Hoe word je rijk?

8 reacties

Ik wilde rijk worden. En ik je kan zeggen dat me dat heel goed gelukt is. Hoewel ik eerst moest ervaren hoe arm ik was in mijn rijkdom. Dus hoe word je nou echt rijk?

Ik begon op mijn zestiende al met een baantje. Ik verdiende drie gulden vijftig per uur. Van mijn eerstverdiende geld kocht ik een stereo-installatie, compleet met mijn favoriete cd’s van U2, Bonnie Tyler en Spandau Ballet. Ik draaide ze grijs.

Ik bleef mijn baantjes erbij houden. Tijdens mijn studie kon ik daardoor een riant appartement bewonen en zonder studieschuld mijn jaren door. Na mijn studie kocht ik direct mijn eerste huis in Amsterdam, samen met mijn toenmalige echtgenoot.

Rijker betekent harder werken

Ik wilde nog meer geld verdienen. En dat lukte. Ik maakte carrière en ieder jaar nam mijn salaris toe. Soms heel fors na een flinke promotie. En op enig moment had ik een riant salaris, een auto van de zaak, een pensioenregeling en een optieregeling. Je zou zeggen: het was gelukt. Ik was rijk geworden.

Maar het was allesbehalve zorgeloos. Want met het stijgen van mijn inkomsten stegen ook mijn kosten. We verhuisden naar een groter en duurder huis, we kregen kinderen, het huis moest verbouwd worden en we namen er een extra hypotheek bij. Met de kosten namen ook de zorgen toe. We moesten steeds harder werken om de boel op de rit te houden. Dus dat was ook wat ik deed: hard werken.

Herken je dat?

Dit zie ik ook bij ondernemers: ze werken hard. En omdat ze tekorten hebben, gaan ze nog harder werken en belanden in een ratrace waar ze niet meer uitkomen.

Mijn wake-up call

Bij mij ging het mis. Of nee, bij mij gebeurde wat moest gebeuren om mij wakker te schudden: ik werd ontslagen. Ik raakte mijn riante salaris kwijt, de auto en alle andere aantrekkelijke regelingen. Direct kwamen we in de financiële problemen, want door onze hoge kosten had ik geen reserves aangelegd. En het salaris van alleen mijn echtgenoot was niet toereikend om onze kosten te dragen.

We namen de nodige maatregelen. We pasten onze hypotheek aan, sneden in onze kosten en godzijdank kregen we de boel financieel weer op de rit. Maar nog steeds zat ik in die ratrace van hard werken. Nu niet meer bij een werkgever, maar als ondernemer. Geld was mijn drijfveer. En ik voelde mij allang niet meer rijk. Ik voelde me arm en ongelukkig.

Anders rijk

Ik had nog een les te leren. Mijn partner en ik gingen scheiden, na 23 jaar samen. Door deze scheiding ontdekte ik hoe arm ik was. Hoe ongelukkig en uitgewoond ik mij voelde door het jarenlange harde werken. Ik nam mij voor opnieuw rijk te worden. Maar nu anders.

Tot die tijd was de hoogte van mijn bankrekening mijn drijfveer. Het geld hield mij jarenlang gevangen. Ik besloot het anders te doen. Ik koos voor vrijheid.

Bewuste keuze

Ik nam een besluit dat vanaf dat moment mijn leven compleet veranderd heeft. Ik besloot mijn financiële drijfveren los te laten en ik maakte de keuze om innerlijk rijk te worden. Innerlijke rijkdom, dat is waar het over gaat.

Het was een heel bewuste keuze. Niet dat het altijd makkelijk was om daarbij te blijven. Want ik moest hard werken om innerlijke rijkdom te voelen. Maar dit keer bracht het me rust en ontspanning.

Innerlijke rijkdom

Innerlijke rijkdom is gelukkig zijn, jezelf zijn, je ge-waarde-erd voelen omdat je van waarde bent. Het is vertrouwen voelen, je geliefd voelen, vervuld zijn en het zeker weten. Dat is echte rijkdom. Ik zie mijn innerlijke rijkdom terug in de kwaliteit van mijn persoonlijke relaties.

Innerlijke rijkdom betekent ook dat je de enorme waarde ziet van je kennis en ervaring. Dat je die op de juiste waarde weet te schatten. En als je dat weet, voel je ook meteen je opdracht als ondernemer: om dit te delen met anderen. Het heeft impact op de kwaliteit van je werk en op de resultaten van je klanten.

Innerlijke rijkdom als voorwaarde voor succes

Daarmee is innerlijke rijkdom een belangrijke voorwaarde voor financieel en zakelijk succes. Het financiële succes is de revenu van je innerlijke rijkdom. Hoe rijker jij je voelt vanbinnen, hoe groter je bankrekening. Dan is echt alles mogelijk.

De rijkdom die ik voel geef ik graag door. Zodat jij hier ook van kan profiteren. Ik zie zoveel potentie bij ondernemers die ze zelf over het hoofd zien. Vaak hebben ze geen flauw idee hoe ze een winstgevend bedrijf kunnen maken.

Werk jij voor het geld?

Werken voor het geld is een onbewust patroon. Het is vaak armoe, omdat je werkt vanuit een tekort aan geld of een tekort aan tijd. Daardoor beland je in een ratrace van hard werken waar geen einde aan lijkt te komen. Je verdient te weinig en je werkt te hard. Herken je dat? De enige manier om uit deze ratrace te stappen is om een aantal fundamentele keuzes te maken om het anders te doen.

Daarom geef ik binnenkort het Gratis Succes Webinar. Daar ga ik je vertellen hoe je op een ontspannen manier wel klanten krijgt en geld verdient. Het is werken vanuit overvloed en rijkdom.

Meld je hier direct aan: Gratis Succes Webinar.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

8 Reacties

 1. Kit de Haan

  Dat harde werken herken ik wel 🙂 En wat voor een klus het is om hier een andere inhoud aan te geven. Dat lukt langzaamaan steeds meer mede door dit soort blogs en jouw begeleiding hierin. Ik vind het bijzonder te bemerken dat in de innerlijke rijkdom liefde en geld automatisch meer naar mij toe stromen. Bedankt voor deze mooie blog!

  Liefs Kit

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Graag gedaan Kit. Het harde werken zit vooral in het vervangen van alle beperkende gedachten in ondersteunende gedachten. Dat kost tijd, aandacht en energie. Mooi te zien welke stappen je hierin zet Kit.

   Antwoord
 2. Barbara

  Zo herkenbaar Marielle. Ook ik focus me op innerlijke rijkdom en vertrouw er op dat mijn bankrekening zich vult. Niet van zelf, daar werk ik elke dag aan. Mijn uitdaging is om te blijven vertrouwen dat geld mijn kant opstroomt en blijven geloven in overvloed. Dank voor je waardevolle blog.

  Liefs, Barbara

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja Barbara, blijven vertrouwen. Zolang je hier nog werk te doen hebt, blijf je op de proef gesteld worden en uitgedaagd je hier verder op te ontwikkelen. Graag gedaan Barbara, dankjewel voor je reactie.

   Antwoord
 3. Marieke Driebergen

  Hallo Marielle, het is zeker interessant om de patronen op te merken die ik heb ontwikkeld. Het voelt inderdaad als hard werken om daar afscheid van te nemen en het anders te gaan doen.
  En ik voel dat dit de weg is naar innerlijke rijkdom en ik prijs mezelf gelukkig dat ik op deze weg ben beland en van jou begeleiding ontvang. Dat is zo waardevol! Net als wij 🙂

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Met alle liefde Marieke. Dankjewel voor je reactie.

   Antwoord
 4. Marie-José

  Innerlijke rijkdom is inderdaad de enige rijkdom die echt gelukkig maakt. En ja, daar is soms best een pittige weg voor nodig om dat te beseffen…

  Liefs
  Marie-José

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Zeker. Pijn is nodig. Als we alleen de zonzijde van het leven willen, dan leven we maar half.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *