Eerlijk zijn

0 Reacties

Er komt een moment dat je als coach je cliënten moet confronteren met de werkelijkheid. Met de rol die zij zelf spelen in de problemen waar ze mee worstelen. Met hun blinde vlekken. Met de patronen die ze in hun leven hebben ontwikkeld waardoor ze hun eigen ellende in stand houden. Met de maskers die ze dragen.

Allemaal zaken die jij wel ziet en je cliënten niet. De confrontatie daarmee is noodzakelijk voor het groeiproces van je cliënten. 

Enneagram

Daarom werk ik met het Enneagram. Wanneer ik het Enneagram Type Interview heb met mijn klanten, is het glashelder welke patronen hen belemmeren in hun leven en hun werk. Zelf zien ze die patronen niet. 

Het schokpunt

Wanneer je niet eerlijk bent als coach, stagneert de groei van je cliënten en dat gaat ten koste van je praktijk. Wanneer je cliënten niet eerlijk zijn tegenover zichzelf, stagneert ook hun groeiproces. Om die reden heet dit punt van eerlijk worden tegenover jezelf en anderen een schokpunt

Je cliënten krijgen een schok van buitenaf. Je houdt hen een spiegel voor en confronteert ze met de werkelijkheid. Deze confrontatie voedt hun groeiproces, het maakt dat ze in beweging komen. Vanuit die confrontatie worden hun leerpunten en blinde vlekken helder en kunnen ze verdere stappen zetten. 

Transformatie

In mijn coaching werk ik met het Enneagram Transformatief Procesmodel. Transformatie gaat over veranderen. Het Enneagram Transformatief Procesmodel reikt je negen punten (processen) aan waarop je dingen verandert (transformeert) in een natuurlijke flow. De processen volgen de natuur, zo ben je in flow. Je kan dit procesmodel heel goed gebruiken voor de veranderingen in je eigen leven en uiteraard ook in je coaching met je cliënten. 

Eerlijk

Eerlijk zijn tegenover jezelf en anderen is punt 3 van het Enneagram Transformatief Procesmodel. Ik heb het Enneagram Transformatief Procesmodel uitgewerkt in mijn nieuwste boek: Hoe word je een Topcoach.

Als coach heb je dus een heel belangrijke taak: eerlijk zijn. Doe je dat niet, dan stagneert de boel. 

De Succesvolle Werker

Eerlijk zijn leer je van Enneagram Type 3: De Succesvolle Werker. Succesvolle Werkers zien zichzelf als succesvolle mensen, alles lukt hen. Uit de verhalen die ondernemers van type 3 mij vertellen, blijkt dat ze willen scoren. Ze spelen het spel om te winnen. Als ze succesvol zijn, worden ze gezien. Anders vinden ze zichzelf een loser en losers worden niet gewaardeerd. 

Je begrijpt dat de personal branding voor deze mensen belangrijk is, hoe mooier, hoe meer waardering ze krijgen. Daarom hebben mensen met type 3 de neiging de zaken mooier voor te spiegelen dan ze zijn. Mensen met Type 3 identificeren zich met wat ze doen in plaats met wat ze zijn

Stel jij het ook mooier voor?

Misschien herken je dat je de zaken mooier maakt dan ze zijn.

Of dat je zaken afdoet als onbelangrijk, terwijl ze juist heel erg belangrijk voor je zijn. 

Of dat je de schuld bij anderen legt, terwijl je diep van binnen weet dat jij zelf je verantwoordelijkheid moet pakken. 

Enneagramtype 3 leert je eerlijk te zijn tegenover jezelf en anderen. Daarmee leer je jezelf en anderen te waarderen voor wie ze zijn. Je leert mensen waarderen in plaats van hun prestatie of hun gedrag. Dat is heel mooi, want dan is er namelijk altijd hoop: zaadjes die je plant in het Zijn, groeien altijd uit tot mooie planten. Alleen handelen vanuit het Zijn is in harmonie met je ware natuur en zal zich altijd manifesteren in iets moois. Geluk is dan niet meer afhankelijk van de prestaties, gelukzaligheid is dan een innerlijke staat van Zijn. 

Ben jij eerlijk tegenover jezelf?

Vanuit dit perspectief is het dus logisch dat de zaak stagneert wanneer je oneerlijk bent. Dat is een universele wet.

Dus als je eerlijk bent tegenover jezelf:

  • Waarin spiegel jij de zaken mooier voor dan ze zijn?
  • Wat bestempel je als onbelangrijk terwijl het wel belangrijk voor je is?
  • Wat doe je niet wat je wel zou willen doen?
  • Waarin veroordeel je anderen?

Ontdek de wijsheid van het Enneagram

Meld je direct aan voor de training Ontdek de wijsheid van het Enneagram.

Deze training is uitermate geschikt voor coaches die topresultaten willen, zowel in hun leven als in hun praktijk. 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *