Ik ben onmisbaar – Enneagramtype 2

0 Reacties

Ben jij onmisbaar? Enneagramtype 2

Als iemand hun hulp vraagt, zijn ze al snel geneigd om die hulp te bieden, of om op zijn minst te kijken wat ze voor die ander kunnen doen. Anderen helpen is immers fijn, het geeft een voldaan gevoel. Dat fijne gevoel is precies de drijfveer van mensen met Enneagramtype 2, de Helper. Mensen met type 2 betekenen graag iets voor anderen en kunnen dat ook goed, want ze voelen aan wat anderen nodig hebben en daar zijn ze trots op. 

Typen 2 zijn mensen-mensen, goed in het onderhouden van relaties, ze kennen iedereen en staan altijd voor iedereen klaar. Ze vinden relaties belangrijk, houden van gezelschap en maken het gezellig met elkaar. Ze houden ervan om te helpen, zich dienstbaar te maken. Ze offeren zich op voor anderen, zetten zichzelf opzij om anderen te kunnen helpen. Ze zijn om die reden ook vaak actief in het verenigingsleven en kunnen geen nee zeggen als er een beroep om hun (vrijwilligers)werk wordt gedaan. Ze staan immers altijd klaar voor anderen. 

Als jij je herkent in dit type, zie je het lijden van anderen. Dat gaat je zeer aan het hart en je helpt waar anderen je nodig hebben. Ook als ze er niet om vragen. Je snapt niet goed dat anderen het lijden niet zien en niets doen. Je wil graag gewaardeerd worden voor alle hulp die je aan anderen biedt. Je voelt je soms gekwetst en afgewezen, omdat deze waardering uitblijft. Maar je blijft opgewekt en blijft voor anderen klaar staan.

Werken met het Enneagram

Het Enneagram is een enorme bron van kennis en wijsheid. Werken met het Enneagram betekent dat je jezelf leert kennen en begrijpen. Je ontdekt je talenten en kwaliteiten, en je gaat zien welke typische valkuilen je belemmeren om je talenten werkelijk te ontwikkelen. Het Enneagram geeft krachtige handvatten voor ontwikkeling en groei, zowel persoonlijk als professioneel. 

De basis van het Enneagram bestaat uit de 9 Enneagramtypen. Het Enneagram beschrijft 9 aangeboren persoonlijkheidsstructuren, die zijn beschreven in 9 Enneagramtypen. Elk type heeft een eigen aangeboren persoonlijkheid met typische overtuigingen en strategieën. 

Enneagramtype 2 De Helper

Vandaag behandel ik de patronen van Enneagramtype 2, de Helper, de Gever of de Verleider. 

Er zijn veel mensen die heel graag helpen. Mensen met Enneagramtype 2 hebben daar speciale patronen voor ontwikkeld, daarin onderscheiden ze zich van de andere Enneagramtypen. 

Voor de bespreking van deze patronen moet je ieder oordeel loslaten. Ieder oordeel over jezelf en over anderen. Het is gewoon wat het is. Het ene type is niet minder, beter of leuker dan het andere. Het Enneagram is juist bedoeld om al die oordelen los te leren laten en ieder mens te zien zoals die werkelijk is. 

Lijden

Uit de gesprekken met mensen met Enneagramtype 2 blijkt dat de Helpers zeer gevoelig zijn voor lijden van anderen. Anderen zien lijden geeft verdriet. Dat is ook de reden waarom ze moeilijk nee kunnen zeggen en waarom ze het fijn vinden om te helpen. 

Mensen met type 2 zijn dienstbaar. Ze hebben een enorm inlevingsvermogen, zijn ook zeer empathisch. En ze hebben oog voor de innerlijke gemoedstoestand van anderen. Ze begrijpen, ze leven mee, ze geven emotionele steun. En ze halen het goede in anderen naar boven. Dat maakt dat ze vaak in het coachvak zitten, therapeut zijn of in hun werk een manier hebben gevonden om mensen te helpen. 

Maar het patroon van anderen helpen vanwege hun eigen verdriet is een belangrijk aandachtspunt in coaching. Want ze helpen hun coachees, omdat dat lijden hen verdriet geeft. Dat geeft onbewuste belangenverstrengeling, wat zorgt voor onveiligheid in de coach-coachee-relatie. Daarom is het zeer belangrijk dat ze zich van die behoefte bewust zijn en hun eigen verdriet wegnemen, waardoor ze anderen onvoorwaardelijk dienstbaar kunnen zijn. 

Tijd tekort

Ondernemers met type 2 vertellen me dat ze altijd tijd tekort hebben. Overdag hebben ze vaak geen tijd om aan hun business te werken en ‘s avonds hebben ze er vaak geen puf meer voor. Ondanks hun hulpvaardigheid hebben ze vaak het idee dat ze te weinig doen voor anderen, of dat ze het niet goed doen. Ze zijn in hun hoofd altijd bezig met wat anderen nodig hebben. Altijd klaarstaan voor anderen maakt dat ze geen tijd hebben voor zichzelf.

Het komt zelfs regelmatig voor dat ondernemers met type 2 tijdens mijn trainingen vertrekken, omdat anderen een beroep op ze doen. Er moeten plotseling kinderen opgehaald worden of er is iemand anders die dringend hulp nodig heeft, en er is niemand anders beschikbaar die dat op zich kan nemen.

Mensen met Enneagramtype 2 vertellen me ook vaak dat ze het moeilijk vinden om te verkopen. Het hoort eigenlijk niet, om geld te vragen voor hun diensten. Ze geven het liever gratis weg. Ze vinden het moeilijk om geld te vragen voor iets wat ze zo graag doen. Dus een goede prijs vragen en een factuur versturen zijn grote uitdagingen voor ondernemers met type 2. Bovendien vinden ze het moeilijk om geld aan zichzelf uit te geven. Ze vinden ook dat ze zelf geen hulp nodig hebben. 

Ze willen nodig zijn

Tegelijk voelen mensen met type 2 zich ook speciaal, omdat ze zien waar andere mensen hulp bij nodig hebben en omdat ze dat ook bieden. Ze willen graag gezien worden als een vriendelijk mens dat onmisbaar is. Ze willen nodig zijn. Het feit dat ze zien wat anderen nodig hebben en dat zij dat aanbieden maakt hen trots: “Zie je wel, ik ben nodig. Zie je wel, ik ben onmisbaar.” Dat is ook de reden dat ze graag veel mensen om zich heen verzamelen, zodat ze voor hen nodig kunnen zijn. 

Dit is meteen het onderscheid tussen mensen met Enneagramtype 2 de Helper en andere mensen die graag helpen. Want helpen geeft mensen met Enneagramtype 2 een gevoel van trots: ze zijn belangrijk, onmisbaar en anderen zijn afhankelijk van hun hulp. Dat gevoel houden ze graag onbewust in stand. Het is de verleiding van type 2. 

Vleien

Type 2 heeft er belang bij om zoveel mogelijk mensen om zich heen te verzamelen. Want hoe meer mensen ze om zich heen hebben, hoe meer liefde ze kunnen geven, hoe meer mensen ze kunnen helpen. En dat geeft dan weer een gevoel van trots. Ze geven complimentjes, pluimpjes, duimpjes, en willen mensen een plezier doen. “Kijk hoe goed ik voor je zorg” en ze ontvangen daar graag waardering voor. Ze hebben het vleien tot een kunst verheven. Om die reden wordt type 2 ook wel de Verleider genoemd. 

Als mensen met type 2 bij mij komen willen ze het graag gezellig maken. Ze nemen iets lekkers mee voor bij de koffie. Ze willen eerst graag weten hoe het met mij gaat. Hoe ik me voel bij dingen. “Als ik je ergens mee kan helpen, zeg je het maar hoor.” Het is de strategie van vleien en verleiden.

Vleien is voor de mensen met type 2 een manier om zelf aandacht van anderen te krijgen. Helpen doet een type 2 onbewust voorwaardelijk. Ze willen er graag iets voor terug. Als ze dat niet krijgen, voelen ze zich gauw afgewezen en misbruikt. 

Ze willen gezien worden voor alle hulp en liefde die ze geven. “Hoe meer ik help, hoe meer ik gezien word.” Ze zijn afhankelijk geworden van de bevestiging die ze daarin krijgen. De paradox is echter dat ze die erkenning zelden krijgen. 

Ze zijn vaak opgegroeid met dominante ouders, die hun eigen behoeften belangrijker vonden. Zo ontwikkelden ze de overtuiging dat de behoeften van anderen belangrijker zijn dan die van zichzelf. Door het gebrek aan aandacht ontwikkelden ze het idee dat ze hun liefde moesten verdienen door lief en braaf te zijn, door anderen te behagen. Hun gevoel van eigenwaarde ontwikkelde zich door de reacties van hun ouders. Ze hebben het idee opgevat dat ze anderen moeten behagen om liefde te krijgen. 

Hoe kan je je als Enneagramtype 2 ontwikkelen?

Als jij Enneagramtype 2 hebt, vind je het moeilijk je eigen behoeften te erkennen. Je hebt moeite te zien wat je zelf nodig hebt en daar aandacht aan te geven. 

Je wil altijd iets terug voor de hulp en liefde die je geeft. Daar zit ook meteen je ontwikkeling. Leer onvoorwaardelijk te geven. Daarvoor zal je eerst jezelf moeten leren helpen. Want pas als je aan jezelf geeft, kan je onvoorwaardelijk aan anderen geven – dus zonder er iets voor terug te willen ontvangen. 

Wanneer je onvoorwaardelijk leert geven, ontstaat er groei en ontwikkeling. Onvoorwaardelijk geven betekent dat je geeft vanuit je de onuitputtelijke bron van liefde en vrijheid die ook in jou aanwezig is. Het is het Ware Zelf. Je geeft niet omdat je er graag iets voor terug wil, je geeft omdat je graag wil geven. Dat is vrijheid. 

Ik geef je enkele suggesties voor de stappen je hierin kan zetten.

Zeg nee 

Anderen doen een beroep op je, waardoor je geen tijd hebt voor jezelf en de dingen die jij graag wil doen. Eerst moet je anderen helpen. Planning is om dezelfde reden een issue. Je hebt continu het idee dat je achter de feiten aanhobbelt en tijd tekort komt. Je bent vaak ook moe van alles wat je moet doen. 

Begin nou eens met een planning te maken in je agenda met iedere dag een moment voor jezelf, bijvoorbeeld een uur. Zo creëer je tijd voor jezelf om te ontdekken wat jouw behoeften zijn en tijd om die te gaan vervullen. Leer nee te zeggen wanneer anderen een beroep doen op jouw tijd en aandacht. Dus eerst tijd voor jezelf en daarna tijd voor anderen. Dat is ook een heel mooie manier om beter voor jezelf te leren zorgen. 

Help jezelf

Ondernemers met type 2 vragen geen hulp. Hulp voor jezelf vragen past niet bij het imago van het aardige, dienstbare en behulpzame mensen-mens dat je graag wil zijn. Je weet eigenlijk ook niet waar je hulp bij nodig hebt. 

Omdat je gericht bent op de behoeften van anderen, weet je ook niet wat je eigen behoeften zijn. Je onderzoekt weinig bij jezelf. Je vindt het moeilijk om naar binnen te keren en te ontdekken wat je graag doet, wat je wil zijn of waar je wil zijn. 

Help jezelf door tijd voor jezelf te nemen. Door stil te zijn. Door alleen te zijn. Door naar binnen te keren. Door je eigen behoeften te onderzoeken en te erkennen. Ontdek bij jezelf waar jij zelf zo hard hulp bij nodig hebt. 

Leer om hulp te vragen

Leer jezelf te helpen door hulp van anderen te vragen. Jezelf laten helpen hoeft de hulp aan anderen niet in de weg te staan. Je kan ook de hulp van een coach inschakelen, vraag of die je een spiegel voorhoudt. Vraag om feedback. 

Vragen om hulp is een uiting van zelfzorg die goed voor jou is en tegelijk een manier om te leren ontvangen. 

Leer ontvangen

Bij mensen met type 2 is er geen natuurlijke uitwisseling tussen geven en ontvangen. Je geeft alleen. Tot overmaat van ramp ontvang je te weinig waardering voor alles wat je voor anderen doet. Dat doet pijn. Dat voelt vaak als afwijzing. 

Leer ontvangen. Leer bijvoorbeeld geld te ontvangen op je bankrekening, door niet alleen gratis weg te geven, maar ook te verkopen. Leer de hulp van anderen ontvangen. Zie in dat niet kunnen en willen ontvangen een manier is om je egopatroon in stand te houden. Geven en ontvangen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Juist door ook te leren ontvangen, breng je jezelf meer in balans. Het staat elkaar niet in de weg, het vult elkaar juist aan. Wat wil je eigenlijk ontvangen? Dat wordt dan ook duidelijker. 

Herken je je in de patronen van Enneagramtype 2? Ik ben heel benieuwd. Laat het weten hieronder in het reactieveld.

Gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

Binnenkort geef ik de gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. In deze training krijg je inzicht in jouw type en ontdek je welke patronen elk type ontwikkelt. Wanneer je dat weet, heb je de keus om het anders te doen. Daardoor ontstaat echte transformatie.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *