Structuur aanbrengen

0 Reacties

Het is tijd om orde op zaken te stellen. Je hoofd is leeg en er is ruimte om de boel te ordenen. De situatie lijkt ineens veel minder ingewikkeld en de oplossing waar je naar op zoek was dient zich vanzelf aan.

Het gaat makkelijker

In mijn eigen proces ontdekte ik dat ik me veel beter kon begrenzen. Waar ik voor die tijd lange dagen maakte en ook in het weekend nog uren achter de computer zat, nam ik veel meer tijd voor ontspanning. Het weekend bleef de computer uit en ging ik leuke dingen doen. Ik merkte dat ik ook tegenover anderen veel beter mijn grenzen ging bewaken en die veel makkelijker kon uitspreken. Ik had geen last meer van de mening van anderen. Het lukte me sowieso veel beter om me uit te spreken en mezelf zichtbaar te maken. 

Leegmaken maakte me alerter. Helderder. Fitter. Energieker. Blijer. En ik had alle ruimte gecreëerd om me te vullen met de dingen die wel voor me werken. Mezelf zien. Meer tijd voor ontspanning. Mijn grenzen goed bewaken. De dingen doen die ik wil doen; de juiste actie leren nemen, zonder me aan te passen aan de mening van anderen.  

Gedachten verwerken en structuur aanbrengen

Dit is punt 5 van het Enneagram Transformatief Procesmodel: gedachten verwerken en structuur aanbrengen. Ik beschrijf dit procesmodel in mijn boek Hoe word je een Topcoach. Je kan dit boek gratis downloaden. 

Het Enneagram Transformatief Procesmodel beschrijft de stappen die nodig zijn voor verandering. De stappen volgen een natuurlijk proces, het zijn wetmatigheden. Wanneer je dit proces volgt, stroomt de verandering als het ware door je heen. Je hebt het besluit genomen dat je dingen in je leven en je werk anders wil. Vervolgens ga je door een aantal processen, waardoor de verandering ontstaat. Wanneer je daarin de natuurlijke stroom volgt, scheelt je dat energie. Dat is een heel constructieve manier van veranderen. 

De Waarnemer

Van Enneagramtype 5 De Waarnemer leer je helder na te denken en de zaken rationeel te bekijken. Je brengt structuur aan en vindt oplossingen. In het hoofd van type 5 is het allemaal niet zo heel erg ingewikkeld: “Wat is nu de kern van de zaak?” Ik hoor het ‘mijn eigen’ type 5 vaak zeggen. Enneagram Type 5 kan zaken heel goed tot de kern terugbrengen. 

Daarom dat je op dit punt van het transformatieproces je gedachten verwerkt en zo structuur aanbrengt. Enneagram Type 5 kan maar moeilijk begrijpen waarom anderen zo moeilijk (en emotioneel) doen. 

Er is ruimte

Je kan nu ook je gedachten verwerken en de noodzakelijke structuur aanbrengen, want al je verdriet en beperkingen zijn achtergebleven in het ravijn. Er is een leegte ontstaan. Er is rust en ruimte om nog eens goed naar de situatie te kijken. Het is ineens veel overzichtelijker geworden. Het is ook eenvoudiger geworden om in actie te komen, omdat dingen duidelijker zijn.

Businesswise werden mij in punt 5 een aantal dingen heel duidelijk. Ik wilde alles eenvoudiger. Ik bracht mijn marketing terug tot enkele eenvoudige activiteiten die ik tot op de dag van vandaag toepas en herhaal in mijn business. Terug naar de kern van de zaak. In deze fase van het proces ontstond ook mijn SUCCES-methode. Ik zag het ineens zo duidelijk. Wat werkt? Doe alleen dat en stop met de rest. Doe minder met een beter resultaat. Ook dat leer je van Enneagram Type 5. 

Hoe dan?

Het interessante is, dat je het allemaal niet van tevoren kan bedenken. Mijn klanten vragen vaak: “Ja maar hoe dan?” Er zit veel wilskracht achter die vraag. Een noodzaak van moeten veranderen. Het moet anders, anders raak je in de problemen. Maar de problemen lossen zich vanzelf op als jij je mee laat nemen in de stroom van de natuur en je wilskracht loslaat. Ik weet ook niet hoe. Maar leer erop te vertrouwen dat antwoorden zich vanzelf aandienen. Leer te vertrouwen op het natuurlijke proces. 

Wat werkt wel?

In de voorgaande processen heb je jezelf leeg gemaakt van wat niet voor je werkt. Nu is het tijd om jezelf te vullen met wat wel voor je werkt. Het vult zich vanzelf als jij je overgeeft aan dat proces.

Financiële orde op zaken

Ook financieel wilde ik orde op zaken stellen. Ik had al mijn spaargeld in mijn eerste business gestopt en die was mislukt. Ook mijn geld was in het ravijn verdwenen en mijn bankrekening was leeg. Ik was net Succes met je Bedrijf gestart en ik wilde er een winstgevende business van maken. Maar ik voelde dat ik nog werd beperkt door mijn angst voor tekort aan geld. 

Iemand wees me op het boek De Rijkste man van Babylon van George S. Clason. Het moest zo zijn. De belangrijkste boodschap die ik uit het boek haalde is 10% weg te zetten van mijn inkomsten. Ik opende een aparte bankrekening en zette vanaf dat moment 10% van al mijn inkomsten weg. Elke keer wanneer ik een betaling ontvang, zet ik nog steeds 10% daarvan op bankrekening. Consequent. Ik haal er niets vanaf. Het is mijn weg naar financiële vrijheid.

Ik maakte me leeg van mijn angst voor tekort aan geld en ik vulde mijn bankrekening. Er kwam sowieso veel meer flow op mijn bankrekening en mijn bedrijf werd winstgevend. 

Ik zie dit zakelijke succes nog steeds als een resultaat van mijn persoonlijke ontwikkeling en groei. Het ontstond, omdat ik me leeg maakte van wat niet voor me werkt en me vulde met wat wel voor me werkt. 

Je cijfers

In deze fase van het procesmodel is het een goed moment om je cijfers eens grondig onder de loep te nemen. Maak je wel winst? Hoeveel geld heb je op je bankrekening? Hoeveel winst wil je maken? Heb je voldoende vet op de botten? Heb je voldoende geld om de noodzakelijke investeringen te doen in jezelf en je bedrijf? Je moet namelijk ook leren om geld voor jezelf uit te geven. Ontvang niet alleen maar, leer ook uit te geven. Te investeren. Want je hebt geld nodig om nieuwe kennis op te doen, nieuwe dingen te leren en jezelf te ontwikkelen. 

Structuur

Enneagramtype 5 houdt van Excellijsten. Maak een dashboard voor jezelf, zodat je weet aan welke knoppen je moet draaien. Begin eenvoudig met bijvoorbeeld een overzicht van je inkomsten en je uitgaven. Bepaal wat je daarin wil verbeteren. Het is een mooie manier om je zaken te ordenen. Structuur aan te brengen. Je zet de feiten op een rij, waardoor dingen helder worden. De situatie is ineens een stuk minder ingewikkeld en oplossingen liggen voor de hand. 

Gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

Binnenkort geef ik de gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. In deze training behandel ik de verschillende Enneagram Typen. Het is een prachtige kennismaking met het Enneagram en hoe jij de wijsheid kan toepassen in je leven en je werk. 

Meld je hier aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *