Het genieten van Enneagram Type 7

2 reacties

“Ik ben een vrije, blije en flexibele optimist en ik zie altijd veel mogelijkheden.” Dat is de onbewuste drijfveer van mensen met Enneagram Type 7. Die heet niet voor niets de Levensgenieter, want dat is waar een Type 7 hartstochtelijk naar verlangt: te genieten van het leven.

Het moet leuk zijn. De ondernemers met Type 7 die ik ken, zijn ook erg leuke mensen. Hun enthousiasme is aanstekelijk, ze zijn altijd blij en vrolijk. Ze maken makkelijk contact, vertellen leuke verhalen en hebben vaak ongelofelijk veel humor. Bovendien zijn ze erg inspirerend. Ze zitten boordevol leuke en creatieve ideeën. 

Als je een keer creatieve input nodig hebt, raad ik je zeker aan om een Type 7 op te zoeken, die kan dat erg goed geven. Het zijn mensen met visie, ze hebben al heel snel een heel duidelijk beeld. Ze kunnen goed organiseren en mensen bijeen brengen. Kortom, ze spreken iedereen aan en kunnen mensen in een positieve stemming brengen.

Herken jij jezelf?

Misschien herken je je in de uitspraken van de ondernemers met Enneagram Type 7:

 • “Ik heb jouw programma niet nodig. Ik heb immers nergens last van en ik heb een leuk en vol leven.”
 • Of juist: “Ik wil alles een keer meegemaakt hebben in mijn leven, dus jouw programma lijkt me ook fantastisch!”
 • Of: “Nee, toch maar niet. Als ik me ontwikkel en alles weet wordt het leven wel erg saai.”
 • Als je even niet zo happy bent: “Nou ja, gelukkig leer ik hier veel van” of “gelukkig is het een mooie kans.” En: “ik wil me eigenlijk helemaal niet bezig houden met alleen maar problemen.”
 • Als ik ze adviseer een keus te maken in hun dienstverlening: “Nee, ik wil me niet beperken. Ik wil wil graag alle mogelijkheden open houden.”
 • “Het leven is één groot feest.” 
 • Of: “Het leven is veel te kort om je bezig te houden met zaken die niet leuk zijn.” 

Want als het saai wordt, krijgt een levensgenieter het moeilijk. Dan haak je af. En als je dingen móét, je aan regels moet houden of op welke manier dan ook in een keurslijf wordt gestopt, heb je de neiging direct te vertrekken. 

Doeners

Mensen met Type 7 kunnen heel goed allerlei fantastische plannen bedenken, ze beginnen er ook met enthousiasme aan en doen meerdere dingen tegelijk. Ze willen veel meemaken en veel ervaren. Het zijn echte doeners. Maar ze doen vooral leuke dingen en ze kiezen voor de leuke en mooie kant van het leven. 

Mogelijkheden

Een Type 7 gelooft dat de wereld mensen beperkingen oplegt waaraan ze moeten ontsnappen. Om die reden ben je heel vaardig geworden in het plannen van allerlei leuke en fascinerende mogelijkheden. Je hebt een onmatige behoefte aan ervaringen en avonturen. Wat je uit het oog verloren bent, is dat het leven zelf meer dan voldoende mogelijkheden biedt.

Er is niets mis met ervaringen en avonturen, maar als je daarin onmatig bent en jezelf niet kan begrenzen begint het een probleem te vormen. Daarbij staat het je vermogen in de weg om bij jezelf naar binnen te kijken en de ervaring werkelijk in het moment te voelen.

Feest

Enthousiaste ondernemers met Type 7 zeggen vaak dat het leven geen problemen kent, enkel uitdagingen. Al dat leuke heeft natuurlijk een keerzijde, want het leven kent ook niet-leuke dingen. In de denkwereld van mensen met Type 7 vormt elk probleem dan ook een uitdaging. Dat is je verdedigingsmechanisme: het geautomatiseerde en onbewuste reactiepatroon waarmee je niet-leuke dingen reframet naar ‘uitdagend’. Met Type 7 denk je te kunnen ontsnappen aan alle problemen door de leuke route te kiezen en te vluchten in alle mogelijke opties en avontuurlijke belevenissen.

Ondernemers van Type 7 vinden het leven vaak zo leuk, dat ze het helemaal niet nodig vinden om naar binnen te gaan of zichzelf te ontwikkelen. Dat kom ik vaak tegen in mijn gesprekken met ze, omdat ze toch ergens tegenaan lopen. Als je alleen naar de feestelijke kant kijkt, leef je maar voor de helft. 

Toch niet altijd feest

Het leven kent nou eenmaal ook niet-leuke kanten en minder fijne ervaringen, en daar kunnen mensen met Type 7 moeilijk mee omgaan. Juist omdat je altijd voor de leuke zaken kiest en weerstand voelt tegen dingen die niet leuk zijn, beperk je jezelf. Pijn vermijden leidt vaak tot meer pijn.

Mijn advies voor Levensgenieters is dus ook:

Matig jezelf. Begrens jezelf. Maak keuzes en voer die uit. Van begin tot eind.

Ondernemers met Type 7

Ondernemers met Type 7 die ik begeleid hebben de neiging fascinerende diensten te ontwikkelen en hun klanten te overweldigen met prachtige ideeen. Waar hun klanten vervolgens niet mee uit de voeten kunnen en waar ze helemaal niet op zitten te wachten. Bijvoorbeeld een boekhouder die een high tea organiseert voor haar klanten. Superleuk, maar haar klanten willen gewoon dat ze de boekhouding doet. 

Luister

Luister dus echt goed naar de behoeften van je klanten. Hou je kaken op elkaar en luister alleen. Stort niet meteen al die leuke plannen die in jouw hoofd opkomen over ze uit. Focus op de behoeften van je klanten. 

Lastige klanten

Klanten langdurig begeleiden vind je niet leuk, want het wordt gauw saai. ‘Nu moet het wel afgelopen zijn hoor, met al die problemen.’ Je vind je klanten lastig worden, of je hebt geen zin meer in hun problemen. In het begin kunnen de problemen van je klanten heel fascinerend zijn, dan ga je er nog vol voor. Je vindt verhalen van anderen sowieso fascinerend. Maar de problemen van je klanten kan je niet altijd oplossen met jouw leuke plannen. Het maakt dat je klanten zich nogal eens in de steek gelaten voelen om dat jij je beloftes niet kan waarmaken. Je komt je afspraken niet na. En na een tijdje laat je je klanten echt in de steek. Geen betrouwbare dienstverlening. 

Wat kan je doen?

Het ontwikkelpad van mensen van Type 7 is gegrond te zijn in het hier en nu en alle ervaringen te accepteren, de leuke en de minder leuke.

Neem waar bij jezelf:

 • Waar ben je nu met je aandacht? Op wie of wat richt je je aandacht?
 • Ben je in het hier en nu? Hoe aanwezig ben je? 
 • Ben je op dit moment met je gedachten bij de mogelijkheden van de toekomst?
 • Ben je echt geïnteresseerd in de ander of ben je vooral gefascineerd door wat je hoort?

Jezelf op deze manier waarnemen helpt je meer in het hier en nu te zijn en jezelf te matigen. 

Zakelijk Succes met het Enneagram

Wil je ontdekken hoe de wijsheid van het Enneagram jou ondersteunt in je ontwikkeling als mens en als ondernemer? Meld je direct aan voor de training Zakelijk Succes met het Enneagram.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

2 Reacties

 1. Sanne

  Een aan het denken zettend stukje.
  Zeker in combinatie met de titel.
  Mijn eerste associatie bij het begríjp ‘levensgenieter’ is: iemand die het leven neemt zoals het is, met een glas wijn in een comfortabele stoel op een zonovergoten terrasje neerploft om te ‘socializen’ ipv iets te doen aan huiswerk/studie/huishouden/werk. Liever lui dan moe al die corvee domweg negeert. Meer ‘consument’ is dan ‘producent/maker/organisator’.

  Als ik kijk naar de inhoud van het stukje en de omschrijving daar, dan kom ik uit bij een heel ander begríjp, haast het tegendeel, nl degene die geen rust in zijn kont heeft, maar altijd actief is, organiseert, maakt, creëert, visioenen manifesteert vanuit het motto ‘het leven is een feest, maar je moet de slingers zelf ophangen’.
  Voor zichzelf, maar zeker ook voor anderen. Iemand die een kathalysator is om niet-leuke-dingen te transformer en door er op een andere manier naar te (laten) kijken.

  Die tegenstelling tussen titel en inhoudsomschrijving van type 7 verwart me.

  Antwoord
 2. Laerke Nissen

  Heel veel herken ik hierin Marielle. Mooi om te lezen.

  En ja, ik zal inderdaad wat meer ‘rust erin brengen’ en meer concentreren op dingen door te zetten, ook wanneer het misschien niet altijd ‘super leuk’ is 🙂

  Liefs,
  Laerke

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *