Hoe schrijf je dat boek?

0 Reacties

Vorige week vertelde ik je hoeveel waarde een boek voor jou, je business en je klanten heeft. Leuk, denk je. Maar hoe schrijf je dat boek?

Zet je pen op het papier

Het enige wat je hoeft te doen, is je pen op het papier te zetten en je handen zelf het werk laten doen. Dat is waar het simpelweg op neerkomt. Zo is het met schrijven: het ontvouwt zich vanzelf. Het verhaal vormt zich, de inhoud ontstaat. 

In 2 weken een boek

Wayne Dyer bijvoorbeeld – een van mijn favoriete goeroes – schreef zijn eerste boek in 1974  in twee weken. Hij verkocht meer dan 32 miljoen exemplaren en het verkoopt nog steeds. Hij vertelt er regelmatig over in zijn seminars hoe het boek ontstond uit een reeks synchroniciteiten. Op enig moment voelde hij zo sterk de drang om het boek te schrijven, dat hij zichzelf opsloot in een hotel en twee weken onafgebroken heeft geschreven. Hij was geïnspireerd, voelde tot diep in zijn wezen dat het er moest komen, en het ontstond. Alle 40 boeken die hij daarna schreef, schreef hij op min of meer dezelfde manier. 

Grote doorbraak

Ook bijzonder: in het eerste jaar heeft hij zijn eerste 5000 boeken zelf gekocht en is met een volgepakte auto boekhandel voor boekhandel afgereden om zijn boeken te slijten. Het was de jaren 70, er was nog geen internet. Het is hem in die tijd ook gelukt om met zijn boek op tv te komen en dat betekende zijn grote doorbraak. 

Geïnspireerd schrijven

Ik denk dat dit de allerbeste manier van schrijven is: geïnspireerd schrijven, geautomatiseerd schrijven. Vanuit een roeping. Je weet dat je veel te delen hebt, het enige wat je hoeft te doen, is je pen op het papier te zetten en de woorden ontstaan vanzelf. ‘Willen is kunnen’, zegt Wayne Dyer altijd. Hoewel het niet voor iedereen is weggelegd om in een paar weken tijd een bestseller te schrijven. Dat hoeft ook niet, maar je moet wel beginnen. Zet dagelijks een stap, dan kan ook jij dat boek schrijven. 

Makkelijker

Misschien is het makkelijker voor jou als je eerst een blauwdruk maakt. Een blauwdruk is een overzicht van de inhoud van je boek; een inhoudsopgave. Daarmee is het voor jou veel eenvoudiger om geïnspireerd te schrijven en het maakt het ook eenvoudiger om het werkelijk te doen. Het boek zit wellicht al in je hoofd. Zo ervaarde ik het tenminste destijds. De blauwdruk hielp me om het boek vanuit mijn hoofd werkelijk op papier te zetten. 

Hoe maak je die blauwdruk?

Je maakt de blauwdruk door eerst te bepalen waar je boek überhaupt over gaat. Kies een onderwerp dat relevant is voor je ideale klanten en waar ze graag over willen lezen. Vervolgens maak je de inhoudsopgave. Ga bijvoorbeeld uit van 15 of 20 hoofdstukken en bepaal wat je per hoofdstuk wil behandelen. Schrijf dat voor jezelf uit. Kijk maar eens naar de inhoudsopgave van mijn boek. Wat je daar ziet heb ik van tevoren bepaald, het was mijn kapstok. 

Ook de inhoudsopgave werk je nog verder uit. Je bepaalt per hoofdstuk welke lessen je wil schrijven. Bepaal er per hoofdstuk 15 tot 20. Dus een onderwerp, 20 hoofdstukken en per hoofdstuk 20 lessen. Als je dat hebt uitgewerkt heb je een heel mooi blauwdruk staan voor een boek. 

Online masterclass

Deze blauwdruk behandel ik binnenkort uitgebreid tijdens mijn online masterclass Schrijf je Boek in 5 Dagen.

Stagnatie

Misschien denk je dat je het ook wel alleen kan. En misschien kan je dat ook. Als je geen last hebt van allerlei zaken die het schrijven moeilijk maken en zorgen voor stagnatie in plaats van vooruitgang:

  • twijfels
  • onzekerheden
  • perfectionisme
  • oordelen
  • wantrouwen
  • besluiteloosheid

Dat kan er zomaar voor zorgen dat je het boek waar je van droomt nooit schrijft. Ook de ratrace van hard werken, te veel moeten van jezelf en je altijd volle agenda is bepaald niet behulpzaam bij het schrijven van een boek. 

Maak de keus om het te doen

Maar als je echt wil dat het boek er komt, moet je de keus maken om het werkelijk te doen. Laat het niet bepalen door twijfels of onzekerheden. Twijfels en onzekerheden zijn er nou eenmaal. Je kan er ondanks dat voor kiezen om toch te gaan schrijven. Je zal ontdekken dat die twijfels juist verdwijnen door te schrijven. En maak echt tijd vrij in je agenda. De ochtend is voor de meesten het beste moment van de dag om te schrijven. Begin je dag ermee, dan ben je nog fris en word je het minst beperkt door allerlei gedachten. 

Kan je daarbij wel een zetje in de rug gebruiken?

Binnenkort geef ik de online masterclass Schrijf je Boek in 5 Dagen, waar ik je help om de eerste stappen te zetten. Speciaal voor ondernemers die ervan dromen een boek te schrijven. In korte tijd, vanuit inspiratie. Meld je hier aan

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.