De daadkracht van Enneagram Type 8 De Baas

0 Reacties

“Anderen zijn bang voor me”

Van mensen met Enneagramtype 8 worden anderen vaak bang. Typen 8 worden dominant en intimiderend gevonden. Ze hebben het vaak niet in de gaten hoe overweldigend ze kunnen overkomen. Want ze zijn al vol energie weer begonnen aan de volgende klus terwijl hun ‘tegenstander’ nog bij moet komen van het gevecht dat ze zojuist hebben geleverd. Mensen met Enneagramtype 8 hebben graag de touwtjes in handen, bepalen dingen, zijn de leiders van het Enneagram. Ze worden dan ook de Baas, de Bepaler of de Leider genoemd. 

Mensen met type 8 hebben veel energie, vechtlust, gaan voor dingen, willen graag controle en zijn daadkrachtig. In hun gesprekken met mij vertellen ze dat ze die energie ervaren als ADHD. Dat is het niet. Hun energie zit in hun buik en ze kunnen er niet mee omgaan. Ze hebben onbewust de neiging die energie te gebruiken om de strijd aan te gaan. 

Heb jij type 8, dan hou je van strijd. Van de confrontatie aangaan. Van macht uitoefenen. Van zeggen waar het op staat. Van uitdagingen. Van risico’s nemen. Van conflicten uitlokken. Je houdt van veel, van overdaad. Je bent lustig, levendig en beweeglijk. Je zet je woorden kracht bij met je handen en met je vaak luide stemgeluid. Je energie is letterlijk te zien. 

Als je je herkent in dit type, benoem je de zaken duidelijk, je zegt wat er gezegd moet worden en bent niet bezig met de gevolgen ervan. Anderen weten meteen waar ze aan toe zijn. Je hebt een verschrikkelijke hekel aan slachtoffergedrag, lafheid en zwakkelingen die geen verantwoordelijkheid nemen. Als je ziet dat anderen onrecht wordt aangedaan, kom je direct in actie. 

Werken met het Enneagram

Het Enneagram is een enorme bron van kennis en wijsheid. Werken met het Enneagram betekent dat je jezelf leert kennen en begrijpen. Je ontdekt je talenten en kwaliteiten, en je gaat zien welke typische valkuilen je belemmeren om je talenten werkelijk te ontwikkelen. Het Enneagram geeft krachtige handvatten voor ontwikkeling en groei, zowel persoonlijk als professioneel. 

De basis van het Enneagram bestaat uit de 9 Enneagramtypen. Het Enneagram beschrijft 9 aangeboren persoonlijkheidsstructuren, die zijn beschreven in de 9 typen. Elk type heeft een eigen persoonlijkheid met typische overtuigingen en strategieën. 

Enneagramtype 8 De Baas

Vandaag behandel ik de patronen van Enneagramtype 8, De Baas of de Bepaler

Voor de bespreking van deze patronen moet je ieder oordeel loslaten. Ieder oordeel over jezelf en over anderen. Het is gewoon wat het is. Het ene type is niet minder, beter of leuker dan het andere. Het Enneagram is juist bedoeld om al die oordelen los te leren laten en ieder mens te zien zoals die werkelijk is. 

Macht en controle

Enneagramtypen 8 zijn van nature mensen die het goed willen doen. Ze willen het anderen naar de zin maken. Maar als kind hebben ze het idee opgevat dat van deze onschuld misbruik werd gemaakt. Ze voelden zich onderdrukt en onrechtvaardig behandeld. Sterkere mensen controleerden hun leven. Ze verdienden respect door sterk te zijn en elke vorm van zwakheid werd afgewezen. Zo hebben typen 8 geleerd dat de machtigen het altijd voor het zeggen hebben en dat je maar beter je kwetsbare kant kan onderdrukken. Ze hebben geleerd dat je machtig en sterk moet zijn, want dan word je gewaardeerd. Dan kan niemand je pakken. 

Daar komt al het machtsvertoon van Enneagramtype 8 vandaan en waarom zij zo moeilijk hun kwetsbare kant tonen. De kracht van de 8 zit echter aan de buitenkant, de kwetsbaarheid zit aan de binnenkant. Bij de 4 is dat precies andersom, daar zit de kwetsbaarheid aan de buitenkant en de kracht aan de binnenkant. 

De kwetsbaarheid

In de gesprekken met Enneagramtype 8 omschrijven ze deze kwetsbaarheid als onzekerheid. Het is geen onzekerheid, het is de angst voor de kwetsbare binnenkant. Ze ervaren kwetsbaarheid als een zwakte. Ze nemen heel vaardig de macht en controle aan de buitenkant, maar dat is enkel een manier om niet naar hun kwetsbare binnenkant te hoeven kijken. Ze hebben er weinig contact met de tederheid, de intimiteit en de zachtheid die daar zitten. 

Wraak

Ondernemers met type 8 houden er niet van om afhankelijk te zijn van anderen. Ze willen zelf de leiding hebben en de controle houden. In mijn gesprekken met ondernemers type 8 blijkt dat ze financieel onafhankelijk willen zijn en ze voelen grote frustratie als dat niet lukt. Ze vinden dat ze altijd gelijk hebben. Ze ruiken het bedrog van anderen en geven die daar graag de schuld van. De conflicten in hun leven zijn vaak de reden dat ze bij mij in coaching komen. 

Een valkuil is hun gevoel voor onrechtvaardigheid, want dat is voor iemand met type 8 niet objectief. Alles wat onrechtvaardig is moet bestreden worden. Alles wat zwak is moet beschermd worden. Zo komen de acties van deze mensen vaak voort uit wraak voor het geleden onrecht van henzelf of anderen. 

Hun eigen waarheid staat op de voorgrond: “De wereld is hard en onrechtvaardig. Ik moet sterk zijn om te beschermen.” Dat waarheid en rechtvaardigheid in alles en iedereen zit, hebben ze uit het oog verloren. 

Hoe kan een iemand met Enneagramtype 8 zich ontwikkelen?

Heb jij type 8, begrijp dan dat je het gevecht met anderen aangaat om niet naar je eigen kwetsbaarheid te hoeven kijken. Wat heel begrijpelijk is, omdat je gewend bent altijd de touwtjes in handen te hebben. Je eigen kwetsbaarheid zien is een proces van je volledig overgeven aan wat er is. Laat de controle los. Toon je kwetsbaarheid, het maakt je menselijker. 

Onbewust heb je de neiging het gevecht aan te gaan in de buitenwereld. Wanneer je meer stilstaat bij wat er innerlijk gebeurt, breng je de zaken voor jezelf meer in balans. Je ontdekt dan dat mensen niet tegen jou zijn. Dat het minder zwart-wit is dan jij het ziet. Er ontstaat evenwicht in je leven. 

Universele Waarheid

Wanneer je stil staat bij je eigen innerlijk kan je ook zien dat jouw waarheid niet altijd dé waarheid is. Er zit waarheid in alle dingen. De waarheid van de ander is ook waar. Je krijgt dan meer begrip voor anderen. Je voelt medemenselijkheid. Mensen die anders over dingen denken zijn niet meteen je vijanden die bevochten moeten worden. Luister, laat je oordeel los. 

Eerst nadenken, dan doen

Waar een type 9 van jou leert om zich uit te spreken, leer jij van een type 9 om je mond te houden. Tel tot tien en praat pas daarna. Waar een type 5 van jou leert om minder na te denken en meer te doen, leer jij van een type 5 om minder te doen en meer na te denken. Niet meteen vechten, eerst nadenken. Vechten is niet altijd verstandig. 

Ga in gesprek met mensen. Voer een dialoog in plaats van te bepalen waar het over gaat en gelijk te krijgen. Dat zorgt voor meer liefdevolle relaties, meer begrip en meer zachtheid in relaties. 

Herken je je in de patronen van Enneagramtype 8? Ik ben heel benieuwd. Laat het weten hieronder in het reactieveld.

Gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram

Binnenkort geef ik de online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. Deze training is uitermate geschikt voor ondernemers die willen ontwikkelen en groeien, zowel persoonlijk als professioneel.

Je maakt in deze training kennis met de 9 Enneagramtypen. Meld je hier direct aan!

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *