Pijn is nodig – leer ervan te houden

2 reacties

Ik voelde me ontzettend machteloos, ongelofelijk in de steek gelaten en verslagen. Mijn toenmalige partner ging ervandoor met een andere vrouw. Na bijna 25 jaar huwelijk. Vanbinnen was ik leeg en moe. Dat was voor mij de reden om een coach te zoeken die me kon helpen.

Er gebeuren dingen in ieders leven die pijn doen. Daar lijd je onder. Het kan een reden zijn om hulp in te schakelen. Wat ik toen nog niet besefte is dat ik die pijn nodig had. Het was een cadeau.

Enneagram

Ik kwam in aanraking met het Enneagram en ik begreep meteen waarom ik in die vreselijke toestand verzeild was geraakt.

Natuurlijk gaf ik hem de schuld. Maar vanbinnen wist ik ook dat ik daarmee geen stap verder zou komen. Dan zou ik slachtoffer zijn en dan zou ik pijn blijven lijden. Ik wist en ik voelde dat ik zelf een aandeel had in onze scheiding. Het Enneagram liet heel duidelijk zien welke patronen mij en ook ons huwelijk hadden beperkt.

Invloed en lijden

Je hebt simpelweg geen enkele invloed op het gedrag van anderen en op wat zij jou aandoen. Je hebt geen invloed op gebeurtenissen om je heen. Verdriet en pijn is nou eenmaal onderdeel van het leven. Je moet het leren verdragen.

Maar lijden is een optie. Je kan ook het heft in eigen hand nemen en zelf bepalen hoe je omgaat met alle gebeurtenissen en alle zaken die anderen je aandoen. Dan krijg je grip en controle over jezelf en je eigen handelen, in plaats van dat je de grip en controle over anderen wil. Dan kan je leiden in plaats van lijden.

Karakter

Wanneer ik een Enneagram Type Interview afneem, onderzoek ik samen met jou je aangeboren karakterstructuur. Iedereen wordt geboren met een karakter en vanuit dat karakter wil je de liefde van je ouders krijgen en de pijn van je ouders vermijden. Daarin ontwikkel je allerlei vaardigheden en gewoontes. Die dienen je als kind, maar als volwassene beperken ze je vaak. Het Enneagram beschrijft mooi hoe dat werkt.

Aangeboren

Ik ben geboren met Enneagram Type 9. Ik herinner me nog dat mijn moeder vroeger regelmatig tegen mij zei dat ik de kat uit de boom keek. Op het werk zeiden mensen dit later ook. Ik dacht dat ik zo was. Ik stelde me bescheiden op en bleef altijd op de achtergrond. Ik wilde wel iets zeggen, maar ik had altijd het idee dat ik te laat was. Of dat ik de verkeerde dingen zei. Enneagram Type 9 is de Vredestichter, die wil graag de harmonie bewaren. Ik ben een vredelievend mens. Dit type heeft altijd het idee dat er conflict ontstaat wanneer je voor jezelf opkomt. Dus ik keek eerst de kat uit de boom en hield eigenlijk altijd mijn mond.

Wie ben jij?

Maar het is niet wie ik ben. Het is een patroon dat ik heb ontwikkeld om liefde te krijgen en pijn te vermijden, zoals zoveel patronen die het Enneagram beschrijft. Destijds waren die patronen een volstrekte verrassing voor me. Ik zag mezelf tot die tijd als een hard werkende vrouw, en ik dacht dat ik mijn zaakjes goed voor elkaar had. Ik wist niets van mijn neiging het conflict uit de weg te gaan, van mijn behoefte aan harmonie. Het Ennegram gaf me ongelofelijk veel inzicht, ik leerde mezelf echt opnieuw kennen. Dat is ook wat ik zie bij mijn klanten: ze ontdekken wie ze werkelijk zijn.

Vaardigheden

Ik dacht inderdaad dat ik altijd de kat uit de boom keek. Dat ik bescheiden was, stil en introvert. Maar dat is niet wie ik ben. Het zijn vaardigheden die ik heb ontwikkeld vanuit mijn typische patronen. Ik was goed geworden in dat gedrag. Maar het is niet mijn Ware Natuur. Je Ware Natuur zit verstopt onder je gedrag, je vaardigheden en je patronen. Wanneer je je ware natuur wil ontdekken, moet je je daar van ontdoen.

Ontwikkeling

Ontwikkeling betekent dat je het totaal anders doet dan je tot nu toe altijd hebt gedaan. Daarom is het soms nodig dat er dingen gebeuren in je leven, pijnlijke dingen. Want dat zijn mooie kansen om je te ontwikkelen.

Jouw keus

Je hebt altijd een keus. Je kan ervoor kiezen om in de ellendige situatie te blijven. Of je kiest voor ontwikkeling. Het is nou eenmaal een universele wet dat wanneer je de pijn uit de weg gaat, de pijn steeds weer op je pad blijft komen. Het blijft terugkomen, totdat je de handschoen oppakt en met die pijn aan de slag gaat.

Pijn is nodig

Pijn is nodig. Pijn is je kans, je hebt deze kansen nodig. Hoe meer pijn, hoe groter de noodzaak. Je hoeft het niet uit de weg te gaan. Leer volledig oké te zijn met pijn in je leven. Je kan het niet weg denken, weg wandelen of weg huilen. Dat hoeft ook niet. Je pijn hoeft niet weg. Die is er. Je moet hem leren verdragen. Je moet hem door je leven laten stromen. Je moet hem leren liefhebben. En daarna kan je verder, als een beter mens op weg naar je beste en mooiste leven.

Lijden of aan de slag?

Nee, het is niet altijd fijn. Maar dat is oké. Het Enneagram is een prachtig instrument dat je hierbij helpt. Natuurlijk kan je anderen de schuld blijven geven en tegen jezelf blijven zeggen dat het allemaal niet zo erg is. Maar dat is lijden. Pak de handschoen op en ga met jezelf aan de slag.

Transformatie

Ik transformeerde. Ik kreeg de macht terug over mijn eigen leven. Ik ontwikkelde innerlijke stevigheid en stabiliteit. Ik voel me tegenwoordig sterk en zacht, gevuld en energiek. Ik ben heel erg veel conflicten aangegaan de afgelopen jaren. Ik heb gevochten en ben de strijd aangegaan. Ik ben echt volledig voor mezelf gaan staan. Nee, dat was niet makkelijk. Dat was vaak zelfs erg moeilijk. Maar ik deed het. En weet je wat zo mooi is? Vanaf het moment dat ik dat ging doen, voelde ik me sterker worden. Nu voel ik me volledig in harmonie met mezelf en de buitenwereld.

Succes

Wil je graag een succesvolle business? Dat kan je, want ik kan het ook. Het enige wat daarvoor nodig is, is dat je de pijn in jezelf aankijkt. Leer je pijn én jezelf liefhebben. Werk aan jezelf. Neem afscheid van al die stress en die toestanden in je leven. Word een heel mens. Dat maakt je een goede coach en een succesvolle ondernemer. De klanten en het geld zijn namelijk niet meer dan een logisch gevolg van je ontwikkeling.

Jij kiest

Jij kiest. Ga jij je pijn aan en pak je de leiding over je leven en je bedrijf?
Of ga je die uit de weg en blijf je slachtoffer?

Meld je direct aan voor mijn training Ontdek je Ware Natuur. Het is een noodzakelijke stap in je ontwikkeling als succesvolle coach.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

2 Reacties

 1. George

  Een aanrader. Met Marielle werken is een verrijking. Ik heb geleerd om als coach mijn geleden pijn te delen. Mijn cliënten vinden dat juist fijn. Beter dan daarvoor, toen ik “technisch coach” was.
  Ga de uitdaging aan met Marielle.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dankjewel George en fijn om te lezen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *