Levenswiel

12 reacties

Levenswiel: Hoe tevreden ben je met je resultaten?

Als je nu naar je omzet en je winst kijkt, hoe tevreden ben je dan? Heb je het geld verdiend dat je voor ogen had? Heb je jezelf maandelijks een goed salaris uit kunnen betalen en ook nog geld over om investeringen te doen?

Als je nu naar je klanten kijkt, hoe blij ben je dan? Had je de allerleukste klanten het afgelopen jaar? Hebben jouw klanten mooie resultaten gehaald? Zijn de klanten waar jij het jaar mee begon nog steeds je fan en klant bij jou?

Als je nu naar je vrije tijd kijkt, hoe vrij ben je dan? Heb je uren voor jezelf, doe je leuke dingen en heb je in het weekend tijd voor je partner, je kinderen, je vrienden en je familie?

Als je naar je persoonlijke ontwikkeling kijkt, welke groei heb je dan doorgemaakt dit jaar? Ben je je bewust geworden van de gedachten die je beperken in je ondernemerschap? Ben je uitdagingen aangegaan en heb je zelfvertrouwen opgebouwd?

Het levenswiel

Een tijd geleden maakte ik kennis met het levenswiel. Ik vind dit zo’n prachtig instrument, omdat die zo goed past bij mijn visie. Wil je goede resultaten in je praktijk, dan moet jij in balans zijn. Ik ben intensief met het levenswiel gaan werken, ook in de samenwerking met mijn klanten.

levenswiel8 levensgebieden

Het levenswiel bestaat uit 8 levensgebieden: persoonlijke ontwikkeling, zakelijke groei, geld, liefdesrelatie, familie, vrienden, gezondheid en vrije tijd.

1. Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling gaat over je emotionele bewustzijn en je innerlijke vervulling. Voel jij je gelukkig en vrij en werk jij eraan om dit te bereiken?

2. Zakelijke groei

In hoeverre is je bedrijf in staat jou te onderhouden? Haal je genoeg winst en salaris uit je bedrijf en staat dit in verhouding met het aantal klanten en de tijd die jij en je team erin stoppen? Is je bedrijf afhankelijk van jou of ontwikkel je systemen en content waardoor de waarde van je bedrijf groter wordt?

3. Geld

Heb je genoeg geld beschikbaar om de dingen te doen die je wilt doen? Is er geld om in jezelf te investeren, leuke dingen te doen en op vakantie te gaan?

4. Liefdesrelatie

Heb je een liefdesrelatie en werk je aan continue verdieping, verbinding en aantrekking? Liefde is een werkwoord; het vraagt dagelijkse aandacht.

5. Familie

Heb je een goed en liefdevol contact met je familie? Breng je tijd met hen door, staan ze voor je klaar en sta jij klaar voor hen?

6. Vrienden

Heb je vrienden waar je regelmatig mee afspreekt? Heb je dan ook echt contact, of is het oppervlakkig? Zijn ze er voor je in moeilijke tijden en ben jij er voor hen? Heb je genoeg tijd om met hen af te spreken?

7. Gezondheid

Voel je je gezond, fit en energiek? Slaap je voldoende en sta je dagelijks fris en fruitig op? Sport je wekelijks en eet je gezond? Ben je blij als je naar jezelf kijkt?

8. Vrije tijd

Heb je tijd voor jezelf? Tijd dat je niet op je horloge hoeft te kijken om thuis te komen voor de kinderen? Tijd om door te brengen met niets? Verveel je je wel eens? Of grijp je dan al gauw naar de telefoon en gaat daar je vrije tijd in zitten?

Jouw score als uitgangspunt voor komend jaar

Je geeft ieder gebied van het levenswiel een score en brengt op deze manier jouw leven in kaart. Je ontdekt waar de pieken en de dalen zitten. Een wiel draait het best als het mooi rond is. Heb je diepe dalen of hoge pieken, is het rond of draait je wiel langzaam? Dit heeft allemaal impact op je bedrijfsresultaten. Dus je bedrijf gaat lopen als jij bewust aandacht geeft aan het rond krijgen van je wiel.

Neem in deze laatste maand van het jaar de tijd om je levenswiel in te vullen en neem dit als uitgangspunt voor je doelen van het komend jaar.

Hoe draait jouw leven?

Nu ben ik heel benieuwd. Welk onderdeel van het wiel wil jij het komend jaar de meeste prioriteit geven? Laat het weten in het reactieveld onder mijn blog.

Dat is ook de reden dat ik mijn Gratis Succes Training geef. In deze training onthul ik jou het bewezen systeem waarmee je klanten krijgt. Je leert geen opdringerige verkooptrucs, maar hoe je echt waarde toevoegt.

Bouw aan een kwalitatief hoogwaardige business

Je leert wat ik doe om een eerlijke en oprechte band op te bouwen met je ideale klant. Je leert je te positioneren als de expert op je vakgebied. Waardoor jij als ondernemer een kwalitatief hoogwaardige business kan bouwen. Dat is namelijk waar ik voor ga: het resultaat van mijn klant. En als jij komend jaar jouw levenswiel wil laten draaien, kan je deze training niet missen.

Dus meld je direct aan: Gratis Succes Training

12 Reacties

 1. Marie-José

  Hele mooie tool Marielle, het levenswiel. Ik heb het bij jou leren kennen en werk er nu zelf ook mee.
  Mijn focus ligt nu op persoonlijke ontwikkeling & zakelijke groei en die gaan hand & hand ?

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   precies 🙂
   Fijn dat jij het weer doorgeeft aan jouw klanten.

   Antwoord
 2. Kit

  Hoi Marielle,
  Ik ga het komend jaar het meeste inzetten op vrije tijd, liefdesrelatie en zakelijke groei. Maar voor nu het meest op vrije tijd.
  Ik vind het een prachtig model en ik ga hem in de uitwerking iets ronder maken waardoor mijn levensenergie beter draait.
  Bedankt voor weer herinneren aan dit wiel.
  Liefs Kit

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   graag gedaan Kit, fijn dat het zo behulpzaam voor je is.
   Liefs Marielle

   Antwoord
 3. Veron Goemans

  Het is een prachtige tool dat levenswiel. Jaren geleden heb ik er al kennis meegemaakt. Het wiel rollend houden is echt een uitdaging en mij nog niet gelukt. Er is altijd wel een gebied dat aandacht vraagt en door de jaren heen blijkt dat steeds een ander gebied te zijn.

  Onlangs heb ik het wiel weer gescoord en weet ik wat mij in 2019 te doen staat.
  Mooi dat jij het wiel breed verspreid met je blog Marielle.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Dat klopt Veron, iedere keer is het weer een ander gebied wat aandacht vraagt.
   Succes komend jaar met alle acties die er uit voortvloeien.

   Antwoord
 4. Saskia van de Riet

  Lieve Marielle, wat een prachtig onderwerp heb jij in de blog gedeeld. Ik put vertrouwen uit dit wiel. Omdat het ervoor zorgt dat ik uit het wikken en wegen (bekende valkuil van mij) kom. Eén blik op dat wiel, en het is mij meteen helder waar mijn aandacht en energie aan wil geven. Je hebt me getriggerd om dit weer eens per maand te doen. Dankjewel xx

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Lieve Saskia,

   Dank je wel voor je reactie. Ja cool he? Dat levenswiel. Het is ook fijn als je mensen in je leven hebt die je triggeren en op deze manier op het juiste pad houden. Fijn dat ik dat ook voor je kan zijn.

   Liefs,
   Marielle

   Antwoord
 5. Evelyne Bos

  Hoi Marielle, het levenswiel geeft zeker inzicht. Juist als blijkt dat het in een van de gebieden niet helemaal naar wens gaat, je toch kracht kunt putten uit de andere gebieden. Dank voor de reminder om er af en toe even naar te kijken.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja, zo is het, Evelyne, en dat je op je lagere scores je focus kan leggen, zodat je aan de balans kan werken.
   Liefs Marielle

   Antwoord
 6. Babs van der Graaf

  Beste Marielle,

  Mijn familie leeft niet meer en het enige contact is nog een tante en nicht in Zwitserland. Dit deel valt af in jouw gepresenteerde wiel.

  Ik heb 6 geweldige vriendinnen, waar ik uitstekend contact (één op één) mee heb, maar ik zie ze niet regelmatig. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit lijkt mij. (valt ook af in jouw wiel)

  Voor mijn werk zit ik financieel nog in de investeringsfase, want ik ben nog niet zo lang geleden begonnen. Slechts 60,= verdiend.

  Conclusie: Ik zoek wel een van de andere varianten waar ik zelf beter mee uit de voeten kan, het spijt me.

  Om mijn levenswiel te vullen en dit als uitgangspunt te nemen voor mijn doelen van het komend jaar is wel een prima plan.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Hi Babs,

   dank je wel voor je reactie, fijn dat je hier zo open in bent. Maar juist dan is het wiel zo waardevol. Omdat het inzicht geeft in waar je op kan focussen. Ik begrijp dat je goed scoort op vriendschappen en dat je minder goed scoort op geld of zakelijke groei. Het gevolg van een goed draaiend wiel is een gelukkig leven. Het is dan fijn om te weten waar je je op kan focussen om je wiel rond te krijgen.

   Liefs Marielle

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hoe word je een topcoach

Verandering begint bij jezelf

Leer jezelf kennen met behulp van de Wijsheid van het Enneagram.