Je hebt orde op zaken gesteld, je gedachten geordend en opnieuw geformuleerd, en je hebt structuur aangebracht. Je bent voorbereid om nu echt in actie te komen. En alsnog doe je het niet. Waar zit ‘m dat nou in?
Toch nog even
Ik had me voorgenomen beter voor mezelf te zorgen. Minder uren achter mijn computer zitten en meer ontspannen. Ik zag het helemaal voor me. En toch zat ik nog steeds regelmatig achter de laptop in het weekend. Of wanneer in de avond een klant een beroep op me deed, pakte ik het meteen op. Ach, dan is het maar gedaan, zoveel werk is het niet.
Woorden stokten in mijn keel
Ik had me ook voorgenomen om me vaker uit te spreken. Vaker nee te zeggen, mijn stem te laten horen en mezelf te laten zien, zonder me zorgen te maken over wat anderen ervan vinden. In gedachten had ik de woorden al klaar en wist ik al precies hoe ik het wilde aanpakken, maar op het moment zelf stokten de woorden in mijn keel en was ik plots al die vooraf bedachte zinnen kwijt.
Het lijkt zo simpel
In je hoofd lijkt het allemaal heel simpel. Je wil het wel maar je doet het niet. Op het moment dat het zover is, schiet je in een kramp. Je wil het oude niet meer, maar het nieuwe lukt je ook nog niet. Hoe kom je hier uit? Je kan op dit punt veel leren van Enneagramtype 6, De Loyalist.
Waar zit die angst?
Hier bespreek ik punt 6 van het Enneagram Transformatief Procesmodel: de confrontatie met het eigen innerlijk. Ik beschrijf dit procesmodel in mijn boek Hoe word je een Topcoach?
Je kan dit boek gratis downloaden.
Het Enneagram Transformatief Procesmodel beschrijft de stappen die nodig zijn voor verandering. De stappen van het model volgen een natuurlijk proces, het zijn wetmatigheden. Wanneer je dit proces volgt, stroomt de verandering als het ware door je heen. Je hebt het besluit genomen dat je dingen in je leven en je werk anders wil. Vervolgens ga je door een aantal processen, waardoor de verandering ontstaat. Wanneer je daarin de natuurlijke stroom volgt, scheelt dat energie. Dat is een heel constructieve manier van veranderen.
Moed
Van Enneagramtype 6 De Loyalist leer je de moed te hebben om ervoor te gaan en het vertrouwen te ontwikkelen dat je het echt kan. Je wil dingen anders in je leven; je wil je plannen verwezenlijken. Dan is het noodzakelijk uit je comfortzone te stappen. Wanneer je in je comfortzone blijft, blijf je in die ongewenste situatie en verandert er dus niets. De moed hebben betekent het onbekende toegemoet gaan
Stagnatie
In het Enneagram Transformatief Procesmodel heet punt 6 een schokpunt. Je krijgt een schok van binnenuit. Daardoor stagneert de voorgenomen implementatie van de verandering, nog voordat die goed en wel begonnen is.
Angst en weerstand
Je wordt in deze fase geconfronteerd met je eigen innerlijke weerstand en angst. Je hebt je voorbereid op de verandering die je wil maken en op het moment dat je de stap wil zetten hoor je de innerlijke stemmen: “Kan ik dit wel? Wat vinden anderen hiervan? Hoe zullen ze reageren? Wat als het mis gaat?”
Ongemerkt gaan je hakken in zand en komt de verandering die je voor ogen had tot stilstand.
Uit je comfortzone gaan betekent dat je je innerlijke weerstand onder ogen komt. Dat geeft je de energie die nodig is om je moed bij elkaar te schapen en er alsnog voor te gaan. Feel the fear and do it anyway!
Wat als je het niet doet?
Wat mij hielp, is mijzelf steeds weer te herinneren aan de consequenties van mijn keuzes. Ik wilde een verandering in mijn leven. En als ik blijf doen wat ik deed, blijf ik krijgen wat ik kreeg. Als ik een verandering wil, moet ik veranderen. Zo lukte het me steeds beter om uit mijn eigen comfortzone te stappen.
Stel dat
Wat gebeurt er als je een keer buiten je comfortzone stapt? Wat gebeurt er als je gewoon de computer dicht houdt in het weekend en leuke dingen gaat doen voor jezelf en met je dierbaren? Wat gebeurt er als je je uitspreekt?
Is het nou echt zo ingewikkeld? Stort je leven in? Komen er geen klanten meer? Wat kan er nou echt gebeuren? Als je realistisch kijkt, weet je best dat het allemaal wel mee zal vallen. Dat de angst die je hebt eigenlijk onterecht is.
Je zal merken dat juist buiten je comfortzone een hoop vertrouwen bestaat. Dan kijk je terug en denk je: waarom heb ik daar in hemelsnaam zo moeilijk over gedaan?
Reality Check
Doe de reality check. Check bij jezelf:
- Wat gebeurt er als je het wel doet?
- Wat gebeurt er als je het niet doet?
Deze vragen helpen je om een realistisch beeld te krijgen, waardoor het eenvoudiger is om uit je comfortzone te stappen en je angst en weerstand achter je te laten.
Stap voor stap
Het is een kwestie van oefenen. Steeds weer opnieuw doen. Steeds weer een kleine stap zetten. Enneagramtype 6 herinnert je eraan dat je mag vertrouwen. Leer te vertrouwen op jezelf en op de stappen die je zet. Wanneer je in vertrouwen je stappen zet, mag je er ook op vertrouwen dat het de resultaten oplevert waar je naar verlangt. Blijf stappen zetten. Als je stopt, moet je weer helemaal opnieuw beginnen. En dat zou zonde zijn, toch?
Binnenkort geef ik de gratis online training Ontdek de Wijsheid van het Enneagram. Meld je direct aan.
0 reacties