Hard werken en de kunst van het niet-handelen - Succes met je Bedrijf

Hard werken en de kunst van het niet-handelen

0 Reacties

Werk jij te hard en wil je dat anders?

Ik heb altijd geleerd dat ik hard moest werken om iets bereiken in mijn leven. Ik was ambitieus en wilde hoog presenteren om veel te bereiken. Het kon altijd meer, altijd beter en ik kon altijd hogerop – het was nooit genoeg. Ik was onbekend met de kunst van het niet-handelen.

Dus ik werkte heel hard. Ik had altijd een lange to-dolijst en een volle agenda. De ene afspraak ging over in de andere, zowel zakelijk als privé. Mijn leven bestond eigenlijk alleen maar uit doen, doen, doen. Want hoe harder ik werkte, hoe meer ik zou bereiken.

Werk jij ook zo hard?

Vermoedelijk ben ik niet de enige die deze overtuiging heeft meegekregen, want veel ondernemers willen graag presteren en werken er heel erg hard voor. Herken jij dat? Wil je het anders, maar je weet niet hoe? Dan ben je net als ik destijds. Ik had er een persoonlijke crisis voor nodig om tot inzichten te komen. Want een crisis is altijd bedoeld om helder te maken wat je voorheen niet zag.

Hard of zacht leven

Dat inzicht was de kunst van het niet-handelen: zacht leven. Hoe kan jij dat toepassen in jouw leven?

Neem je prestatiedrang en je harde werken eens onder de loep. Je denkt wellicht dat je meer bereikt als je harder werkt, net als ik vroeger. Misschien vind jij jezelf een beter mens wanneer je die beoogde prestaties realiseert. Maar het is wel een continu gevecht tegen jezelf en tegen de tijd. Een hard gevecht. Misschien voel je die hardheid bij jezelf.

Niet-handelen

Ga nu eens bij jezelf naar binnen en zoek die stille plek in jezelf op. Daar vind je rust en zachtheid. Als je vanuit deze plek van rust handelt, heeft je handelen veel meer ontspanning en presteer je moeiteloos. Ik noem dat het niet-handelen. Je laat je innerlijke drang los om hard te willen en je ontdekt dat alles je dan beter afgaat dan wanneer je zo je best doet. Moeiteloos!

Hard roeien

Een voorbeeld uit mijn favoriete sport roeien. Als ik erg mijn best doe om hard te roeien, stagneer ik juist. Ik vraag te veel kracht van mezelf, ik neem te weinig ontspanning en het gaat ten koste van mijn techniek. De echte flow ontbreekt. Wanneer ik echter de behoefte loslaat om hard te gaan, ontstaat er meer ontspanning, meer plezier, meer rust en meer vertrouwen. Het vertaalt zich in snelheid, veel sneller dan wanneer ik hard wil gaan.

Als jij je innerlijke drang loslaat om hard te willen gaan, voel je meer rust. Je voelt je zekerder en je hebt meer vertrouwen. Het geeft je meer geluk en meer plezier. Juist daardoor trek je meer klanten naar je toe en doen zich mooie kansen voor. Je ontdekt op termijn zelfs dat je behoefte aan planningen en to-dolijsten verdwijnt.

Zachte oefeningen

Net als elke nieuwe gewoonte moet je deze manier van niet-handelen oefenen. Laat de drang los om te presteren en hard te willen gaan. Verzacht je gedrag en doe dat met toewijding. Dat betekent dat je de focus op je prestaties loslaat en focust op de ontwikkeling van innerlijke rust en zachtheid.

Neem de tijd om te wennen aan deze zachtheid en moeiteloosheid. Heb geduld met jezelf. Waarmee kan je oefenen? Ik geef je twee suggesties.

Zoek de stilte

Zoek de stilte in jezelf. Je hoeft hier niet een stille omgeving voor te creëren. Je kan bijvoorbeeld even naar buiten de natuur in. Maar je kan ook achter je computer blijven zitten om deze oefening te doen. Sluit een kort moment je ogen en ga met al je aandacht bij jezelf naar binnen. Probeer verder naar beneden te zakken. Als een steen die in het water plonst en rustig naar de bodem zakt. Doe dat enkele keren per dag.

Wees stil

Spreek je niet uit. Reageer niet op de woorden of het gedrag van anderen. Ook niet in een mail, in een app of op social media. Observeer alleen bij jezelf wat de woorden of het gedrag van de ander met je doen. Geef aandacht aan je eigen emoties. Kijk of je in een staat van zachtheid kan komen, zonder jezelf of de ander te veroordelen.

Gratis GroeiSessie

Ik kan me voorstellen dat je meer wil leren over de kunst van het niet-handelen. Ik vertel je er graag over tijdens mijn gratis GroeiSessie.

Je kan je aanmelden via deze link: https://www.succesmetjebedrijf.nl/gratis-groei-scan/
Ik heb plek voor 10 ondernemers.

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *