Enneagramtype 1 – Ik zet me in voor verbetering

0 Reacties

Het kan altijd beter, vindt Enneagramtype 1, en daar zet die zich voor in. Iemand met type 1 ergert zich vaak aan alles wat niet gaat zoals die vindt dat het moet gaan. Deze mensen kunnen fouten slecht verdragen, pakken dan de verantwoordelijkheid en verbeteren het.

Heb jij Enneagramtype 1, dan zie je jezelf als een eerlijk en betrouwbaar mens. Je wil het goede doen en je hebt sterk de behoefte om dingen te verbeteren die niet goed zijn. Je ziet meteen wat er moet gebeuren en wat je kan verbeteren. Je voelt je ook verantwoordelijk om het te verbeteren.

Je houdt van orde en netheid. Je vindt het prettig als dingen gaan zoals ze horen te gaan. Je wil correct zijn en fouten voorkomen. Je wil de beste kwaliteit leveren en het kan in jouw ogen vaak nog beter. Je legt alles wat je doet langs een meetlat, volgens je eigen hoge normen. Je beoordeelt alles van jezelf en alles om je heen: het is goed of fout. Dat kost erg veel energie. Het is het patroon van de Perfectionist – Enneagramtype 1.

Als je je herkent in dit type, ben je een hardwerkend mens met plichtsbesef en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent netjes, gestructureerd en goed georganiseerd. De dingen die je doet, doe je goed. Je hebt heel duidelijke standpunten over hoe dingen horen te gaan en dat spreek je ook uit: je wijst anderen erop. Want je vindt ook dat jij het het beste weet. Je bent streng voor jezelf, want je moet voldoen aan je hoge normen en waarden. Je hebt kritiek op jezelf en als je eerlijk bent ook op anderen. Je zou wel wat losser willen zijn.

Werken met het Enneagram

Het Enneagram is een enorme bron van kennis en wijsheid. Werken met het Enneagram betekent dat je jezelf leert kennen en begrijpen. Je ontdekt met welke bril jij naar de wereld kijkt, wat je ziet en hoe je daar op reageert. Het Enneagram geeft krachtige handvatten voor ontwikkeling en groei, zowel persoonlijk als professioneel.

De basis van het Enneagram bestaat uit de 9 Enneagramtypen. Het Enneagram beschrijft 9 aangeboren persoonlijkheidsstructuren, die zijn beschreven in 9 Enneagramtypen. Elk type heeft een eigen aangeboren persoonlijkheid met typische overtuigingen en strategieën.

Enneagramtype 1 de Perfectionist

Vandaag behandel ik de patronen van Enneagramtype 1, de Perfectionist, de Verbeteraar.

Voor de bespreking van deze patronen is het belangrijk om te begrijpen dat elk mens op een andere manier naar de wereld kijkt. De manier van kijken en interpreteren bepaalt het gedrag. Het zegt niet direct iets over de mens zelf. Het is gewoon wat het is. Het ene type is niet minder, beter of leuker dan het andere. Het Enneagram is juist bedoeld om al die oordelen los te leren laten en ieder mens te zien zoals die werkelijk is.

Perfectionisme

Er zijn verschillende typen binnen het Enneagram die perfectionistisch gedrag vertonen, maar dat is het gedrag. Bij de Perfectionist liggen daar dieperliggende overtuigingen aan ten grondslag. Mensen met type 1 hebben namelijk de overtuiging dat er iets fundamenteel verkeerd aan hen is. Ze zijn niet goed genoeg.

Zij zijn uit het oog verloren dat ze goed zijn zoals ze zijn. De overtuiging die mensen met type 1 met zich meeslepen, is dat andere mensen van je houden als je een goed en foutloos mens bent.

Ze zijn vaak opgegroeid in een gezin waar ze zich aan vaste en vaak strenge regels moesten houden. Ze moesten zich correct gedragen. Ouders mochten geen last hebben van hun kind. Ze werden bekritiseerd en gestraft. Ze moesten altijd hun best doen en ouders waren nooit tevreden. Liefde werd verdiend door gehoorzaam te zijn. Door zich netjes te gedragen. Er was geen ruimte voor vrolijkheid, creativiteit of impulsieve spelletjes. Ze werden alleen aanvaard als ze zich gedroegen zoals het hoort. En vaak horen ze nog steeds de stem van hun ouders. Ze doen ze nog steeds wat hoort en onderdrukken hun impulsen.

Goede ondernemer

Uit de verhalen van ondernemers type 1 blijkt dat ze zeer toegewijd zijn aan hun klant en aan hun business. ‘s Ochtends om 7 uur zitten ze al achter de computer om de mails te beantwoorden. Ze werken hard, samen met type 3 zijn het de workaholics van het Enneagram. Ze hebben discipline en krijgen veel dingen gedaan.

Als je Enneagramtype 1 hebt, wil je goed presteren en ga je voor resultaat. Je ziet snel de dingen die beter kunnen, niet alleen bij jezelf, maar ook bij anderen. En natuurlijk wil je die dan ook graag verbeteren. Maar je bent eigenlijk nooit tevreden. Het kan altijd beter. En je hebt ook vaak het gevoel dat je te weinig doet.

Maar er is geen ruimte voor ontspanning. Gewoon een middagje in de hangmat in de tuin met een boek is ondenkbaar. Er is ook geen ruimte voor creatieve impulsen of gekkigheden. Die onderdruk je, want het hoort niet. Je hoort nog steeds de stem van de ouders en die moet je wel gehoorzamen. In plaats van toe te geven aan de impuls, doe je wat je hoort te doen.

Je innerlijke slavendrijver

Er is altijd een stem in je hoofd die zegt dat je het niet goed doet. Deze innerlijke criticus, of liever gezegd je innerlijke slavendrijver, is regelmatig boos op je en levert continu kritiek. Die zegt dat je het niet goed doet en wél fouten maakt.

Deze innerlijke criticus is jouw onbewuste kapitein en boosheid is je drijfveer. Daardoor wil je de zaken nog verder verbeteren en nog harder werken. Totdat je op enig moment je tong op je schoenen hebt liggen en nauwelijks nog energie hebt om ook maar iets aan je bedrijf te doen. Wellicht herken je dit patroon ook op andere vlakken van je leven.

Kritiek

Uit de verhalen die mensen met type 1 mij vertellen blijkt nog iets. Kritiek ervaar je als een mes in je rug. Dan heb je zo vreselijk je best gedaan om het goede te doen, en dan krijg je alsnog kritiek. Dat voelt als een dolk en doet erg veel pijn. Dat is erg moeilijk te verteren. Terwijl je jezelf innerlijk steeds weer bekritiseert. Zo blijkt de kritiek van de buitenwereld een weerslag te zijn van de innerlijke kritiek.

Hoe kan je als Enneagramtype 1 ontwikkelen?

Welke stappen kan je zetten om die transformatie te maken? Ik geef je drie thema’s: Zachtheid, Compassie en Liefde.

Zo’n transformatie is een heel proces, waarin je je bewustzijn ontwikkelt. Je krijgt dus geen tips die je even op een achternamiddag kan doen.

Zachtheid

Ontwikkel een zachte en vriendschappelijke relatie met je innerlijke criticus. Leer te accepteren dat deze innerlijke criticus is ontstaan vanuit jouw overtuiging dat je niet goed genoeg bent. Bij jou is op de voorgrond komen te staan dat de wereld je fouten bestraft. Je moet leren dat perfectie in alle dingen in elk moment zit.

Je innerlijke criticus staat als kapitein aan het stuur van je leven en je bedrijf. Ondernemers vertellen me bijvoorbeeld dat ze niet aan dingen beginnen, omdat ze ervan overtuigd zijn dat het nooit goed genoeg zal zijn. En als je niet aan dingen begint, kan je ook niet falen.

Hoe kan je dat verzachten? Begin met het zacht maken van je ogen. Gewoon eens even alles rondom je ogen ontspannen en zacht maken. Kijk eens hoe dat voelt.

Compassie

Mensen met type 1 zijn vaak hard en streng voor zichzelf. In mijn trainingen zie ik ze met een masker van strengheid en hardheid in de groep zitten, hun uiterste best doen. Ik benader hen altijd met compassie, omdat ze zo hard werken, zoveel van zichzelf vragen en de lat zo ongelofelijk hoog leggen. Na verloop van tijd komen ze tot ontspanning.

Als je type 1 hebt kun je moeilijk omgaan met feedback. Je beschouwt het vaak als een persoonlijke aanval. Je hebt wellicht ook de ervaring dat je in woede kan uitbarsten of dat feedback zo hard binnenkomt, dat je daar enige tijd van moet bijkomen. Het is een logisch gevolg van het altijd goed willen doen.

Ik nodig je uit om compassie met jezelf te hebben. Wees lief voor jezelf. Zeg aardige dingen tegen jezelf, bijvoorbeeld ‘Ik ben helemaal goed zoals ik ben. Ik mag fouten maken van mezelf.’ Oefen dat.

Liefde

De liefde die er in je is, ben je door al het harde werken uit het oog verloren. De liefde heeft plaats gemaakt voor continue ergernis. Vind de liefde in jezelf. Ja, je mag fouten maken, want perfectie is al in alle dingen op elk moment.

Ik geef je een krachtige wijsheid uit het boek Het Sprekende Hart van Louise Hay:

“Als we wachten met van onszelf houden tot we volmaakt zijn, verspillen we ons leven. We zijn hier en nu al volmaakt.

Ik ben volmaakt, precies zoals ik ben.

Je bent niet te veel en ook niet te weinig. Je hoeft helemaal niets te bewijzen. Je bent de volmaakte uitdrukking van de eenheid van het Leven. Wees tevreden met wie je bent. Verlang er niet naar om iemand anders te zijn, want dat is niet de manifestatie die je nu gekozen hebt. Volgende keer ben je weer anders. Je bent volmaakt, precies zoals je hier en nu bent. Je bent goed genoeg. Je bent één met alle Leven. Je hoeft er niet voor te vechten om beter te worden. Het enige wat je hoeft te doen is vandaag meer van jezelf houden dan gisteren en jezelf behandelen als iemand die enorm geliefd is. Mensen dienen gevoed te worden door liefde om hun grootse bestemming te kunnen volvoeren. Terwijl je leert om meer van jezelf te houden, ga je ook steeds meer van alle mensen houden. Laten we samen de wereld met liefde voeden, zodat hij steeds mooier wordt. Wij zijn geheeld en de aarde is ook geheeld. Blij erkennen we onze perfectie en de volmaaktheid van het leven. En zo is het.”

Herken je je in de patronen van Enneagramtype 1? Ik ben heel benieuwd. Laat het weten hieronder in het reactieveld.

Gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

Binnenkort geef ik de online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. Deze training is uitermate geschikt voor ondernemers die willen ontwikkelen en groeien, zowel persoonlijk als professioneel.

Je maakt tijdens deze training kennis met de 9 Enneagramtypen. Meld je hier direct aan!

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *