Hoe krijg je meer rust en energie? - Succes met je Bedrijf

Hoe krijg je meer rust en energie?

0 Reacties

Het is een van de vragen die me de laatste weken het meest gesteld wordt: hoe krijg je meer rust en energie in je leven en je werk?

Ik geloof dat je namelijk rust en energie nodig hebt om te doen wat je wil doen. Werken vanuit onrust, verwarring en vermoeidheid is destructief voor een bloeiende business. Helaas is het wel wat de meeste ondernemers doen. Met als gevolg dat ze nog harder gaan werken, om toch die rust te krijgen. Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel?

Steeds harder werken

Veel ondernemers denken dat ze minder hard hoeven te werken als ze iedereen naar hun hand zetten. Of ze streven naar een legere agenda door al die acties op hun to-do-lijst proberen weg te werken. En als die niet slinkt, maar juist alleen maar groeit, grijpen ze naar een app of Excel om meer grip te krijgen. Vervolgens vinden ze dat ze meer discipline moeten opbrengen. En gaan ze nog harder werken.

Misschien overkomt het jou ook. Je bent vermoeid en verschuift om die reden afspraken in je agenda om meer rust te krijgen. Je probeert al lange tijd je agenda en je tijd onder controle te krijgen, maar het lukt gewoon niet. Wat je ook doet, het blijft te vol en te veel.

Een mooi moment

Dan zeg ik: ‘Hoera!’
Dat zeg ik vaak tegen klanten die in verwarring zijn. Omdat het een mooi moment is om jezelf eens grondig onder de loep te nemen. Achter jouw vermoeidheid, onzekerheid en verwarring ligt namelijk jouw groei. En om te kunnen groeien is het nodig om eerst de patronen te veranderen die jouw onrust veroorzaken. Dat is niet altijd fijn, het kan zelfs heel pijnlijk zijn. Maar het bemoedigende is, dat je de keus kan maken om niet langer te lijden onder jouw pijn. En dat betekent groei.

Onderzoek en ontwikkeling

Want ik geloof namelijk dat onrust en vermoeidheid nooit voortkomen uit een te volle agenda of een te lange actielijst. Die zijn slechts een trigger. Als je dan heel hard gaat werken en heel streng bent tegen jezelf, word je slachtoffer.

Maar het je kan het ook zien als een trigger die je uitnodigt tot zelfonderzoek en zelfontwikkeling.

In jou zelf zit altijd rust en energie. Dat betekent dat je dus altijd zeker weet dat rust en energie voor jou beschikbaar is. Echter, jij hebt in je leven een aantal patronen ontwikkeld die jou beperken. Als jij inzicht hebt in die patronen en ze erkent, weet je wat je kan doen om meer rust en energie te ervaren.

9 patronen

Hieronder krijg je 9 patronen. Onderzoek bij jezelf welke je herkent, dan kan je er namelijk wat aan doen. Wees daarbij heel eerlijk tegenover jezelf.

1. Wil je het altijd perfect doen? Dan is niets wat je doet ooit goed genoeg. Je blijft aanpassen en punten op de i zetten. Je werk komt nooit af en regelmatig begin je opnieuw.

Pas als het perfect is, is het goed. Maar dat punt van perfectie bereik je nooit.Jouw lat ligt hoog. Vermoedelijk veel hoger dan die van vele anderen. Jij bent de meeste tijd kwijt aan de hoge eisen die jij aan jezelf stelt. Het kan je veel tijd schelen en rust opleveren als je leert dat wat je doet altijd goed is, en dat goed goed genoeg is.

2. Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Je wil graag aardig gevonden worden en je zal er alles aan doen om anderen te vriend te houden. Het gevolg daarvan is dat je agenda gauw gevuld is met allerlei klussen voor anderen. Je komt moeilijk aan je eigen werk toe.

Maak duidelijke afspraken met jezelf en geef die afspraken de hoogste prioriteit. Plan tijd voor jezelf in je agenda. Vraagt een ander jou om hulp wat ten koste gaat van jouw tijd? Dan is het antwoord nee. Pas wanneer jij nee zegt tegen de ander, zeg je ja tegen je eigen tijd. Het is voor jou een voorwaarde om rust en energie te ervaren.

3. Wil je graag presteren? Je werk is erop gericht om je doelen te halen. Je vindt het geen probleem om lange dagen te maken en veel te werken. Je hebt veel werk, je neemt veel werk aan en je werkt hard om alles gedaan te krijgen. 80 tot 100 uur per week is geen enkel probleem voor jou. Je vindt al dat werk ook belangrijk, want het geeft je status. En deze status is je drijfveer.

Het is aan jou zelf om meer te ontspannen en meer tijd te nemen om je werk en de inhoud daarvan te overdenken. Daardoor krijgt je werk ook meer kwaliteit. Je kan het efficiënter indelen, waardoor je meer tijd overhoudt. Delegeer ook werk aan anderen. Want alleen ga je hard, maar samen kom je verder.

4. Ben je een chaoot? Dan is de kans groot dat je innerlijk ook een chaos is. De chaos om je heen is niets meer dan een weergave van je innerlijke chaos.

Je vindt dat je werk bijzonder moet zijn. Alleen als jij het gevoel hebt, dat je werk bijzonder is, kan je veel werk verzetten. Heb je het gevoel dat het saai is, dan doe je moeite om het bijzonder te maken. Dat zorgt ervoor dat je gewone en saaie, maar noodzakelijke, taken uitstelt en daardoor meestal achter de feiten aan loopt. Dat zorgt voor chaos.

Je hoofd is gevuld met talrijke creatieve ideeën. Wees je er bewust van dat deze ideeën je regelmatig meeslepen, waardoor je je compleet verliest in je creativiteit. Roep dit dan een halt toe. Zo kan je meer structuur aanbrengen in je creativiteit en krijg je meer grip op je agenda.

5. Denk je dat je te weinig weet? Je vraagt je regelmatig af of je wel voldoende kennis en ervaring hebt om je werk te doen. Je denkt dat je eerst onderzoek moet doen, bij anderen te rade moet gaan en een cursus nodig hebt. Pas als je dat gedaan hebt, kan jij je werk doen.

De vraag is of dat werkelijk zo is. Denk daar eens over na. Had je echt meer kennis en ervaring nodig bij de activiteiten die je hebt gedaan, of was dat meer een bevestiging van wat je al wist?

Vertrouw op de kennis en ervaringen die je hebt. Wanneer je hierop vertrouwt, is het uitvoeren van de activiteiten in je agenda eenvoudiger en kosten ze minder tijd.

6. Ontstaat er stress, omdat je onverwacht extra werk krijgt? Je werkt hard. Je plant, je ordent en je voert je werk heel trouw uit. Zolang je weet wat je moet doen, is er geen enkel probleem. Maar zodra er onverwachte zaken om de hoek komen kijken, heb je het gevoel de grip kwijt te raken. Je wordt er onzeker van en je bent bang dat het allemaal niet meer gaat lukken. Je hebt dan de neiging de hele boel te laten gaan.

Realiseer je goed dat je onzekerheid in jou zit en niet in je agenda. Je bent in feite bang dat anderen je zullen afrekenen op het feit dat jij je werk niet af hebt. Hebben ze je daar wel eens op afgerekend? Onderzoek het eens.

Maak tijd om objectief naar het extra werk en jouw mogelijkheden te kijken. Moet het nu? Moet jij het doen? Kan het later? Dit geeft overzicht, waardoor je weer grip krijgt.

7. Voel jij je regelmatig beperkt in je vrijheid? Je bent ooit aan het ondernemerschap begonnen, omdat je de dingen wilde doen die je leuk vindt. Maar gaandeweg kwamen er nog zoveel meer dingen voorbij die je ook leuk vindt. Je weet niet wat je moet kiezen.

Je hebt geen probleem met hard werken, maar doe je wel de juiste dingen? Of laat jij je steeds verleiden door alleen maar de dingen te doen die je leuk vindt?

Het is jouw uitdaging om de juiste prioriteiten te stellen en om de dingen af te maken waar je aan begonnen bent. Dat betekent nee zeggen tegen dingen die je leuk vindt, maar die niet bijdragen aan je werk. Door nee te zeggen tegen aantrekkelijke dingen die toevallig voorbij komen, lijkt het misschien alsof je beperkt wordt in je vrijheid. Maar zo hou je koers op je prioriteiten en dan hou je tijd over om leuke dingen te doen.

8. Heb je het gevoel de controle kwijt te raken? De touwtjes in handen houden geeft je een gevoel van macht. Dat maakt dat je veel doet en veel uren maakt. Je gaat eigenlijk altijd gewoon door. Daarmee krijg je ook zaken gedaan, mensen kijken om die reden zelfs naar je op. En die waardering van anderen geeft je een nog machtiger gevoel. Daarom ga je door.

Je houdt meer tijd over als je het contact met anderen aangaat. Stel je open voor anderen. Delegeer je werk en ga samenwerkingen aan. Natuurlijk vind je dat moeilijk, omdat je daarmee het gevoel hebt dat je de controle kwijt raakt. Maar hou in gedachten dat jij meer in je kracht komt te staan, juist door anderen in je werk te betrekken en werk aan anderen over te laten. Uiteindelijk krijg je daardoor juist meer gedaan. Waardeer jezelf hierom. Zo ontstaat er ruimte in je agenda.

9. Vind je het belangrijk om de harmonie te bewaren? Je bent bang voor conflict. Je vindt het belangrijk rekening te houden met de mening van anderen. Dat maakt dat je wikt en weegt en moeilijk tot besluiten komt. Het gevolg daarvan is ook dat jij je regelmatig opgejaagd en overweldigd voelt. Je angst voor conflict veroorzaakt op die manier een innerlijk conflict dat voor veel onrust zorgt. Hierdoor durf je geen besluiten te nemen en stel je werk uit.

Herken je dit patroon? Realiseer je goed dat harmonie in jezelf zit. Accepteer dat andere mensen andere meningen kunnen hebben. Zelfs mensen die je zeer nabij zijn. Wanneer jij zelf achter de besluiten staat die jij neemt, zijn ze altijd goed. Anderen hoeven het er niet mee eens te zijn. Wanneer jij je daarop focust, voel je direct meer rust. Het is dan makkelijker om besluiten te nemen. En er ontstaat tijd om je werk af te maken.

Rust en Energie is al aanwezig

Besef dat rust en energie aanwezig zijn in jou. Juist door zo hard te werken aan meer rust, ervaar je meer onrust. Want je richt je aandacht dan op zaken die zich buiten jou afspelen. Focus op jezelf. Onderzoek de patronen die je in de loop der jaren hebt ontwikkeld en die je beperken. Door ze te onderzoeken ontdek je waar rust en energie in jouzelf te vinden zijn.

Gratis GroeiSessie

Wil je hier meer van weten? Dan nodig ik je uit voor de gratis GroeiSessie. In deze sessie krijg je de inzichten die je nodig hebt. Het helpt je jezelf verder te ontwikkelen als ondernemer. En het is mijn missie om jou daarin te helpen.

De gratis GroeiSessie is een online interactieve sessie. Ik heb per keer plek voor maar enkele ondernemers. Meld je snel aan, want de sessies lopen erg snel vol. 

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *