Het succes van Brechtje - Snak jij naar deze zelfde resultaten?

Het succes van Brechtje

17 reacties

Mijn dochter Brechtje van 16 heeft met haar Etsy shop de afgelopen maanden 6000 volgers op haar Instagramaccount erbij gekregen, haar tweede shop gelanceerd, 70 verzoeken van mensen die haar willen promoten, haar producten zijn steeds binnen enkele dagen uitverkocht en haar omzet is ongeveer 300 euro per week. Snak jij ook naar zulke resultaten?

Het succes van Brechtje. Het is echt waar, ze heeft het allemaal zelf gedaan – ogenschijnlijk moeiteloos. Hoewel ze natuurlijk dagelijks een en ander van mij meekrijgt. Op mijn beide dochters ben ik heel trots, los van hun prestaties. Maar naar het ondernemerschap van Brechtje kijk ik echt met bewondering.

Een oprechte missie

Hoe krijgt ze dat voor elkaar en wat kan jij van haar leren?
Om te beginnen haar missie, zoals die op haar shop staat:

TheShiningBeeShop – small shop to spread love and joy

Dat is haar oprechte intentie: liefde en blijdschap verspreiden. Alles wat ze doet, doet ze omdat ze dat graag wil.

Mijn dochter is een lief en blij kind, maar heeft de afgelopen jaren ook veel ellende op haar bord gekregen, zoals de scheiding van haar ouders. Ze heeft hulp gehad om haar eigen liefde en blijdschap terug te vinden. Ik vind het heel mooi dat ze dat nu aan anderen door wil geven door de mooie dingen die ze maakt en de liefde die ze erin stopt. Ze vindt het ontzettend leuk wat ze doet. Het maken van al deze mooie dingen ontspant haar en maakt haar blij.

Bullet journal

Het begon 2 jaar geleden met haar bullet journal, een paar stiften en fineliners. Ze maakte spreads met tekeningen en handgeschreven letters, zocht er mooie quotes en plaatjes bij. Ze deelde haar werk op Instagram en zo kreeg ze ook haar eerste verzoeken voor penpals. Meiden uit Duitsland, Engeland, Singapore, Zweden, Marokko met dezelfde hobby. De afgelopen 2 jaar hebben die tientallen prachtige brieven verstuurd.

Instagramaccount

Een meisje uit Duitsland verstuurde zelfontworpen stickers. Brechtje gebruikte die voor haar spreads en postte dat op haar Instagramaccount, net als het Duitse meisje. En zo kwam Brechtje begin dit jaar aan haar eerste 1000 volgers op haar account bujobybrechtje.

Verzoeken voor penpals, promoties en samenwerkingen stroomden binnen. Brechtje ging alleen in zee met enkele meisjes die mooie dingen maakten, veel volgers hadden en haar ook wilden promoten. Haar Instagramaccount groeide met tientallen nieuwe volgers per dag.

Shop

Voor haar eigen stickers had ze een app nodig die alleen beschikbaar is op een iPad. Maar een iPad kost 500 euro. Je kent dat wel: je wil een investering doen en je hebt het geld niet. Wat doe je dan?

Brechtje maakte een shop aan op Etsy met alles wat ze had gemaakt. Ze wilde 250 euro van haar spaargeld gebruiken. Al van jongs af aan leer ik mijn dochters dat ze van al het geld dat ze ontvangen altijd minimaal 10% weg moeten zetten. Gebruik dit geld alleen als het je nog meer geld kan opleveren, want goud trekt immers goud aan. Brechtje wil niet alles gebruiken voor haar shop, want ze wil ook nog eens haar rijbewijs betalen. De resterende 250 euro wilde ze van mij lenen, waarvan ze per maand 50 euro zou terug betalen en ik ging akkoord.

Eerste succes

Ze kondigde haar shop aan op Instagram. Zouden al die enthousiaste reacties ook verkopen gaan opleveren? Een week later opende ze haar shop en postte dat op Instagram. We stonden beiden achter haar computer te kijken wat er ging gebeuren. “Mam, weer een verkoop!” En nog één en nog één. Met iedere bestelling stonden we te juichen. Binnen enkele dagen was ze uitverkocht. Het was het begin van haar succesvolle shop.

Eerste pech

Er gaan ook dingen mis. Ze is 16 en te jong om een Etsyshop te hebben. Als je er over nadenkt logisch, maar dat hadden we niet onderzocht. Etsy deed dat wel en blokkeerde haar shop. Ze kon niets meer verkopen. Precies op de dag dat ze een aantal nieuwe producten wilde lanceren. Maar ook dat is ondernemen: fouten maken en problemen oplossen. Dat kost af te toe flink wat tranen. Maar het is wel leerzaam en ook dit loste zich op.

Onbeperkte verkoop

Ze wilde nieuwe investeringen doen: een nieuwe printer en een snijmachine om haar eigen stickers te maken. Totale investering: weer 500 euro. Ze had hiervoor al 250 euro gereserveerd en nog 250 euro nodig. Tot nu toe verkocht ze haar producten voor bedragen tussen de 2 en de 5 euro. Ze werkte aan een aantal nieuwe online producten, die ze dus onbeperkt kon verkopen en bovendien voor wat meer geld. Daarnaast vroeg ze een aantal mensen haar te sponsoren in ruil voor een mooie set stickers. Inmiddels zijn zowel de printer als de snijmachine besteld.

Prioriteiten

Naast dit werk heeft ze ook naar haar schoolwerk – komend jaar doet ze eindexamen vwo, ze heeft een zaterdagbaantje in de supermarkt en ze heeft sinds een aantal maanden een vriendje.

Reden te meer om haar prioriteiten goed te stellen. Haar shop is om die reden meer dicht dan open. Ze werkt toe naar lanceringen, dan is haar shop enkele weken open en sluit ze die weer. Dat doet ze heel slim, want dan is het ook voor haar fans noodzakelijk om hun aankopen niet uit te stellen.

Hoe bouw je een succesvolle shop?

Wat is nou precies de reden van haar succesvolle shop? Haar shop is ontstaan vanuit haar hobby. Ze heeft dit niet van tevoren bedacht. Ze stopt al haar plezier erin en dat is precies de reden dat het werkt. Ze voelt geen angst, geen onzekerheid en geen concurrentie. Haar concurrenten zijn nota bene haar grootste fans en ze promoten haar enthousiast. Brechtje promoot zelf ook anderen en samen maken ze mooie dingen. Ze is niet bezig met verkopen – ze is bezig met mooie dingen maken en mensen blij maken. Logisch dat die daar voor betalen, dat doet ze zelf ook. Ze investeert in mooie spullen waardoor ze nog mooiere dingen kan maken.

Wat ga jij doen?

Nu ben ik heel benieuwd. Welke waardevolle lessen haal jij uit de shop van Brechtje? Deel dat in het reactieveld hieronder.

Natuurlijk vindt Brechtje het leuk als je haar volgt op Instagram en haar shop promoot onder de bullet journalers in jouw netwerk.

Gratis GroeiSessie

Als jij als ondernemer wil groeien, is dit jouw kans. Meld je aan voor de gratis GroeiSessie.

Een van de deelnemers zei over de gratis GroeiSessie: “Wat jij me vertelde heb ik nooit eerder van een andere businesscoach gehoord, maar ik voel dat het de belangrijkste sleutel is tot mijn persoonlijke en zakelijk succes.”

Reserveer direct jouw plek. Ik heb per sessie slechts plek voor 10 ondernemers.
Klik hier: Gratis GroeiSessie.

Ik kijk ernaar uit je te zien op de sessie.

Hartelijke groet,
Marielle

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

17 Reacties

 1. Saskia

  Ik herken wat je deelt, ik heb ook zo’n ondernemende dochter. Wat leven we toch in een prachtig tijdperk waarin dit allemaal mogelijk is!

  Antwoord
 2. Kit

  Wat mooi om te lezen hoe ze haar lessen en ervaringen over liefde en blijdschap door wil geven. En ze geen concurrentie ervaart omdat ze zichzelf is, haar missie en passie leeft en stap voor stap uitvoert wat er kan.
  De lessen die ik hier uithaal is hoe belangrijk het is bij mijn missie en eigen liefde te blijven en het resultaat denken en snelheid los te laten. Wel doelgericht door te werken maar met plezier, in liefde en blijdschap.
  Plus hoe goed het is om soms even te stoppen. Dit vergroot de schaarste en geeft ruimte zaadjes te laten rijpen. Bedankt Brechtje en Marielle voor dit liefdevolle en inspirerende verhaal.
  Liefs Kit

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja mooi he Kit? En heel graag gedaan natuurlijk.
   Het is zoveel fijner als je niet bezig hoeft te zijn met wat je handelen allemaal zou moeten opleveren.

   Antwoord
 3. Manita

  Wat een prachtige missie en spullen. Ik voel de liefde en aandacht die erin gestopt is. Dit is niet verkopen om het verkopen. En dat is denk ik de crux. Dat je oprecht blij bent als mensen jouw producten mooi vinden en dat het ze wat meer geluk heeft. Dan is verkopen makkelijk, omdat het geen verkopen is.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Precies. Dat is het. Het is gewoon blij zijn en plezier hebben.

   Antwoord
 4. Joycet Reinders

  Wat een prachtig verhaal van een trotse moeder die haar lessen door heeft gegeven aan haar 16-jarige dochter. Die zelf al weer lessen heeft geleerd uit de echtscheiding van haar ouders. Wat blijft is de liefde en joy. Wat een geschenk.

  En dan gewoon beginnen. Samenwerking en schaarste creëren. Wat een mooi concept.

  Geniet van dit avontuur Brechtje en Mariëlle!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wij genieten Joycet!

   Antwoord
 5. Sharon Messemaker

  Wat ontzettend COOL zeg!

  Als je je missie leeft en toegewijd bent aan deze missie dan volgt het succes. Daar ben ik van overtuigd! En het verhaal van Brechtje bevestigd dit.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Geef je missie je focus in je ondernemerschap. Als je deze leeft, dan komt de rest. Niet dat je er niets voor hoeft te doen, maar het rust en zekerheid. En ongelofelijk veel vodoening.

   Antwoord
 6. Bastiaan Vercouteren

  Wat een ontzettend leuk en inspirerend verhaal. Wat ik er vooral uit oppik is: enthousiasme en aanpakken. Beide heb je nodig voor een succesvolle business. Ik ken genoeg mensen die enthousiast zijn en serieus veel passie voor hun vakgebied, maar toch te afwachtend, te bescheiden of gewoon te angstig zijn om er voor te gaan.

  Of ze denken dat ‘ervoor gaan’ betekent dat je het meteen groots moet aanpakken, wat ook weer belemmerend en afschrikwekkend kan werken. Begin gewoon. Dat is wat ik hier ook zie. Beginnen met kleine enthousiaste stapjes (en die successen oprecht vieren en waarderen). Maar die stapjes wel zetten. Dan komt de rest ook wel.

  Erg leuk!

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja mooi Bastiaan, kleine stapjes zetten. En gewoon doen. Dan komt de rest inderdaad.

   Antwoord
 7. Hilda

  Wat mooi dat Brechtje van haar hobby haar werk heeft gemaakt. Wel op haar eigen wijze. Ze heeft succes en weet dan toch grenzen te stellen omdat er ook andere prioriteiten zijn. Wat ik interessant vind en meeneem, is dat ze de shop af en toe dicht doet èn dat dit juist meer klanten oplevert, dat dit de aantrekkingskracht vergroot. Dat is lef hebben, vertrouwen hebben.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Ja mooi inzicht Hilda. En zeker deze vakantieperiode is een mooi moment om de shop dicht te doen 🙂

   Antwoord
 8. Yvonne Hofland

  Wat heerlijk om je kind zo bezig te zien. In haar element aan het creëren en mensen blij maken met de mooie producten die zij maakt. Dan kun je niet anders dan super trots zijn op je kind. En ik denk ja kind van haar moeder kan niet anders. Super leuk

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Kind van haar moeder, dat klopt. Ik realiseer mij goed dat ze een aantal dingen met de paplepel ingegoten krijgt.

   Antwoord
 9. Savannah

  Wat een heerlijke enthousiaste blog van een trotse moeder op haar ondernemende dochter!

  Wat mij raakt is het enthousiasme waarmee Brechtje haar dingen doet. Geen onzekerheid of angst, geen concurrentie, geen commerciële instelling van ‘moeten verkopen’, maar puur doen waar ze blij van wordt. Creëren, mensen blij maken. Geweldig!!

  Ik neem met name dat laatste weer mee uit dit verhaal: mensen blij maken en dan vooral zonder angst en onzekerheid!

  Dank je wel Brechtje, dat je moeder jouw succes met ons mocht delen!

  Lieve, dankbare groet,
  Savannah

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Precies Savannah, mensen blij maken. Dat is wat je doet als ondernemer. Mensen blij maken, gewoon door jezelf te zijn. Belangrijk je te realiseren dat je alleen dat aan anderen kan geven wat je zelf in je hebt.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *