Het ravijn

0 Reacties

Tussen punt 4 en 5 van het Enneagramsymbool zie je een leegte. Die symboliseert het ravijn. Daar mag je alles in storten wat je beperkt in dit leven. In de voorgaande processen heb je aandacht besteed aan alles waarvan je jezelf wil leegmaken: je illusies, je problemen, je beperkingen en je verdriet. Die kan je nu allemaal in het ravijn laten verdwijnen. Hoe fijn is dat! Want daarna kan je weer helemaal schoon en fris verder. 

Geen tranen meer

Op enig moment was ik uitgehuild. Er waren geen tranen meer, ik was leeg en ik ervaarde ook een nieuwe en frisse energie bij mezelf. Het leek wel of ik de dingen veel helderder zag en alerter was. Ik kon mezelf veel beter waarnemen, zag mijn eigen reactiepatronen en kon bewuster besluiten om dingen anders te doen. Dat is de waarde van jezelf leeg maken van alles wat niet voor je werkt. Het is weer schoon en opgeruimd vanbinnen. 

Waarom lukt het niet?

Mijn deelnemers vragen regelmatig waarom implementeren zo moeilijk is. Waarom ze de dingen die ze willen doen niet gedaan krijgen. Waarom het niet lukt wat ze willen. Waarom ze vol goede moed beginnen en na enkele weken alweer stoppen. Waarom ze wel krijgen wat ze niet willen en niet krijgen wat ze wel willen.

Je wil te snel

Het antwoord is: omdat je te snel wil gaan. Je wil klanten, geld en een goedlopend bedrijf. Daar wil je graag in een rechtstreekse lijn naartoe. Natuurlijk wil je dat, maar zo zit het leven niet in elkaar. Zo zit de natuur niet in elkaar. Het lukt dus niet. Je moet jezelf eerst leeg maken van wat niet voor je werkt. In je ongeduld en je angst kan je dat makkelijk vergeten. Pas wanneer je leeg bent, kan je je vullen met wat wel voor je werkt. Dat is het natuurlijke proces dat je moet doorlopen. Wanneer je dat doet, merk je dat de dingen die je wil zich aandienen. Je hoeft dan niet zoveel te doen, dingen manifesteren zich. 

Het Enneagram

Het is de reden waarom ik werk met het Enneagram en het Enneagram Transformatief Procesmodel. Het procesmodel helpt je jezelf leeg te maken van wat niet voor je werkt en je te vullen met wat wel voor je werkt. Pas de Wijsheid van het Enneagram toe in je leven en je werk levert je echt veel meer op dan welke marketingstrategie dan ook. 

Marketing als wake-upcall

In die zin zou je je marketingstrategie kunnen zien als een proces van wakker worden. Je weet niet wat je moet, of het lukt je niet om je business goed op poten te zetten. Of je werkt te hard voor te weinig geld. Of je vindt marketing niet leuk. Maar je moet het wel doen, want je hebt klanten nodig. Oei, wat nu? Je hebt nu een probleem en dat moet je oplossen. Er komt energie vrij om het transformatieproces te starten. Het transformatieproces van het Enneagram.

Download mijn boek Hoe word je een Topcoach, daarin behandel ik het Enneagram Transformatief Procesmodel. Het probleem van gebrek aan klanten, geld en tijd los je op door het hele proces te doorlopen. 

Leeg van je pijn

Bij punt 4 van het Enneagram heb je stilgestaan bij het verwerken van je emoties. Dit is de catharsis. Catharsis betekent letterlijk verteren van de pijn. Je verdriet is verteerd. Het maakt je lichter. Het lucht op. Daarom is het ook zo belangrijk om de pijn helemaal te doorleven, tot de laatste snik. Wanneer het verdriet van punt 4 van het transformatieve proces helemaal is verwerkt, ontstaat innerlijke leegte.

Bij het ravijn aangekomen heb je jezelf leeg gemaakt van alles wat je op dat moment beperkt in je leven en je werk. Zodat je daarna alle ruimte hebt om jezelf te vullen met wat wel voor je werkt. Pas dan kan je bijvoorbeeld een marketingstrategie ontwikkelen die werkt. 

Reiniging

Ik heb in mijn eigen proces deze catharsis ook ervaren als een reiniging. Een reiniging vanbinnen. Het werd leeg in mij. Mijn verdriet verdween, mijn beperkende gedachten verdwenen, mijn schuldgevoelens en mijn idee van nooit goed genoeg zijn. Het was allemaal weg. Het voelde fris en opgeruimd en ik kon beginnen met een nieuwe start. 

Maak jezelf leeg. Leeg van verdriet, pijn, beperkende gedachten en overtuigingen. Dat is een manier om het ego te ontdoen van alles wat schadelijk is. Je maakt jezelf leeg van procespunt 1 tot en met procespunt 4. Dat heet de Via Negativa. Pas wanneer je jezelf leeg maakt, kan je in flow komen. Wanneer je nog niet leeg bent van verdriet, pijn en beperkende gedachten, blijf je je zorgen maken over de toekomst. 

Beperkend, maar wel bekend 

Het klinkt allemaal heel prettig, alle ellende in het ravijn storten. Hè hè, daar ben je vanaf. Was het maar zo eenvoudig. Alle ellende die je zo beperkt is namelijk wel een bekende route. Het heeft je ooit gediend en je dacht ooit dat het goed voor je was. De bekende en beperkende weg geeft je ook zekerheid en daarom is het moeilijk dat los te laten. 

Allereerst moet je weten wat je überhaupt in het ravijn wil laten verdwijnen. Je moet jezelf leren kennen. Ontdek wie je ten diepste bent en ontdoe jezelf van wat je daarin beperkt. Maak je blinde vlekken helder. Daarvoor is het heel waardevol om je Enneagram Type te kennen. 

Aandachtstraining

Jezelf leegmaken vraagt oefening. Je kan pas besluiten om dingen anders te doen, wanneer je jezelf kent en je bewust bent van jezelf en van wat je beperkt. Je traint als het ware je aandacht. Die kan je trainen met je innerlijke waarnemer. Je innerlijke waarnemer is een liefdevolle en oordeelloze positie van waaruit je jezelf waarneemt. 

Waar ben je met je aandacht? Ben je met je aandacht bij de buitenwereld? Bij de oordelen die je over de ander hebt? Bij de gebeurtenissen waar je controle over wil? Waar gaan je gedachten over?

Het enige wat je hoeft te doen is jezelf waarnemen. Kijk van bovenaf liefdevol naar jezelf. Zo schuiven je beperkende patronen naar de achtergrond, ze ontspannen zich. En je merkt dat ze op enig moment loslaten en dat je schoner en leger bent. 

Wil je hier meer over weten? Wil je meer leren over het Enneagram en alle wijsheid die het bevat? Dat kan. Meld je direct aan voor de training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *