De emoties van je cliënt zijn verwerkt bij punt 5 van het procesmodel. Er is een innerlijke leegte ontstaan en er is ruimte voor je cliënt om nieuwe stappen te zetten. Het is tijd om je cliënt te ondersteunen bij het aanbrengen van orde in de chaos. Structuur aan te brengen.
Het Enneagram Transformatief Procesmodel
In mijn werk als coach en trainer werk ik met het Enneagram Transformatief Procesmodel. Een prachtig model voor verandering die blijvend is, voor de ontwikkeling en groei die iedereen wil en kan maken. Het Transformatief Procesmodel is gebaseerd op eeuwenoude wijsheden en natuurwetten en bevat heel praktische handvatten voor de dagelijkse toepassing.
Gedachten verwerken
Bij procespunt 5 van het model verwerk je gedachten. Enneagram Type 5 is de denker van het Enneagram, die hecht veel waarde aan gedachten. De Denker neemt waar, ordent en structureert de boel. Emoties zijn verwerkt in de voorgaande processen en hebben je cliënten leeg gemaakt. Het is dus tijd om hen te vullen met nieuwe en ondersteunende gedachten.
Mensen zijn vaak onbewust van hun gedachten. Toen ik voor het eerst de opdracht kreeg mijn gedachten niet te geloven vond ik dat vreemd. Hoezo zijn mijn gedachten niet waar? Ik wist ook niet dat ik mijn gedachten kan sturen. Dat ik andere gedachten kan denken en dat mijn leven er dan ook anders uitziet. Later ontdekte ik dat mijn gedachten voortkomen uit mijn onbewuste besturingsmechanisme: mijn ego.
Steeds dezelfde gedachten
Ik heb Joe Dispenza eens horen zeggen dat mensen zo’n 100.000 gedachten per dag denken. En dat 90.000 daarvan dagelijks hetzelfde zijn. Als iemand 90.000 keer per dag denkt dat die domme dingen zit te doen, dan gaat die dat geloven. Maar is het ook waar? Het is dan veel effectiever om 90.000 keer te denken dat die slim is, en goed, en waardevol en blij. Je kan je voorstellen dat die persoon daar dan ook slim, goed, waardevol en blij van wordt.
Mensen zijn niet hun gedachten. Ze zijn zichzelf. En wie leeft en werkt vanuit het ware zelf, denkt andere dingen dan wanneer die overleeft en ploetert vanuit het ego.
Waar sta je nu?
Een mooie vraag om aan je cliënten te stellen is: “Waar sta je nu?”
Je kan je cliënten vragen om een overzicht te maken van alle gedachten die door hen heen gaan. Bijvoorbeeld:
- Ik ben niet goed genoeg
- Iedereen wijst me af
- Ik ben incompetent
- Ik ben niet interessant genoeg
- Ik begrijp het niet
- Mensen zijn niet te vertrouwen
- Ik zit gevangen
- Ik moet sterk zijn
- Niemand ziet me staan
Vraag je cliënten om het op te schrijven. Doe het eventueel samen. Kijk wat er ontstaat. Wanneer ze eenmaal aan het schrijven zijn, komt de stroom vanzelf op gang.
Draai het om
Vervolgens vraag je om deze gedachten om te draaien en in plaats van de beperkende gedachten juist de ondersteunende gedachten op te schrijven:
- Ik ben goed
- Ik help mezelf
- Ik waardeer mezelf voor wie ik ben
- Ik ben uniek en interessant
- Ik weet het en ik begrijp het
- Ik vertrouw op mezelf
- Ik ben vrij
- Ik mag kwetsbaar zijn
- Ik zie mezelf
Dit proces helpt je cliënten om inzicht te krijgen in hun eigen gedachten. Destijds had ik vooral gedachten die ik niet uit durfde te spreken omdat ik ze niet goed genoeg vond. En ik dacht ook dat mensen iets vonden van mij wanneer ik me uitsprak. Dan zou ik rimpelingen in het leven van anderen veroorzaken. Dus ik dacht dat ik beter mijn mond kon houden en bescheiden moest zijn. Door deze oefening ging ik mezelf zien.
Levensveranderende vragen
Een prachtig boek dat in deze fase van het proces heel behulpzaam is: Vier vragen die je leven veranderen van Byron Katie.
Dit boek behandelt The Work van Byron Katie. Byron Katie was ernstig depressief en suïcidaal. Ze was tien jaar lang zelden in staat haar slaapkamer te verlaten. Vanuit haar diepste ellende kreeg ze een helder inzicht. Ze zag dat ze leed wanneer ze haar gedachten geloofde en niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Wat de oorzaak was van haar depressie, lag niet aan de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. Byron Katie ontdekte dat haar pogingen om het geluk te vinden andersom werkte: in plaats van proberen de wereld aan te passen aan gedachten over hoe het zou moeten zijn, kon ze haar gedachten onderzoeken. En door de realiteit te aanvaarden zoals die is kon ze vreugde en vrijheid ervaren.
Dit past prachtig bij procespunt 5: Verwerken van gedachten. Begeleid je cliënten in deze stap en wijs ze op het boek van Byron Katie.
The Work
Byron Katie ontwikkelde een simpele en krachtige methode van onderzoek: The Work. Enkel gebaseerd op haar persoonlijke ervaring hoe lijden wordt gecreëerd en beëindigd. Jaren geleden heb ik een workshop van haar bezocht in de RAI, prachtig om haar te zien. Zo’n stralende vrouw die zoveel effect bereikt met The Work.
The Work is een eenvoudige manier om gedachten die het lijden veroorzaken op te sporen en te onderzoeken. Ik vind het zeer de moeite waard. Miljoenen mensen hebben profijt gehad van deze methode. Kijk op de website thework.com of lees haar bestsellers, te beginnen bij Vier vragen die je leven veranderen.
Is het waar?
De belangrijkste vraag die je steeds weer stelt: “Is het waar wat ik denk?” Dit is een vraag die je jezelf en je cliënt steeds weer kan stellen. Dat past precies bij het verwerken van de gedachten van procespunt 5.
Wil je ontdekken hoe jij de wijsheid van het Enneagram toepast in je leven en je werk? Meld je direct aan voor de gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram.
Yes, Marielle, bedankt voor deze reminder! Idd is Byron Kate een goede inspiratiebron. Ik heb haar boek natuurlijk ook thuis in mijn man.s bibliotheek, hahaha, een echte 5…
Ik doe mijn voordeel zeker mee, what een Oplinter is dit, thx