Timemanagement: hoe manage je jouw tijd?

2 reacties

“Welke tools en technieken gebruik jij voor je timemanagement?” vragen ondernemers mij vaak. Nou die gebruik ik niet, mijn tijd managet zichzelf namelijk, daar hoef ik helemaal niets voor te doen. Dat is interessant hè? En ik krijg alles gedaan wat ik wil doen, ik heb nooit tijd tekort. Kort de bocht kan je gerust je planning en actielijsten de deur uit doen, maar ik heb bij mijn klanten vaak gezien dat dit voor paniek zorgt. Dus ik leg het hier uit.

Heb je gedaan wat je graag wil?

Heb jij het afgelopen jaar niet de tijd gehad om echt te doen wat je graag wil doen? Heb je regelmatig tijd tekort? Hobbel je achter de feiten aan en moet je regelmatig allerlei urgente zaken afhandelen? Werk je hard om alles af te krijgen? Probeer je steeds weer nieuwe technieken en strategieën te implementeren, om toch maar je tijd onder controle te krijgen? 

Maar wacht – is dat nou wat je nodig hebt? Je tijd onder controle krijgen? 

Ik zeg niet dat je onmiddellijk alle timemanagementtools, -technieken en -strategieën overboord moet kieperen, doe vooral wat voor jou werkt. Maar kijk eerst eens eerlijk naar jezelf wanneer jij steeds tijd tekort komt en achter de feiten aanhobbelt. Want jouw tijdtekort wordt niet veroorzaakt door gebrek aan timemanagement. Wel door gebrek aan zelfmanagement! Zonder zelfmanagement zijn al die technieken niet meer dan een lapmiddel. Dan blijft het altijd hard werken en blijf je altijd tijd tekort houden. 

Maar plan wel

Een strategische planning is wél noodzakelijk. Je bent tenslotte ondernemer en je kan je business met een krachtige strategische planning in goede banen leiden. Ook raad ik je aan enige structuur in je werk aan te brengen, je discipline te ontwikkelen en erop te vertrouwen dat alles beschikbaar is wat jij wil realiseren. 

Tijd tekort?

Kom jij steeds weer tijd tekort? Neem daar nou eens de tijd voor. Het eind van het jaar is een prachtig moment voor de noodzakelijke zelfreflectie. Bepaal voor jezelf wat je het komend jaar anders wil doen. Want dingen anders doen betekent groeien. 

Waardevolle tips 

Ik geef je hieronder een paar waardevolle suggesties.

Verantwoordelijkheden 

Onderzoek bij jezelf of je verantwoordelijkheden van anderen overneemt, bijvoorbeeld omdat je vindt dat jij het beter of sneller kan. Grote kans dat je je er totaal onbewust van bent. Verantwoordelijkheden van anderen overnemen maakt dat je allerlei dingen doet die je eigenlijk niet zou moeten doen. Dat moet degene doen die daar zelf verantwoordelijk voor is, uiteraard. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf en laat de verantwoordelijkheid voor de ander bij de ander. Je zal ontdekken dat dit je rust geeft en dat het ook harmonie geeft in de onderlinge relatie. 

Gedrag van anderen

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe tijdrovend het is om steeds bezig te zijn met het gedrag van anderen? Of anderen te willen overtuigen van jouw standpunten? Je opwinden over het gedrag van anderen kost ook ongelofelijk veel energie. Laat het gedrag van anderen gewoon bij de anderen en bemoei je alleen met je eigen zaken. Daar heb je je handen al aan vol. 

Onderzoek bijvoorbeeld eens hoe het gedrag van alleen al je partner je bezig kan houden. Neem het waar bij jezelf en besef dan dat je dit ook doet bij anderen. 

Waar kan je mee stoppen?

Misschien doe je dingen waar je gewoon mee kan stoppen, die iemand anders dan vanzelf oppakt. Ondernemers hebben vaak de neiging allerlei dingen voor hun klanten te doen, steeds initiatieven nemen die hun klanten zelf eigenlijk zouden moeten nemen. Ga eens na of jij verantwoordelijkheden van je klant overneemt. Het is zo waardevol om je steeds weer af te vragen: is dit wat ik werkelijk moet doen of ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij mijn klant? Werk je heel hard terwijl je klanten daar veel profijt van hebben zonder ervoor te betalen? Of werk je hard om te zorgen dat je klanten eindelijk de dingen gaan doen die ze volgens jou moeten doen? Dan is het tijd de zaken eens om te draaien. Leun zelf achterover en laat je klanten hun eigen werk doen. Want je klanten worden lui als jij te hard werkt en dat gaat ten koste van jullie beider resultaten. 

Voorbeelden

Een mooi voorbeeld hiervan is de voorbereiding van de gesprekken of behandelingen met je klanten. Jij bent verantwoordelijk voor de juiste opdrachten zodat je klanten zich kunnen voorbereiden. Zij zijn verantwoordelijk om goed voorbereid op de sessie verschijnen. 

Je klanten bepalen bijvoorbeeld ook niet op welke dagen en tijdstippen jullie afspreken! Jij bepaalt wanneer je klanten kunnen komen, want jij bent de baas over jouw agenda. Plan alleen afspraken in je agenda wanneer het jou schikt. Je kan bij wijze van spreken nu al de dagen en tijdstippen in 2022 reserveren voor je klantgesprekken en je klanten erover informeren. Laat je klanten dan ook naar jou toe komen, in plaats van dat jij naar hen toe gaat. 

Nee zeggen 

Veel ondernemers gaan bepaalde verplichtingen alleen aan, omdat ze bang zijn voor de reactie als ze nee zeggen. Want dan kom je ineens in een loyaliteitsconflict terecht: doe je wat de ander van je verwacht of doe je wat goed is voor jouzelf? Soms ben je je zelfs volkomen onbewust dat je ja zegt, terwijl je eigenlijk nee had moeten zeggen. Ken je eigen grenzen. Denk na voordat je ja zegt. Zeg desnoods: “Ik denk er even over na,” “Ik kom er later bij je op terug,” of: “Ik laat het even op me inwerken.” Zeker als je het moeilijk vindt om nee te zeggen is dit een mooie oefening. Ondertussen bereid je je voor op je nee door op te schrijven wat je precies wil zeggen. Neem waar wat er bij jezelf gebeurt. Veroordeel het niet, neem het enkel waar en zeg nee

Sta even stil

Deze tijd van het jaar is een prachtig moment om gewoon eens stil te staan. Precies wat de natuur ook doet. Laat alles los wat je niet meer nodig hebt en keer naar binnen. Onder de oppervlakte gebeurt dan van alles bij jou. Je hebt geen idee wat er kan ontstaan vanuit die rust. Je hoeft ook niet meteen allerlei dingen anders te doen of nieuwe dingen op te pakken, daar is de tijd misschien nog niet rijp voor. Je hoeft alleen gewoon stil te zijn en niets te doen. 

Focus je de komende weken op jezelf. Doe minder. Neem geen initiatieven. Laat verantwoordelijkheden los. Het leven leeft zich vanzelf, jij hoeft daar niet zoveel voor te doen. Het is een mooie oefening om echt tot je kern te komen en vanuit deze meest wezenlijke plek je ondernemerschap vorm te geven.

Wanneer je daarin ondersteuning nodig hebt – nee, laat ik het anders zeggen: je hebt daarin ondersteuning nodig. Want je bent je onbewust van je eigen gedrag en dat beperkt je op alle vlakken van je leven. Ik ondersteun je graag en ik hou je een spiegel voor. Ik garandeer je prachtige resultaten. 

Maak direct een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

2 Reacties

 1. Laerke

  Heel mooi.
  I voel gelijk rust, blijdschap, ‘opgelucht’ en heelijk stil.

  Dankjewel Marielle
  voor jouw waardevolle her-rinneringen.

  Antwoord
 2. So

  Super geschreven, helder Mariëlle!
  Aankomende week reflecteren wat 2021 mij gebracht heeft. Wat ik wil houden voor 2022 en wat ik mag loslaten en vooral in 2021 mag achterlaten.
  Wel een vraag! Abonnementen .. opzeggen, tijdschriften van organisaties die zich opstapelen.., waar ik eigenlijk niks mee doe, hoe pak jij dat aan?
  Ik heb een lijst gemaakt met wat het me nog oplevert, e-mailadressen verzamelt en nu.. hoe schiften en mailen… ben ik te laat.. zit ik er weer een jaar aanvast? Wat zijn mijn rechten… en dan belangrijk netjes te verwoorden dat ik geen bijdrage meer weer leveren? Heb je tips?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.