Geloof je gedachten niet

1 reactie

Vier vragen die je leven veranderen

Ken je het boek Vier vragen die je leven veranderen? Prachtig boek van Byron Katie. Dit zijn de vier vragen die ze in haar boek behandelt:

  1. Is het waar wat ik denk?
  2. Kan ik absoluut weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  4. Wat zou je zijn zonder die gedachte?

Een aantal jaar geleden was ik bij een seminar van Byron Katie. Op een avond in de RAI in Amsterdam. Prachtige vrouw, inmiddels is ze volgens mij ergens in de tachtig. Ze gaf een introductie in The Work. Haar methode waar de vier vragen onderdeel van zijn. Haar methode heeft in de afgelopen decennia wereldwijde bekendheid gekregen.

Geloof je gedachten niet

Byron Katie vertelde tijdens het seminar dat ze zelf tien jaar lang ernstig depressief in bed heeft gelegen, nauwelijks in staat haar slaapkamer te verlaten. En in deze depressie kreeg ze een helder inzicht. Ze zag dat ze leed wanneer ze haar gedachten gelooft en niet leed wanneer ze haar gedachten niet gelooft. Wat de oorzaak was van haar depressie, lag niet aan de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen.

Byron Katie ontdekte dat haar pogingen om het geluk te vinden andersom werkte: in plaats van proberen de wereld aan te passen aan gedachten over hoe het zou moeten zijn, kon ze haar gedachten onderzoeken. En door de realiteit te aanvaarden zoals die is kon ze vreugde en vrijheid ervaren.

Buitenwereld

Ik herinner me deze avond nog goed. Verschillende mensen op het podium die geconfronteerd waren met allerlei issues. Moeder overleden, baan verloren, partner ervandoor, kind wat nooit luistert, altijd moe, etc. Voor elk mens herkenbare issues.

Ik kon nooit zo goed uit de voeten met het concept: geloof je gedachten niet. Het is toch waar dat mijn moeder is overleden? Hoe kan ik dat nou niet geloven? Deze avond bij Byron Katie werd mij duidelijk hoe we altijd met onze aandacht in de buitenwereld zijn. De buitenwereld gaat over wat we zien, voelen, proeven, ruiken, beetpakken. Over wat we kunnen zien en onderzoeken.

Vs Binnenwereld

De buitenwereld is een manifestatie van wat er in onze binnenwereld leeft. De binnenwereld kunnen we niet onderzoeken, maar wel waarnemen. Het is de wereld van de creatie, van fantasie, van dromen, van symbolen en visualisaties. Een wereld die veel krachtiger is dan de buitenwereld, omdat in de binnenwereld de manifestatie van de buitenwereld begint.

Het is een illusie

Wat mij zo duidelijk werd deze avond is dat wat we denken niet waar is. Het is een illusie. Je geeft betekenis aan je gedachten en je reageert er op, er komen emoties uit voort. Toen ik later met de Cursus in Wonderen aan de slag ging las ik dat ook terug in les 1 van de cursus: niets van wat je ziet betekent iets. Het is neutraal. Jij geeft enkel jouw interpretatie aan iets. Je enneagramtype bepaalt je interpretatie.

Mensen zijn vaak onbewust van hun gedachten. Toen ik voor het eerst de opdracht kreeg mijn gedachten niet te geloven vond ik dat vreemd. Hoezo zijn mijn gedachten niet waar? Ik wist ook niet dat ik mijn gedachten kan sturen. Dat ik andere gedachten kan denken en dat mijn leven er dan ook anders uitziet.

The Work doen

Laten we oefenen met The Work van Byron Katie en haar vragen beantwoorden. Werk met een gedachte die steeds door je heen gaat en die je beperkt.

Bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg

Is het waar wat ik denk?

Is het waar dat ik niet goed genoeg ben? Wees stil. Als je echt antwoord wil hebben op deze vraag, dan ontvang je het in de stilte. Het antwoord op deze vraag bestaat uit één lettergreep. Het is ja of nee.

Misschien begin je jezelf vervolgens te verdedigen. Ja, maar..
Ga dan terug naar de stilte.

Kan ik absoluut weten dat het waar is?

Kan ik absoluut weten dat het waar is dat ik niet goed genoeg ben? Denk na over deze vraag. Zijn er situaties te bedenken waarin je zeker weet dat je niet goed genoeg bent? Kan je het ooit zeker weten dat je niet goed bent? Doe je soms net alsof?

Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

Hoe reageer je en wat gebeurt er in je leven wanneer je de gedachte gelooft dat je niet goed genoeg bent? Wees stil. Maak een lijstje en laat alles wat er in je opkomt naar boven komen. Schrijf het op. Wanneer ik de gedachte geloof dat ik niet goed genoeg ben, dan ga ik hard werken. Dan word ik streng en hard voor mezelf. Ik ga me zorgen maken, omdat ik dan denk dat wat ik doe niet goed genoeg is. En dan ben ik bang voor wat anderen van me vinden. Dan stroomt het gewoon niet meer.

Brengt deze gedachte stress of vrede in je leven? Wat voel je en wat doe je? Wat gebeurt er met jou, in je leven en je werk als je de gedachte dat je niet goed genoeg bent gelooft. Kijk wat er ontstaat. Neem de tijd om alles wat er in je naar boven komt op te schrijven.

Wat zou je zijn zonder die gedachte?

Vraag je nu af wie je zou zijn zonder deze gedachte. Wat zou je zijn als de gedachte dat jij niet goed genoeg bent er niet is. Wees stil. Ervaar jezelf zonder deze gedachte. Hoe ziet je leven er dan uit? Waar ben je dan? Wat doe je dan? Neem de tijd om het in je op te laten komen. Ervaar het verschil.

Keer het om

Draai de gedachte Ik ben niet goed genoeg om. Ik ben wel goed genoeg. Is deze gedachte waar?
Deze oefening helpt je om inzicht te krijgen in je gedachten en de realiteit te aanvaarden zoals deze is.

Het mooie aan het Enneagram is dat het je veel inzicht geeft in je gedachten. Elk enneagramtype heeft typische patronen ontwikkeld waar typische gedachten uit voortkomen. Wat zich uit in typisch gedrag.

Je enneagramtype bepaalt je gedachten

Tijdens de training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram leer je de negen enneagramtypen kennen. Je ontdekt je eigen type en hoe dit effect heeft op je leven en je werk. Het is een gratis training. Een prachtige kennismaking met het enneagram.

Meld je nu aan: Ontdek de Wijsheid van het Enneagram.

1 Reactie

  1. Jennifer Martina

    Yes, Marielle, bedankt voor deze reminder! Idd is Byron Kate een goede inspiratiebron. Ik heb haar boek natuurlijk ook thuis in mijn man.s bibliotheek, hahaha, een echte 5…
    Ik doe mijn voordeel zeker mee, what een Oplinter is dit, thx

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *