Enneagramtype 4 – De Individualist

3 reacties

“Er ontbreekt iets wezenlijks in mijn leven!”

Mensen met Enneagramtype 4 zijn altijd op zoek. Op zoek naar zichzelf, op zoek naar de zin van het leven. Op zoek naar de Bron, de Verbinding. Op zoek naar iets wat ze gedurende hun leven hebben verloren. Op zoek naar iets unieks, iets bijzonders, iets wezenlijks. Het is dan ook de persoonlijke ervaring van mensen met Enneagramtype 4 De Individualist: “Er ontbreekt iets wezenlijks in mijn leven.” Iets wat ze wel zien en bewonderen bij anderen. 

Dat onderhuidse verlangen naar iets wat ontbreekt, knaagt aan Enneagramtype 4. Ze zijn vaak liefhebbers van kunst, muziek en literatuur. Heb jij type 4, dan is er iets wat jou en je leven incompleet maakt. Dat verlangen maakt dat je op zoek gaat naar echtheid en dat je schoonheid wil ervaren. Je houdt van alles wat ongewoon is. Als het maar authentiek is. Je kan in vervoering raken van mooie dingen. Intense en dramatische gevoelens hebben. Bitterzoet verlangen naar iets waarnaar je op zoek bent, pure melancholie. Het is om die reden dat Enneagramtype 4 ook wel De Romanticus wordt genoemd. 

Je hebt vaak heimwee naar het verleden. Je voelt altijd een gemis. Innerlijk ben je nooit helemaal voldaan en daarom ben je op zoek. Waar je naar zoekt is onbereikbaar, maar je ziet het wel bij anderen. Dat maakt je vaak jaloers. “Anderen krijgen wel waar ik naar verlang.” 

Het is het patroon van de Voelers: je leeft door hun gevoel. Je voelt je vaak niet begrepen. Je voelt je makkelijk gekwetst. Je voelt je vaak anders, een buitenstaander. Je voelt je eigenlijk nergens thuis. 

Werken met het Enneagram

 Het Enneagram is een enorme bron van kennis en wijsheid. Werken met het Enneagram betekent dat je jezelf leert kennen en begrijpen. Je ontdekt je talenten en kwaliteiten, en je gaat zien welke typische valkuilen je belemmeren om je talenten werkelijk te ontwikkelen. Het Enneagram geeft krachtige handvatten voor ontwikkeling en groei, zowel persoonlijk als professioneel.

 De basis van het Enneagram bestaat uit de 9 Enneagramtypen. Het Enneagram beschrijft 9 aangeboren persoonlijkheidsstructuren, die zijn beschreven in 9 Enneagramtypen. Elk type heeft een eigen aangeboren persoonlijkheid met typische overtuigingen en strategieën.

Enneagramtype 4 de Individualist

 Vandaag behandel ik de patronen van Enneagramtype 4, de Individualist, de Romanticus of de Idealist.

 Voor de bespreking van deze patronen moet je ieder oordeel loslaten. Ieder oordeel over jezelf en over anderen. Het is gewoon wat het is. Het ene type is niet minder, beter of leuker dan het andere. Het Enneagram is juist bedoeld om al die oordelen los te leren laten en ieder mens te zien zoals die werkelijk is.

Anders dan anderen

De mensen type 4 die ik heb gesproken vielen op door hun paarse schoenen, hun witte jurk met vele franjes, hun goudomrande met diamanten bezaaide bril, hun unieke kapsel, hun charismatische voorkomen, het uitgebreide gebed voor het Boeddhabeeld. Of het schitteren van afwezigheid, dat is ook een voorbeeld. 

Uit de verhalen van mensen met Enneagramtype 4 blijkt dat ze zich niet zozeer willen onderscheiden. Ze hebben hun hele leven al het gevoel dat ze anders zijn. Soms hebben ze het idee dat ze in het verkeerde nest geboren zijn.

Bijzonder is ook dat een aantal van de typen 4 die ik heb gesproken zijn opgegroeid zonder hun eigen ouders. Ze zijn opgegroeid in een pleeggezin. Vieren beschrijven regelmatig een gevoel van verlies, van gemis. Ze hebben zich als kind vaak niet begrepen gevoeld of kregen in hun kinderjaren te maken met verlies en verlatenheid. Ze schiepen een fantasiewereld waar ze in konden vluchten. 

Gevoelig

Mensen met Enneagramtype 4 zijn intuïtief en gevoelig. Ze willen het leven ten diepste voelen. De gevoelens zijn vaak intens, de hoge toppen worden afgewisseld met de diepe dalen. 

In de gesprekken die ik heb met klanten met type 4, hoor ik dat ze sterk worden geraakt door het leed van anderen, de natuur of dieren. Dit leed is vaak een belangrijke drijfveer in hun werk. Ze voelen sterk mee met anderen. Ze zijn ook erg goed in staat de gevoelens van anderen waar te nemen en te duiden. 

Hun gevoeligheid voor de pijn van anderen maakt dat ze heel goed in staat zijn anderen te steunen in tijden van crisis. Waar ze waakzaam op moeten zijn, is niet de pijn van anderen over te nemen.

Ondernemerschap

Bij mijn klanten met type 4 merk ik dat hun gevoeligheid en hun zoektocht naar het speciale hen belemmert in hun zakelijke ontwikkeling. Ze blijven zoeken naar unieker, beter en interessanter. Naar iets wat ze niet kunnen vinden bij zichzelf en wel zien bij anderen. Dat zorgt voor jaloezie en afgunst. Dat maakt dat ze moeilijk in actie komen voor de praktische kant van het ondernemerschap. De website, e-mailmarketing, verkopen: het duurt lang en het komt moeilijk van de grond. 

Ik hoor in de gesprekken dat ze zich als ondernemer vaak een buitenstaander voelen. Zijn ook bang om afgewezen te worden. Bang om te verkopen. En dan krijgen ze vaak ook nog last van zelfmedelijden, dat het allemaal niet lukt. Dat is een neerwaartse spiraal waar ze zich in kunnen verliezen. Het beperkt de ondernemers met type 4 om actie te ondernemen, want het moet altijd beter, interessanter en unieker zijn dan anderen. Maar waar aandacht naartoe gaat, daar is ook energie. Het gevoel van incompleet zijn wordt dan realiteit. 

Onevenwichtig

De zoektocht van Enneagramtype 4 gaat over de zoektocht naar het wezenlijke. De zoektocht naar de bron. Heimwee naar wat ze ooit verloren zijn, hun thuis, hun wortels, de verbinding. Ze idealiseren het. Wat ze missen bij zichzelf, zien ze wel bij anderen. 

Het imago van bijzonder, uniek en gevoelig zijn is een nabootsing van de wezenlijke Bron waar ze zo hard naar op zoek zijn. Het is hun geïdealiseerde zelfbeeld. Zie je hoe bijzonder ik ben? is een gedachte die regelmatig door de vier heen gaat. 

Mensen met type 4 willen zich verbinden met mensen die net als zij op zoek zijn naar het wezenlijke. Met andere bijzondere en unieke zielen. Die hen zien in hoe bijzonder ze zijn. Die hen bewonderen, zich willen verbinden met hen en met wie ze zich ten diepste kunnen verbinden. Zo willen ze zich compleet voelen. “Maar wie ben ik in vergelijking met hen?” Ze zien wat anderen wel hebben en zij niet. Dat zorgt voor onevenwichtigheid. 

Hoe kan je je als Enneagramtype 4 ontwikkelen?

Heb jij Enneagramtype 4, dan ontstaat evenwicht als je gaat zien dat dat waar je naar zoekt, al aanwezig is in jezelf. Het wezenlijke, het geïdealiseerde, het bijzondere wat je in anderen ziet is al aanwezig in jou. Dat is de Bron. Evenwicht ontstaat in de verbinding met je Ware Zelf. Je hoeft niet langer te zoeken.

Ik geef je enkele suggesties voor de stappen die je hierin kan zetten:

Leer het gewone waarderen

Je gaat alledaagsheid uit de weg. Het gewone, gewoon zijn. Laat je oordeel over het gewone los en leer dat juist te waarderen. Je hoeft je niet superieur te voelen aan gewone mensen. De wereld van gevoelens is niet beter of slechter dan de wereld van het denken. Jouw gevoel is enkel de bril waarmee je naar de wereld kijkt. Relativeer dat. Het is niet zo dramatisch. Dat is vooral de bril waarmee jij naar de wereld kijkt. 

Breng structuur aan

Het helpt ook als je structuur aanbrengt in je leven en de discipline opbrengt om je daaraan te houden. Werk op vaste dagen en tijdstippen aan je bedrijf. Loop dan heel gestructureerd een stappenplan door. Het is helemaal behulpzaam als je dat samen met andere ondernemers doet. 

Hou het licht en luchtig in plaats van zwaarmoedig en tragisch. Aan je bedrijf werken is heel gewoon. Je kan al veel van je unieke kwaliteiten inzetten voor gewone dingen zoals e-mailmarketing en socialmediaberichten. Het hoeft niet specialer dan dat. Juist het gewone zal je business op de rit zetten.

Kijk naar wat je wel hebt

Als ondernemer heb je een aantal unieke en interessante kwaliteiten. Gebruik die, pronk ermee en laat ze zien. Dat is een uitnodiging aan jou om vooral te kijken naar wat je wel hebt in plaats van wat je niet hebt. In mijn ervaring hebben mensen met type 4 allemaal unieke en interessante kwaliteiten die ze uitstekend kunnen inzetten om een goedlopende business mee op te bouwen. Kijk dus naar wat je wel hebt en gebruik dat. Laat ze zien, vertel je verhaal, hou het luchtig en grappig. Je hoeft niet bang te zijn om afgewezen te worden. Je hoeft niet bang te zijn dat anderen je bekritiseren. Je hoeft niet bang te zijn dat anderen je terechtwijzen. Kijk of je daarin kan ontspannen door steeds weer te kijken naar de kwaliteiten die je wel hebt. 

Kijk naar je buren

Voor het ontwikkelen van evenwicht, kan je veel leren van je buren: Enneagramtype 5, de Waarnemer. Dat zijn de denkers van het Enneagram, iemand met dit type houdt het graag bij de feiten. Wat is er nou echt aan de hand? Gebruik je hoofd om zaken goed op een rij te zetten. Bekijk de dingen nuchter en pak de zaken pragmatisch op. 

Begrijp goed dat verandering in je leven en werk ontstaat door zelf te veranderen. De onbewuste beperkende patronen zijn ontstaan vanuit je Enneagramtype. Je type beschrijft je onbewuste drijfveren, in jouw geval is dat uniek en bijzonder willen zijn. Verandering ontstaat door het anders te doen, door gewoon te zijn en het alledaagse te omarmen. 

Herken je je in de patronen van Enneagramtype 4? Ik ben heel benieuwd. Laat het weten hieronder in het reactieveld.

Gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

Om verandering te realiseren is het noodzakelijk om op een andere manier de wereld in te leren kijken. Het Enneagram geeft daar inzicht in.

Binnenkort geef ik de gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. Tijdens deze training komt dit uitgebreid aan bod. In deze training maak je kennis met de negen enneagramtypen en hoe het enneagram je ondersteunt in het maken van verandering.

Meld je hier aan.

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

3 Reacties

 1. Jose

  Ik herken me helemaal. Ik ben al wat ouder en die structuur is mijn redding geweest in mijn praktijk.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   ah wat mooi om te lezen! Dankjewel voor het delen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *