Hoe schrijf je dat boek?

0 Reacties

Hoe schrijf je dat boek?

Een 5-Daagse Schrijfretraite waarin mensen in 5 dagen hun boek schrijven?

Veel mensen fronsen hun wenkbrauwen als ze horen dat ik dat organiseer. Ze worden boos omdat ik durf te beweren dat je in 5 dagen een boek kan schrijven. Dat is toch niet mogelijk? Dat kan toch niets zijn? Kennelijk triggert het nogal en dat is precies wat de bedoeling is.

Wij deden het al

Ik schreef zelf mijn boek in 15 uur, heb daar inmiddels talrijke exemplaren van verkocht en krijg uitsluitend lovende recensies. Als ik het kan, kan jij het ook. Zoals een aantal klanten inmiddels ook bewezen heeft. Wat is daarvoor nodig? Kijk op een andere manier naar dingen en stel je open voor een totaal andere manier van werken. 

En nee, natuurlijk heb je jouw boek niet na 5 dagen compleet gedrukt in de winkel liggen. Het moet ook nog geredigeerd worden, er moet een cover en een achterflap komen, de boel moet worden uitgegeven. Maar het schrijven van de inhoud kan echt snel en goed. 

Wayne Dyer

Wayne Dyer bijvoorbeeld – een van mijn favoriete goeroes – schreef zijn eerste boek in 1974  in twee weken. Hij verkocht meer dan 32 miljoen exemplaren en het verkoopt nog steeds. Hij vertelt regelmatig in zijn seminars hoe het boek ontstond uit een reeks synchroniciteiten. Op enig moment voelde hij zo sterk de drang om het boek te schrijven, dat hij zichzelf opsloot in een hotel en twee weken onafgebroken heeft geschreven. Hij was geïnspireerd, voelde tot diep in zijn wezen dat het er moest komen, en het ontstond. Alle 40 boeken die hij daarna schreef, schreef hij op min of meer dezelfde manier. 

Grote doorbraak door een boek

Ook bijzonder: in het eerste jaar heeft hij zijn eerste 5000 boeken zelf gekocht en is met een volgepakte auto boekhandel voor boekhandel afgereden om ze te slijten. Het was in de jaren 70, er was nog geen internet. Het is hem in die tijd ook gelukt om met zijn boek op tv te komen en dat betekende zijn grote doorbraak. 

Affijn, schrijven van een boek is één ding, verkopen ervan is weer totaal wat anders. Hoe schrijf je nu een boek? Ik leid je erdoorheen. 

Zet je pen op het papier

Het enige wat je hoeft te doen, is je pen op het papier te zetten en je handen zelf het werk te laten doen. Dat is waar het simpelweg op neerkomt. Zo is het met schrijven: het ontvouwt zich vanzelf. Het verhaal vormt zich, de inhoud ontstaat. 

Geïnspireerd schrijven

De allerbeste manier van schrijven is geïnspireerd schrijven, ofwel geautomatiseerd schrijven. Vanuit een roeping. Je weet dat je veel te delen hebt, het enige wat je hoeft te doen, is je pen op het papier te zetten en de woorden ontstaan vanzelf. ‘Willen is kunnen’, zegt Wayne Dyer altijd. Het is misschien niet voor iedereen weggelegd om in een paar weken tijd een bestseller te schrijven, maar je kan wel een boek schrijven. Ja, jij ook. 

Dan moet je natuurlijk wel beginnen: zet dagelijks een stap, dan komt dat boek er echt. 

Maak het makkelijk

Gewoon je pen op papier zetten wordt makkelijker als je begint met een blauwdruk. In de masterclass Schrijf je Boek in 5 Dagen ontdek je dat de blauwdruk de beste voorbereiding is van snel en goed schrijven. Met je blauwdruk bepaal je namelijk wat je schrijft. Je weet dan vooraf al dat je compleet bent, en niets overslaat of dubbel schrijft. Dus de blauwdruk is een onmisbare stap.

Een blauwdruk is een overzicht van de inhoud van je boek; een inhoudsopgave van je hoofdstukken en een inhoudsopgave per hoofdstuk. Schrijf op wat je daadwerkelijk gaat schrijven. 

Met de blauwdruk is het veel eenvoudiger om geïnspireerd te schrijven en het maakt het ook eenvoudiger om het werkelijk te dóén, om de daad bij het woord te voegen. Het boek zit wellicht al in je hoofd. Zo ervaarde ik het tenminste destijds. De blauwdruk hielp me om het boek vanuit mijn hoofd op papier te zetten. 

Hoe maak je die blauwdruk?

Je maakt de blauwdruk door eerst te bepalen waar je boek überhaupt over gaat. Kies een onderwerp dat relevant is voor je ideale klanten en waar ze graag over willen lezen. Je wil immers dat je boek gelezen wordt, dan schrijf je dus over iets wat je lezer graag wil lezen.

Kapstok

Vervolgens maak je de inhoudsopgave. Die bestaat bijvoorbeeld uit 15 hoofdstukken, maar het mogen er ook 8, 10 of 20 zijn. Bepaal wat je per hoofdstuk wil behandelen. Schrijf dat voor jezelf uit. Kijk maar eens naar de inhoudsopgave van mijn boek. Wat je daar ziet heb ik van tevoren bepaald, het was mijn kapstok. 

De inhoudsopgave werk je nog verder uit. Je bepaalt per hoofdstuk welke lessen je wil overdragen. Kies er per hoofdstuk bijvoorbeeld ook 15. Dus één onderwerp, 15 hoofdstukken en 15 lessen per hoofdstuk. Als je dat hebt uitgewerkt heb je een heel mooie blauwdruk voor je boek. 

Een blauwdruk als kapstok is veel makkelijker dan wanneer je in het wilde weg gaat schrijven om bij hoofdstuk 5 tot de conclusie te komen dat je de draad kwijt bent geraakt. Of dat je halverwege het boek laat liggen en het pas een jaar later weer oppakt (of helemaal nooit meer). Dat is natuurlijk zonde. 

Online masterclass

Deze blauwdruk behandel ik binnenkort uitgebreid tijdens onze online masterclass Schrijf je Boek in 5 Dagen. Meld je hiervoor aan als je een boek wil schrijven. Het is nog gratis ook. 

Stagnatie

Misschien denk je dat je het ook alleen kan. Direct doen! Maar mijn eigen ervaring is dat ik mijn boek toch niet zo geweldig vond toen ik het had geschreven. Mijn uitgever zat te wachten op mijn boek en ik stuurde het niet op, terwijl het al geschreven en geredigeerd was. Ik was onzeker over de inhoud: wat zullen ze ervan vinden, is het wel goed genoeg, wie zit er op mijn boek te wachten? Dat soort onkruidachtige gedachten gingen door me heen en die zorgen voor stagnatie. Het is onkruid zoals:

  • twijfels
  • onzekerheden
  • perfectionisme
  • oordelen
  • wantrouwen
  • besluiteloosheid

Onkruid kan er zomaar voor zorgen dat je het boek waar je van droomt nooit schrijft. Ook de ratrace van hard werken, te veel moeten van jezelf en je altijd volle agenda zijn bepaald niet behulpzaam bij het schrijven van een boek. 

Maak de keus om het te doen

Als je wil dat het boek er komt, moet je de keus maken om het te doen. Laat het niet bepalen door twijfels of onzekerheden. Twijfels en onzekerheden zijn er nou eenmaal. Je kan er ondanks dat voor kiezen om te gaan schrijven. Je ontdekt dat die twijfels juist verdwijnen door te schrijven. 

En maak tijd vrij in je agenda. De ochtend is voor de meesten het beste moment van de dag om te schrijven. Begin je dag ermee, dan ben je nog fris en word je het minst beperkt door allerlei belemmerende gedachten. 

Kan je daarbij ondersteuning gebruiken?

Binnenkort geven Mirja Hennink en ik de online masterclass Schrijf je Boek in 5 Dagen. Speciaal voor ondernemers die ervan dromen een boek te schrijven. In korte tijd, vanuit inspiratie. 

Als je wil dat het boek er komt, moet je de keus maken om het te doen. Deelnemen aan onze gratis masterclass is de eerste stap. Meld je hier direct aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *