De loyaliteit van Enneagramtype 6

2 reacties

Mensen zijn bedreigend, vindt Enneagramtype 6 De Loyalist. Daar moet je voor oppassen. Je kan ze niet zomaar vertrouwen. Dit type is alert en bereidt zich goed voor. Dus ze observeren, schatten in en puzzelen uit of mensen wel te vertrouwen zijn. Maar als mensen eenmaal te vertrouwen zijn, zijn ze uiterst loyaal. Dan gaan ze voor hen door het vuur en zijn ze hen met hart en ziel toegewijd.

Typen 6 zijn plichtsgetrouwe en betrouwbare mensen. Ze zijn loyaal en komen innemend en warm over. Ze zijn vriendelijk, zorgzaam en wekken heel snel vertrouwen. Hun leven wordt echter beheerst door twijfel en onzekerheid. Ze hebben meer dan anderen een gevoel voor gevaar en alles wat slecht af kan lopen. Ze zijn voortdurend op hun hoede en stellen veel vragen. Zo brengen ze de risico’s in kaart en bereiden zich voor op het slechtste.

Als je je herkent in dit type, hou je van regels en voorschriften. Van duidelijkheid, vastomlijnde taken, roosters en deadlines. Kortom, van alles wat je gevoel van veiligheid kan versterken. Je houdt je ook graag aan de regels. Het geeft zekerheid en veiligheid. Je hebt een hekel aan wanordelijke toestanden en zaken die juist je onveiligheid en onzekerheid versterken.

Werken met het Enneagram

Het Enneagram is een enorme bron van kennis en wijsheid. Werken met het Enneagram betekent dat je jezelf leert kennen en begrijpen. Je ontdekt je talenten en kwaliteiten, en je gaat zien welke typische valkuilen je belemmeren om je talenten werkelijk te ontwikkelen. Het Enneagram geeft krachtige handvatten voor ontwikkeling en groei, zowel persoonlijk als professioneel.

De basis van het Enneagram bestaat uit de 9 Enneagramtypen. Het Enneagram beschrijft 9 aangeboren persoonlijkheidsstructuren, die zijn beschreven in 9 Enneagramtypen. Elk type heeft een eigen aangeboren persoonlijkheid met typische overtuigingen en strategieën.

Enneagramtype 6 de Loyalist

Vandaag behandel ik de patronen van Enneagramtype 6, de Loyalist, de Scepticus of Vragensteller.

Voor de bespreking van deze patronen moet je ieder oordeel loslaten. Ieder oordeel over jezelf en over anderen. Het is gewoon wat het is. Het ene type is niet minder, beter of leuker dan het andere. Het Enneagram is juist bedoeld om al die oordelen los te leren laten en ieder mens te zien zoals die werkelijk is.

Onveiligheid

Als je Enneagramtype 6 hebt, lijd je onder een sterk aangeboren gevoel van onveiligheid. Voortdurend scan je de omgeving op zoek naar mogelijk gevaar en alles wat mogelijk mis kan gaan. Je ziet dit als mogelijke scenario’s waar je je op voor moeten bereiden. In de gesprekken die ik heb met mensen met type 6 vertellen ze me, dat deze scenario’s voor hen heel reëel zijn. Natuurlijk bereid je je daar dan op voor.

Je aandacht gaat uit naar beren op de weg; bronnen van onvoorspelbaarheid en daarmee onzekerheid en onveiligheid. Voor jou is dit allemaal volstrekt logisch en realistisch, anderen ervaren je vaak als negatief. Het glas is altijd half leeg bij jou, vinden ze. Maar zelf ervaar je dat dus heel anders.

Goed voorbereid

Tijdens een Enneagrampanel ontmoette ik een ondernemer met type 6. Ze is trainer en ze geeft heidagen voor managementteams van grote bedrijven. Daar kan natuurlijk best een hoop mis gaan waar je je op moet voorbereiden. Ze vertelde over de extra kledingsets die ze meenam, want de zon kan schijnen, maar het kan ook regenen. “Heb ik wel voldoende schoenen in mijn tas? Misschien is het erg koud op de kamer, laat ik een extra dekbed meenemen. De computer kan uitvallen, dus voor de zekerheid neem ik de uitgeprinte PowerPoint mee.”

Ze bezocht voorafgaand aan de heidagen altijd de locatie: “Zijn er wel genoeg parkeerplaatsen voor de deelnemers?” Ze stippelde de routes uit want er kan altijd een boom over de weg liggen. Ze verdiepte zich in de deelnemers, zodat ze wist wat ieders rol zou zijn, managede het vervoer naar de locatie voor als mensen het niet konden vinden. Dit was voor haar het gewone, noodzakelijke werk om zich voor te bereiden op wat mogelijk mis kon gaan.

Wantrouwen

Een type 6 wantrouwt mensen met gezag. Ze zijn regelmatig opgegroeid bij zeer strenge ouders, waar werd gestraft en vernederd. Of met onvoorspelbare en onbeheerste ouders. De ene keer reageerden ze liefdevol, de andere keer koud of zelfs gewelddadig. Het ontbrak hen aan steun en geborgenheid. Als kind voelde dit type zich machteloos in een wereld die voor hen onveilig en onbetrouwbaar leek. Ze hebben geleerd de buitenwereld te scannen op onvoorspelbaarheid en onveiligheid, zodat ze zich tijdig uit de voeten kunnen maken.

Zo is er een wantrouwen ontstaan in gezag. Het is tevens de reden dat mensen met Enneagramtype 6 verborgen agenda’s scannen, advocaat van de duivel spelen en altijd incongruenties zien. Dit uit zich in veel vragen, verzamelen van veel informatie en testen of anderen wel te vertrouwen zijn.

Maar als je dan eenmaal het vertrouwen van een zes hebt gewonnen, zijn ze uiterst loyaal. “Je kunt op me rekenen!” zeggen ze vaak en dat is ook zo. Ze geven dan graag de leiding over aan iemand anders, waar ze zich vervolgens achter kunnen verschuilen.

Angst is de drijfveer

Je drijfveer als je Enneagramtype 6 hebt, is angst. Angst voedt je denken, voelen en doen. Angst staat aan de basis van je geautomatiseerde reactiepatroon. Als loyalist ervaar je dat zelf niet direct als angst, omdat het een gewoonte is geworden om op je hoede te zijn. Het gevaar ligt altijd op de loer, zo is het leven nou eenmaal, volgens type 6. Angst in je denken zorgt voor twijfel, gebrek aan zelfvertrouwen, besluiteloosheid en voorzichtigheid. Angst voor je eigen impulsen en spontaniteit, want ook die kunnen je in gevaar brengen.

Autoriteiten kun je idealiseren. Autoriteiten die je de veiligheid en bescherming bieden die je zo mist bij jezelf. Daar zit een belangrijke valkuil. Want veiligheid is natuurlijk in jezelf te vinden, in plaats van bij een autoritaire leider.

Gevolgen voor het ondernemerschap

Ondernemers met Enneagramtype 6 die ik heb gesproken, hebben allen een goedlopende business. Vaak hebben ze een businessmodel geïmplementeerd of zijn ze samenwerkingen aangegaan die hen zekerheid geeft over hun inkomsten.

Ze blijven op hun hoede. Ze zijn bijvoorbeeld voorzichtig met grote investeringen of met het aanbrengen van veranderingen. Ze spelen op safe.

Hoe kan je je als Enneagramtype 6 ontwikkelen?

Ik geef je enkele suggesties:

Ontwikkel moed

Het enige dat veiligheid en geborgenheid kan bieden is het herstel van het contact met je Ware Essentie. Als jij je herkent in de patronen van Enneagramtype 6, dan begint dat met de ontwikkeling van moed. Moedige mensen zijn mensen die moed verzamelen om hun angst te overwinnen. Wanneer je angst ontspant, is er ruimte voor vertrouwen. Dan hervind je het vertrouwen in jezelf en in de wereld. Dan ontstaat er innerlijke zekerheid en veiligheid. Wat er ook mis kan gaan, het is goed en je bent veilig.

Klopt je angst wel?

Omgekeerd is het eenvoudiger om te toetsen of je angst voor wat mis kan gaan wel reëel is. Klopt je angst wel echt? Waar kan je meer vertrouwen in hebben?

Experimenteer eens. Bereid je bijvoorbeeld eens wat minder grondig voor. Doe eens gek en beperk je voorbereiding tot het hoogst noodzakelijke. Ontdek in je experiment of al die zaken die in jouw hoofd mis hadden kunnen gaan ook werkelijk mis zijn gegaan. Leer op deze manier te vertrouwen op het universum.

Leer anderen te vertrouwen

Doorbreek je gewoonte om te letten of de presentatie van anderen wel precies gelijk is aan wat ze beweren. Neem je gewoonte waar om verborgen agenda’s te zien. Je hoeft geen advocaat van de duivel te zijn. Leer anderen te vertrouwen op hun woord en daad. Dat brengt ook meer ontspanning in je persoonlijke relaties.

Herken je je in de patronen van Enneagramtype 6? Ik ben heel benieuwd. Laat het weten hieronder in het reactieveld.

Gratis Online Training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

Binnenkort geef ik de gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. In deze training krijg je inzicht in jouw type en ontdek je welke patronen elk type ontwikkelt. Wanneer je dat weet, heb je de keus om het anders te doen. Daardoor ontstaat echte transformatie.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

2 Reacties

 1. Ester Krause

  Wonderlijk… ik weet niet veel van het Enneagram, maar het is gedurende mijn leven weleens voorbij gekomen. Zo dacht mijn zus dat ik een type 5 zou kunnen zijn, weer iemand anders een type 9. Ikzelf wist het niet zo goed. Nu ik je blog gelezen heb komen er sterke herkenningspunten naar voren, die ik kan relateren aan de onderwerpen waar ik momenteel in gaande ben. Een jaar geleden bijvoorbeeld zou ik geen type 6 in mijzelf herkend hebben… Net een online test gedaan en ja, zo’n test zal niet al te nauwkeurig zijn, maar de uitkomst onderschrijft wat ik hierboven genoemd heb: 32% type 6, 29% type 9 en 25% type 5.

  Op dit moment is dat wat type 6 mij te spiegelen heeft zeer relevant. Bij mij is het echter meer zo dat ik de beren op de weg meestal niet aanga, dan dan ik allerlei voorzorgsmaatregelen ga treffen (kost veel te veel energie en ze geven ook helemaal geen zekerheid want ook dán kan er van alles mis gaan). Mijn voornaamste issue is nu dat ik steeds weer merk hoe nieuwe dingen en ideeën vastlopen in mijn hoofd omdat ik overal aan twijfel. Ieder idee dat opkomt krijgt vervolgens een soort donkere deken erover. Ik weet waar en hoe het ontstaan is (4 weken couveuse o.a.) en heb het gevoel telkens weer opnieuw in de couveuse te belanden: met minimale support en nét aan genoeg om van te leven (en eigenlijk net niet genoeg). Iets kiezen, daar mijn aandacht op richten, volhouden en op komen dagen ook al is het spannend blijkt niet voldoende om mijn aanhoudende twijfels te doen verdwijnen. Ik weet hoe mijn geboorte tot stand gekomen is en heb slachtoffergevoelens grotendeels achter mij gelaten. Het ingebakken gedrag om mijzelf telkens weer in de wielen te rijden heb ik helaas nog niet kunnen transformeren…

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Hee lieve Ester,
   Dankjewel voor je openhartige delen. Er is maar een manier om zeker te weten welk Enneagramtype dominant aanwezig is in jou en dat is door middel van een Enneagram Type Interview. Tests kunnen je zeker een goede richting geven. En zoals je inderdaad ook zegt, van de patronen van elk enneagramtype leren we veel. Type 6 leert ons vertrouwen te ontwikkelen, door te onderzoeken of de dingen die je angst aanjagen ook echt gebeuren. Is het waar wat je denkt? Zoals bijvoorbeeld in de boeken van Byron Katie ook wordt beschreven.
   Het kan heel goed dat je in meerdere typen herkent. Type 5, 6 en 9 hebben vergelijkbare issues, maar deze ontstaan uit een andere persoonlijkheid (persona). En daar zit de kracht van het Enneagram, dit te leren kennen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *