Van doen naar Zijn

0 Reacties

Ben jij een echte doener? Als ik eerlijk naar mezelf kijk, was ik vroeger vooral veel aan het doen. Doen, omdat ik bang was dat ik tekort zou komen. Doen, omdat ik de ander tegemoet wilde komen. Doen, omdat ik me wilde bewijzen.

Ik was me niet bewust van mijn typische overtuiging dat ik mezelf eigenlijk onbeduidend en onbelangrijk vond. Dat ik bang was rimpelingen te veroorzaken in het leven van anderen. Dat ik me verantwoordelijk voelde voor het gevoel van de ander. Het was de reden van al mijn harde werk. Het is een mechanische manier van leven. Je doet en je ziet niet dat het anders kan.

Buitenwereld

Je bent met je blik gericht op de buitenwereld. Je reageert op wat je daar ziet en waarneemt. Het is een geautomatiseerde (mechanische) reactie, je ziet het niet bij jezelf. Je reageert zonder dat je er erg in hebt. Het is lijden, want je bent jezelf niet. Je bent immers niet onbeduidend of onbelangrijk.

Wees eens eerlijk naar jezelf, hoe reageer jij op de buitenwereld? Wat gebeurt er in de buitenwereld waardoor jij bang, boos of verdrietig wordt? Dat is waardevol om te onderzoeken.

Blinde vlekken

Het is moeilijk om je eigen blinde vlekken te ontdekken. Want je hebt namelijk niet door waarover je oneerlijk bent tegenover jezelf. Ik wist niet van mijn patronen, ik kende ze niet en daarom zag ik ze ook niet. Ik had een spiegel van buitenaf nodig: mijn coach. Een goede coach kan je hierop wijzen. Dat is de reden waarom mijn coachingstrajecten altijd beginnen met het Enneagram Type Interview. Daarmee wordt duidelijk wat je niet ziet bij jezelf.

Hard werken

Begrijp me goed: hard werken is geen probleem. Maar als hard werken ontstaat uit een trigger in de buitenwereld, heb je veel stress en toestanden in je leven. Dan wordt je leven bepaald door je pijn uit het verleden en je zorgen voor de toekomst. Dat is een heel stressvolle toestand en een enorm energielek.

Moe

Toen ik eindelijk eerlijk aan mijn vermoeidheid toe kon geven, ontdekte ik pas hoe ontzettend moe ik was. Hoe moe mijn lichaam was, hoe ik het had uitgewoond en hoe streng ik was geweest voor mezelf. Het heeft ruim 5 jaar geduurd voordat die vermoeidheid uit mijn lichaam was verdwenen. De vermoeidheid kon ik pas echt voelen toen ik eraan toegaf.

Werken vanuit je Zijn

Wanneer je werkt vanuit je Zijn, kan je alsnog veel doen en hard werken. Maar dan voelt het niet als hard werken. Werken vanuit het Zijn is namelijk heel efficiënt en kost veel minder energie, want je hebt geen energielekken meer. Je laat je werk namelijk niet bepalen door wat er in de buitenwereld gebeurt, maar het komt voort uit je binnenwereld, je Zijn. Je kan het ook het Hogere Zelf noemen, de Bron, het Ware Zelf, de Ware Essentie. Hoe je het ook noemt, het is een Ware plek van Zijn; een natuurlijke plek.

Je binnenwereld voelen

Deze binnenwereld kan je niet zien, proeven, ruiken, beetpakken, zelfs niet onder de microscoop leggen. Maar het is er wel en je kan hem wel waarnemen. Het is een energie. Het is een innerlijk landschap waarin jouw liefde, jouw creatie, jouw stilte en jouw bewustzijn een belangrijke rol spelen. En je innerlijke landschap is de plek van waaruit je manifesteert in de buitenwereld. Dus hoe beter je je innerlijk landschap op orde hebt, hoe krachtiger je manifestatie.

Wil je zakelijk de boel op de rit brengen? Begin dan met je binnenwereld te ordenen. Dan gaat het veel makkelijker, omdat alles wat er in de buitenwereld gebeurt veel minder stress oplevert.

Je invloed op je binnenwereld

Toen ik in aanraking kwam met het Enneagram was ik totaal onbekend met deze binnenwereld. Bestaat zoiets? Natuurlijk kende ik mijn gevoelens en gedachten, maar ik had totaal niet door dat ik daar zo’n invloed op kon hebben. Ook daar moest ik eerlijk in zijn. Het is om die reden dat het werken met het Enneagram zoveel vervulling geeft. Je wereld wordt er stukken mooier en rijker van.

Innerlijke rust

Eindelijk vond ik de plek van innerlijke rust: in mijzelf. En het lukte me steeds vaker naar die innerlijke rust toe te gaan en hem te bewaren. Wanneer je innerlijke rust hebt, gaat alles veel gemakkelijker. Je hebt meer energie omdat je geen energielekken meer hebt. Je bent innerlijk stabiel en veilig. Werken aan je binnenwereld betekent werken aan je eigen heling. Je wordt een heel mens. En als jij een heel mens bent, ben je een betere coach.

Het Enneagram Transformatief Procesmodel

In mijn werk als coach en trainer is het Enneagram Transformatief Procesmodel mijn instrument. Het is prachtig om toe te passen bij persoonlijke en professionele ontwikkeling en groei. Het Enneagram gaat immers over mensen en het werken met mensen. En dat is wat ik als coach de hele dag doe.

Eerlijk zijn

Werkelijk eerlijk zijn tegenover jezelf en onderzoeken wat er in jezelf gebeurt is punt 3 van het Enneagram Transformatief Procesmodel. Enneagram Type 3 leert je eerlijk te zijn tegenover jezelf en anderen.

Punt 3 heet een schokpunt: je krijgt een schok van buitenaf. Het schokpunt betekent ook dat het een punt is waarop het proces kan stagneren of stoppen. Dus wanneer je oneerlijk blijft tegenover jezelf, kan je geen ontwikkeling of groei doormaken.

Vertragen

Je kan beginnen met vertragen. Hoe reageer je op de buitenwereld, zoals je dierbaren? Wat gebeurt er in je als je uit je slof schiet? Kan je ook niet reageren? Gewoon je mond houden? Dus uit de reactie blijven? Probeer het eens, kijk wat er gebeurt. Observeer het bij jezelf.

Eerlijk tegenover je cliënt

Wanneer je eerlijk bent tegenover jezelf, kan je ook eerlijk zijn tegenover je cliënt. Wanneer je niet eerlijk bent, kan je niet coachen. Het heeft geen enkel nut, omdat het juist jouw taak als coach is om de blinde vlekken bij je cliënten helder te maken, zodat zij zich kunnen ontwikkelen. Dus wees eerlijk tegenover jezelf en je cliënten, dan manifesteren de resultaten zich zoals die van Type 3 De Succesvolle Werker.

Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

Meld je direct aan voor de Online Training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

Je ontdekt wat het Enneagram eigenlijk is. En wat niet. Ook krijg je inzicht in de 9 typen van het Enneagram. Misschien ontdek je wel je eigen type, of dat van mensen om je heen. Het is een supergave training.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *