Enneagram Type 1 gaat voor het allerbeste

0 Reacties

“Ik zet me in voor verbetering, want de wereld is niet perfect.” Herken jij jezelf daarin? Dan heb je misschien Enneagram Type 1.

Je ziet jezelf als een eerlijk en betrouwbaar mens. Je wil het goede doen en je hebt sterk de behoefte om dingen te verbeteren die niet goed zijn. Je voelt je snel verantwoordelijk en je ziet ook meteen wat er moet gebeuren en wat je kan verbeteren. Je zegt er wat van of je corrigeert de ander.

Je wil het beste leveren, maar het kan vaak nog beter in jouw ogen. Je wil fouten voorkomen. Je legt alles wat je doet langs een meetlat van goed of fout. Je beoordeelt continu alles van jezelf en alles om je heen, volgens je eigen hoge normen. Dat kost wel erg veel energie. Het is het patroon van de Perfectionist – Enneagram Type 1.

Transformatie

Het Enneagram is een model dat 9 persoonlijkheidsstructuren typeert. Deze structuren zijn beschreven in de 9 Enneagram Typen. Vanuit deze typen ontstaan patronen en overtuigingen, waar je gedrag uit voort komt. Het is een heel krachtig model, niet alleen omdat het je inzicht geeft in de overtuigingen die jou beperken, maar ook omdat het Enneagram je handvatten geeft voor ontwikkeling en groei. Daarmee krijg je inzicht in wat je beperkt en krijg je vervolgens de nodige steun om te transformeren. Het Enneagram is superkrachtig in echte transformatie.

Meld je direct aan voor de online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram als je deze transformatie wil.

De Perfectionist

Vandaag behandel ik Enneagram Type 1, de Perfectionist. Er zijn verschillende typen binnen het Enneagram die perfectionistisch gedrag vertonen, maar dat is alleen het gedrag. Bij de Perfectionist liggen daar dieperliggende overtuigingen aan ten grondslag.

Mensen met Enneagram Type 1 zijn uit het oog verloren dat ze goed zijn zoals ze zijn. De overtuiging die mensen met type 1 met zich meeslepen is dat andere mensen van je houden als je een goed en foutloos mens bent.

Belemmeringen

Daaruit volgen een aantal belemmeringen:

  • Je mag geen fouten maken, want dat heeft negatieve consequenties,
  • Je moet je best doen,
  • Je moet alles zelf doen, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt,
  • Je moet alles onder controle houden,
  • Mensen zijn blij als je zaken tot in de puntjes regelt,
  • En als er dingen verkeerd gaan, dan is dat erg en moet dat hersteld worden.

Goede ondernemer

Als jij je herkent in deze overtuigingen, is de kans groot dat je een zeer toegewijde ondernemer bent. Goed in je vak. Zeer zorgvuldig ook. Je werkt hard, je voelt je verantwoordelijk en je hebt de discipline om dingen gedaan te krijgen. Je wil goed presteren. Je ziet snel de dingen die beter kunnen, niet alleen bij jezelf, maar ook bij anderen. En natuurlijk wil je die dan ook graag verbeteren.

Je bereidt je altijd uitermate goed voor op sessies en gesprekken met klanten en de follow-up doe je heel zorgvuldig. Maar dat kost veel tijd en energie. Daarom ben je vaak moe, slaap je slecht en pieker je; je blijft maar malen. Dingen gaan niet zoals je wil en daar heb je echt last van.

Je innerlijke slavendrijver

Er is namelijk een stem in je hoofd die altijd zegt dat je het niet goed doet. Deze innerlijke criticus, of liever gezegd je innerlijke slavendrijver, is regelmatig boos op je en levert continu kritiek. Die zegt dat je het niet goed doet en wél fouten maakt.

Deze innerlijke criticus is jouw onbewuste stuur en boosheid is je innerlijke drijfveer. Daardoor wil je de zaken nog verder verbeteren en nog harder werken. Totdat je op enig moment je tong op je schoenen hebt liggen en nauwelijks nog energie hebt om ook maar iets aan je bedrijf te doen. Wellicht herken je dit patroon ook op andere vlakken van je leven.

De passie van woede

Boosheid beschrijft het Enneagram als de passie van woede. De woede die zich bijvoorbeeld uit in je innerlijke criticus zorgt dat je je dwang om dingen te willen verbeteren in stand houdt en dat je lat steeds hoger komt te liggen.

Je bent gaan geloven dat je alleen liefde en waardering krijgt door goed te zijn en te doen. Je ziet ook alles wat je fout doet bij jezelf; je veroordeelt jezelf. De woede die daaruit ontstaat drijft je voort.

Passie als ondeugd

De passie is in het Enneagram een ondeugd; het tegenovergestelde van een deugd.

Vorige week heb ik de Deugden behandeld. Ieder mens kan de transformatie maken van ondeugd naar deugd. De Deugd voor mensen van Enneagram Type 1 is Sereniteit. Sereniteit betekent volledige acceptatie van zichzelf en de werkelijkheid, zonder oordeel.

Hoe transformeer je van ondeugd naar deugd?

Welke stappen kan je zetten om die transformatie te maken? Ik geef je drie thema’s: Zachtheid, Compassie en Liefde.

Je begrijpt dat zo’n transformatie een heel proces is waarin je je bewustzijn ontwikkelt. Het is een andere staat van Zijn, en dat vraagt tijd en aandacht. Je krijgt dus geen tips die je even op een achternamiddag kan doen. Neem er de tijd voor.

Zachtheid

Ontwikkel een zachte en vriendschappelijke relatie met je innerlijke criticus.

Deze strenge slavendrijver staat nu aan het stuur van je leven en je bedrijf. Ondernemers vertellen me bijvoorbeeld dat ze niet aan dingen beginnen, omdat ze ervan overtuigd zijn dat het nooit goed genoeg zal zijn. Als je niet aan dingen begint, kan je ook niet falen. Ondernemers met type 1 vinden dat ze weinig interessants te melden hebben, niet creatief zijn en het toch nooit echt goed kunnen doen.

Hoe kan je dat verzachten? Probeer je innerlijke slavendrijver waar te nemen en te zien dat die jou bepaalt.

Je kan reageren op je innerlijke slavendrijver, maar je kan er ook voor kiezen om het anders te doen. Je kan besluiten om je innerlijke slavendrijver waar te nemen, hem te begroeten en te zeggen: ‘Dankjewel dat ik je waarneem’. Hierdoor zal je innerlijke slavendrijver verzachten. Je hoeft niet meer zo streng te zijn op jezelf.

Compassie

Mensen met type 1 zijn vaak hard en streng voor zichzelf. In mijn trainingen zie ik ze met een masker van strengheid en hardheid in de groep zitten, hun uiterste best te doen. Ik benader hen altijd met veel compassie, omdat ze zo hard werken, zoveel van zichzelf vragen en de lat zo ongelofelijk hoog leggen. Na verloop van tijd komen ze tot ontspanning.

Mensen met type 1 kunnen moeilijk omgaan met feedback. Ze beschouwen het vaak als een persoonlijke aanval. Je hebt wellicht ook de ervaring dat je in woede kan uitbarsten of dat feedback zo hard binnenkomt dat je daar enige tijd van moet bijkomen. Het is een logisch gevolg van het altijd goed willen doen.

Ik nodig je, als mens met type 1, uit om compassie met jezelf te hebben. Wees lief voor jezelf. Zeg aardige dingen tegen jezelf, bijvoorbeeld ‘Je bent helemaal goed zoals je bent, met al je onvolkomenheden Ben je al Perfect. Het is oké om fouten te maken.’ Oefen dat.

Liefde

De liefde die er in je is, ben je door al het harde werken uit het oog verloren. De liefde heeft plaats gemaakt voor continue ergernis. Vind de liefde in jezelf. Ja, je mag fouten maken, want perfectie is al in alle dingen op elk moment.

Ik geef je een krachtige wijsheid uit het boek Het Sprekende Hart van Louise Hay:

“Als we wachten met van onszelf houden tot we volmaakt zijn, verspillen we ons leven. We zijn hier en nu al volmaakt.

Ik ben volmaakt, precies zoals ik ben

Je bent niet te veel en ook niet te weinig. Je hoeft helemaal niets te bewijzen. Je bent de volmaakte uitdrukking van de eenheid van het Leven. Wees tevreden met wie je bent. Verlang er niet naar om iemand anders te zijn, want dat is niet de manifestatie die je nu gekozen hebt. Volgende keer ben je weer anders. Je bent volmaakt, precies zoals je hier en nu bent. Je bent goed genoeg. Je bent één met alle Leven.

Je hoeft er niet voor te vechten om beter te worden. Het enige wat je hoeft te doen is vandaag meer van jezelf houden dan gisteren en jezelf behandelen als iemand die enorm geliefd is. Mensen dienen gevoed te worden door liefde om hun grootse bestemming te kunnen volvoeren. Terwijl je leert om meer van jezelf te houden, ga je ook steeds meer van alle mensen houden. Laten we samen de wereld met liefde voeden, zodat hij steeds mooier wordt. Wij zijn geheeld en de aarde is ook geheeld. Blij erkennen we onze perfectie en de volmaaktheid van het leven. En zo is het.”

Binnenkort geef ik de online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. Deze training is uitermate geschikt voor ondernemers die willen ontwikkelen en groeien, zowel persoonlijk als professioneel.

Je maakt tijdens deze training kennis met de handvatten die het Enneagram je geeft om een echte transformatie door te maken.

Meld je hier direct aan!

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *