Om harmonie te creëren moet je de strijd aangaan – 9 krachtige tips

0 Reacties

In het Enneagram Type Interview vraag ik in hoeverre je bent gericht op het behouden van harmonie. Het behouden van harmonie is namelijk een belangrijk thema voor Enneagram Type 9. Uit de interviews blijkt dat ook mensen die zich herkennen in een ander Enneagram Type dit erg belangrijk vinden. 

Harmonie binnen of buiten

Ik vind harmonie ook belangrijk, als Enneagram Type 9, en ik ben graag in harmonie. Voor mij betekent harmonie innerlijke rust. Onbewust heb ik jarenlang heel hard gewerkt om de harmonie om mij heen te bewerkstelligen. Met als gevolg dat het om mij heen heel harmonisch was, maar dat in mijzelf een conflict woedde. Er ging iets helemaal niet goed, want mijn innerlijke wereld was alles behalve rustig. 

Eigen interpretatie

Als ik doorvraag op het thema harmonie, blijkt dat iedereen daar een eigen, typische interpretatie aan geeft. Voor de één is harmonie innerlijke vrede, voor de ander is het het goede en het juiste willen doen en voor weer een ander is het strijden voor rechtvaardigheid, of klaar staan voor een ander, of zorgen voor een goed belegde boterham. 

Ik maakte destijds kennis met het Enneagram en ik snapte het meteen. Ik wilde harmonie in de buitenwereld creëren, maar ik moest beginnen met harmonie creëren in mijn eigen innerlijke wereld. Dat is een universeel gegeven en van toepassing op iedereen.

In mijn werk als High Performance Business Coach en Cosmic Healer is het Enneagram een onmisbaar instrument. Het Enneagram geeft je inzicht in jezelf, Je Ware Natuur en ook in wat je beperkt om Je Ware Natuur te leven. Inzicht in jezelf is de sleutel tot ontwikkeling en groei. Je denkt vaak jezelf te kennen. Je kent je gedrag. Je kent je gedachten. Je kent je gevoelens. Maar dat is niet wie je bent. 

Typische vaardigheden

Als ik vraag wat mensen doen om de harmonie te bewaren of te creëren zijn dit de typische vaardigheden die mensen daarin hebben ontwikkeld:

 • Enneagram Type 1 wil het juiste doen en verbeteren wat beter kan. Daar neem je bijna als vanzelfsprekend de verantwoordelijkheid voor. 
 • Enneagram Type 2 wil graag iets voor de ander betekenen. Je voelt aan wat de ander nodig heeft en daarin stel je je graag dienstbaar op.
 • Enneagram Type 3 wil graag de beste zijn en speelt het spel om te winnen. Je vindt het belangrijk dat mensen zien wat je hebt bereikt.
 • Enneagram Type 4 wil anders zijn, specialer, unieker, interessanter. Je bent een intuitief en gevoelig mens. Je wil het leven voelen en de schoonheid ervan ervaren.
 • Enneagram Type 5 wil graag weten. Je wil lezen, kennis vergaren, analyseren. Je vindt het fijn om na te denken en daar wil je graag de tijd voor hebben.
 • Enneagram Type 6 wil zekerheid en veiligheid. Je vraagt je vaak af of je het wel goed hebt gedaan en je hecht veel waarde aan het oordeel van anderen. 
 • Enneagram Type 7 wil graag plezier hebben en ten volle genieten van het leven. Het leven biedt voor jou talrijke kansen en mogelijkheden. 
 • Enneagram Type 8 wil graag de sterkste zijn. Dat moet ook, want je wil de zwakkeren beschermen tegen de machtigen die het voor het zeggen hebben.
 • Enneagram Type 9 wil graag verbinding. Je bent relaxed en vindt alles wel goed. Je houdt ervan wanneer de sfeer goed is en anderen het naar hun zin hebben. 

Naar plezier toe bewegen en van pijn weg bewegen 

Het Enneagram maakt heel helder dat je onbewust naar plezier toe beweegt en van pijn weg beweegt. Elk Enneagram Type heeft daar eigen typische vaardigheden in ontwikkeld. 

Je denkt vaak dat je vaardig bent, omdat je nu eenmaal zo bent. Maar dat is niet waar. Het is een strategie die je hebt ontwikkeld om pijn te vermijden. Je bent vaardig geworden in het vermijden van de pijn. Harmonie is een manier om plezier te hebben en liefde te ervaren. De pijn waar je van weg beweegt is het conflict.

Maar als je op zo’n moment naar de situatie in de buitenwereld kijkt, heeft dit weg bewegen van het conflict nog niet echt het gewenste resultaat – als je het mij vraagt. Je hebt daarin nog veel te leren en te doen. 

Om te ontwikkelen is het noodzakelijk om de pijn aan te gaan. Dat betekent dus dat je de strijd aan moet gaan, wil je de harmonie bewaren. Harmonie en strijd zijn twee kanten van dezelfde medaille. Hoe beter je in staat bent om de strijd aan te gaan, hoe krachtiger de harmonie is. 

De strijd aangaan. Hoe doe je dat? Ik geef je 9 krachtige tips. Ze zijn universeel en ze werken voor iedereen helend. 

 • Accepteer fouten. Wat maakt het uit als er eens een keer iets mis gaat? Moet je je daar altijd heel druk over maken? Laat het rusten. Fouten maken is onderdeel van het proces.

   

 • Leer onvoorwaardelijk te geven. Onvoorwaardelijk betekent dat er geen voorwaarden zijn aan jouw waardevolle geven. Je hoeft er niet altijd wat voor terug. Geniet van het geven aan de ander en vergeet jezelf vooral niet te geven. 
 • Sta jezelf toe om te falen. Het mag ook mis gaan. Je bent nog steeds een goed en waardevol mens, ook als je het spel verliest. Leer jezelf te waarderen, los van je prestaties. 
 • Omarm het alledaagse. Leer de gewone dingen van het leven te waarderen. Er ontbreekt niets in je leven, het is helemaal goed zoals het is. 
 • Kan je jezelf ook toestaan dat je dingen niet weet? Durf je dat risico aan? Oefen dat. Je hoeft ook niet alles te weten en te begrijpen. 
 • Vertrouw op jezelf. Geloof in jezelf. Je weet het zelf. Hoe meer aandacht je besteedt aan de zekerheden buiten jezelf, hoe onzekerder het in jezelf wordt. Je hebt de toestemming en de bevestiging van anderen helemaal niet nodig. 
 • Het hoeft niet altijd leuk te zijn, het leven mag ook niet leuk zijn. Dus doe de dingen die je niet leuk vindt. Maak de keuzes die je daarvoor moet maken. Committeer jezelf eraan en maak het af. 
 • Je hoeft niet altijd de sterkste te zijn. Je mag ook best een keer kwetsbaar zijn. Je hoeft ook niet altijd gelijk te hebben, anderen hebben hun eigen waarheid en dat is helemaal oké. Je hoeft daar niet tegenin te gaan. 
 • Ontdek wat je zelf wil en geef dat handen en voeten. Zeg wat je wil, spreek het uit. Je mag ook best je mening verkondigen of duidelijk zeggen wat jij van dingen vindt. Het maakt niet uit wat anderen daarvan vinden, jij moet doen wat belangrijk is voor jou.

Harmonie zit in jou

Wil je ontwikkeling en groei doormaken? Dan moet je de pijn aangaan. Je hoeft niet te lijden, maar je moet wel leiderschap nemen door harmonie in jezelf te ontwikkelen.

De harmonie zit in jou. Het is een liefdevolle staat van Zijn. Als je ontdekt dat het al in jou zit, merk je dat de strijd in de buitenwereld minder vat op je heeft. Dan kan je los van wat er om je heen gebeurt, nog steeds in harmonie zijn. 

Binnenkort geef ik mijn training Zakelijk Succes met het Enneagram

Meld je direct aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *