Verwerken van emoties

0 Reacties

Als jij als coach eerlijk bent naar je cliënten, komen er emoties vrij. Je cliënten worden geconfronteerd met de werkelijkheid. 

Ze zien de waarheid

Ze beseffen ineens de waarheid en zien de minder leuke eigenschappen van zichzelf. Eigenschappen die ze tot die tijd niet hebben gezien, maar die wel grote impact hebben op hun leven. Of ze realiseren zich ineens dat ze zichzelf al jarenlang gevangenhouden in hun relatie. Dat ze zich volledig aanpassen aan de ander en emotioneel afhankelijk zijn. Of het wordt ze ineens duidelijk dat ze zichzelf klein houden in de baan waarin ze al tientallen jaren zitten en waar ze allang geen voldoening meer uithalen. 

Blijf bij hun verdriet

Dat doet pijn. Dat geeft verdriet. Je cliënten hebben de tijd nodig om dat verdriet te verwerken. Als coach heb jij een belangrijke taak in deze fase. Je moet aanwezig zijn voor je cliënten en bij hun verdriet blijven. Je moet hen daarin ontvangen en hen helpen de pijn te voelen. Je moet je cliënten de tijd en de ruimte geven om de emoties te verwerken. Je moet ze dus helpen uit te huilen, en niet meteen klaarstaan met zakdoeken en troost. Laat alle tranen gaan, zodat ze zichzelf leeg kunnen maken van al het verdriet. Hoe neem je die ontvangende houding aan tegenover je cliënten?

De transformatie

Je confronteert je cliënten met de werkelijkheid, omdat dat noodzakelijk is voor hun ontwikkeling en groei. Vervolgens moeten ze de emoties verwerken die daarmee gepaard gaan. Wanneer ze dat doen, zijn ze leeg en schoon vanbinnen en kunnen ze de verandering (transformatie) doormaken waar ze naar verlangen. 

Wanneer je meehuilt met je cliënt, gaat het waarschijnlijk meer over je eigen verdriet dat getriggerd wordt. Dat is niet goed voor de coaching. Jouw verdriet is niet behulpzaam voor je cliënten, want het haalt ze weg van hun eigen verdriet. Je wil voorkomen dat je cliënten de indruk krijgen dat hun verhaal jou verdriet geeft, want dan gaan ze zich ook nog aanpassen aan jou. 

Je eigen verdriet

Dus voor je cliënten, en ook voor je eigen ontwikkeling en groei als coach, is het noodzakelijk om de tijd te nemen eerst je eigen verdriet te verwerken. Buiten het zicht van je cliënten. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen verdriet. Je kan je cliënt alleen helpen als je ook je eigen proces doorloopt en je eigen verdriet verwerkt. 

Het Enneagram

In mijn werk als coach en counselor is het Enneagram mijn instrument. Het Enneagram bevat ongelofelijk veel wijsheid. Mensen zijn gauw geneigd om de oplossing voor problemen in de buitenwereld te zoeken, maar de oorzaak van jouw issues, en ook die van je cliënten, zit vanbinnen. Daar zit dus óók de sleutel tot succes. De wijsheid van het Enneagram helpt je die innerlijke weg te vinden. Je handelen – wat je doet in het dagelijks leven – heeft dan veel meer impact. Het is constructiever. Voor jezelf, je dierbaren, je cliënten en het grotere geheel. 

Ik gebruik het Enneagram Transformatief Procesmodel om mijn klanten te ondersteunen in hun proces. Het procesmodel werkt volgens de natuurlijke stroom der dingen, waardoor je meer in flow bent. Immers, wanneer je tegen de stroom ingaat, heb je al je kracht en energie nodig. Dan put je jezelf uit en dan stagneer je. 

Punt 4, het verwerken van emoties

Het verwerken van emoties is punt 4 van het Enneagram Transformatief Procesmodel. Enneagram Type 4 wil het leven graag ten volle doorleven en doorvoelen. Het liefst groots en meeslepend. Mensen met type 4 beleven alles heel intens; het zijn de voelers van het Enneagram. Vandaar dat dit punt van het proces gaat over emoties en het verwerken van verdriet. 

Het verdriet van je cliënten

Op dit punt van het procesmodel is er verdriet, er zijn emoties. En jij hebt als coach de taak om je cliënten hierin te begeleiden. Dat kan je alleen als je je eigen verdriet hebt verwerkt. Je huilt niet mee met je cliënten en je neemt het verdriet van je cliënten ook niet weg. Misschien heb je ooit geleerd dat het beter is om je tranen weg te slikken en door te gaan alsof er niets aan de hand is. Maar dan weet je ook dat dat niet werkt.

Als je het verdriet er helemaal kan laten zijn, de tranen kan laten stromen en je cliënten zich helemaal leeg kunnen maken vanbinnen, ontstaan nieuwe perspectieven en kan de transformatie plaatsvinden. Hoe kan je je cliënten ontvangen in hun verdriet?

De ontvangende kom

Je kan letterlijk een ontvangende houding aannemen. Ga rechtop in je stoel zitten met je rug tegen de leuning, of in ieder geval zodanig dat je je bewust bent van je rug. Je rug is sterk en stevig. Je mag erop vertrouwen dat die je altijd overeind houdt. Plaats vervolgens je beide voeten op de grond. Visualiseer wortels die moeder aarde ingroeien. Moeder aarde is een voedende kracht. De wortels bieden je de voeding die je nodig hebt in het moment. Zo heb je behalve een stevige rug ook de voeding vanuit de aarde. Je buik is zacht en je armen zijn open en je handen liggen geopend in je schoot. Dit heet de ontvangende kom. Zo ben je een ontvangende coach. Letterlijk. Het maakt je een veilige coach waarbij cliënten met een gerust hart kunnen huilen. 

Je hoeft niet vantevoren te bedenken wat je moet doen. Je kan erop vertrouwen dat je in het moment altijd weet wat je moet doen. Zo kan je je cliënten in hun eigen proces laten. Deze ontvangende houding is overigens in alle fasen van het proces waardevol, en in alle gesprekken met je cliënten. 

Binnenkort staat op de agenda de gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

Meld je hier aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *