van dingen vindt, zonder angst voor de reactie van anderen. 

Verandering

Verandering ontstaat als je doet waar je allergisch voor bent, waar je weerstand tegen voelt of waar je bang voor bent. Ja, dat is spannend. Je schraapt al je moed bij elkaar. En je doet het toch. 

Wanneer je dat doet, merk je dat je allergie verdwijnt. Al die mensen waar je kromme tenen van kreeg, blijken best aardig en leuk te zijn. Het geeft jou de energie om in actie te komen wat noodzakelijk is om de transformatie te realiseren waar je zo naar verlangt. 

Ontdek je eigen Enneagramtype

“Wat is de eerste stap in het proces van veranderen?” vragen mensen mij de laatste tijd veel. De eerste stap is het kennen van je eigen Enneagram Type. Als je je type kent, weet je hoe je jezelf beperkt. Dan je ontdekt dus ook je allergieën. Je ziet ineens wat je tot die tijd nooit zag. Dat is een eerste stap in verandering.

Wanneer je de Enneagram Typen wil leren kennen en wil ontdekken welk type dominant aanwezig is in jou, meld je dan direct aan voor de online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *