De wet van de minste weerstand

6 reacties

“Hoe krijg je snel klanten en hoe verdien je snel geld?” Van alle vragen de afgelopen jaren is deze vraag mij het meest gesteld. Ik begrijp dat heel goed. Het is de vraag die ik mijzelf ook regelmatig heb gesteld, zeker in de beginjaren van mijn ondernemerschap. 

Aantrekkelijke strategieën

Ik ging in de leer bij de allerbesten. Zij leerden me inderdaad hoe ik aan klanten en geld kon komen. Ik ontdekte allerlei nieuwe en aantrekkelijke strategieën. Ik implementeerde ze en het lukte! De klanten kwamen en mijn bankrekening groeide. Dus in die zin had ik antwoord gekregen op mijn vragen. Hoe meer ik deed en hoe harder ik werkte, hoe meer klanten ik kreeg en hoe drukker ik het had. 

Uitgeput

Maar ik bleef op zoek, want het werk putte me uit. Niet omdat ik te hard werkte – ik geloof niet dat je uitgeput raakt van hard werken alleen. Maar mijn leven was niet in balans: het werd beheerst door werk. Continu jagen en presteren vervulde me niet. Ik ontwikkelde me als ondernemer en als mens en daardoor ontdekte dat ik die klanten en dat geld zo graag wilde, omdat ik tekorten voelde in mijzelf. Ik voelde me onzeker en klanten moesten mij zekerheid geven, terwijl ik mij nooit als een onzekere ondernemer had gezien. Maar door dat harde werken keek ik ook nooit echt naar mezelf, dus ik zag mezelf niet echt. 

Te aangepast

Daarom besloot ik om mijn leven op een andere manier vorm te geven. Waar ik me eerder altijd had gericht op de ander en op alle gebeurtenissen in de buitenwereld, besloot ik mijn aandacht op mezelf te richten: mijzelf oprecht te zien. Toen pas zag ik hoe gesloten ik eigenlijk was, hoe streng ik voor mezelf was en hoe ik me altijd aanpaste. 

Nieuwe wereld

Je leeft, als ieder mens, in twee werelden: je binnenwereld en je buitenwereld; je innerlijke bestaan en je wereldlijke bestaan. Je bent geneigd altijd te focussen op de buitenwereld, ik deed dat ook met mijn harde werk en mijn prestatiedrang. Ik zag daardoor mijn binnenwereld niet, ik had er geen idee van. Toen ik daar wel naar ging kijken, ontdekte ik een wereld die ik tot dan toe niet had waargenomen, er ging werkelijk een heel nieuwe wereld voor me open. Ik werd me bewust van mijzelf. Ik ontmoette voor het eerst mijn hele, ware zelf. En daar ontdekte ik dat het leven en het ondernemerschap mij zoveel meer te bieden hebben dan ik ooit had gedacht. 

Vervullend

Er kwam een definitief einde aan mijn zoektocht en ik begon een nieuw en gelukkig leven. Want ik heb ontdekt dat gelukkig en blij zijn de meest natuurlijk staat van de mens is. Het leven is niet bedoeld om te zoeken, te twijfelen en te worstelen. Geluk is de weg en je kan er iedere dag voor kiezen. Dat is niet altijd gemakkelijk en het ligt vaak buiten je comfortzone, maar het is heel vervullend.

De wet van de minste weerstand

Ik las vanochtend een prachtige stuk in het boek De 7 spirituele wetten van succes van Deepak Chopra. Het is zo mooi en toepasselijk, dat ik het graag met je deel. Het gaat over de wet van de minste weerstand.

Zonder moeite

“Als we kijken hoe de natuur werkt zien we dat er zo weinig mogelijk moeite wordt gedaan. Gras probeert niet te groeien, het groeit gewoon. Vissen proberen niet te zwemmen, ze zwemmen gewoon. Bloemen proberen niet te bloeien, ze bloeien. Vogels proberen niet te vliegen, ze vliegen. Dat is inherent aan hun natuur. De aarde probeert niet om zijn eigen as te draaien; het is de natuur van de aarde om met duizelingwekkende snelheid rond te draaien en door de ruimte te suizen. Het is de natuur van baby’s om gelukzalig te zijn. Het is de natuur van de zon om te schijnen. Het is de natuur van de sterren om te fonkelen en te glinsteren. En het is de menselijke natuur om haar dromen te verwezenlijken, gemakkelijk en zonder moeite.”

Liefde

“Je hoeft zo min mogelijk moeite te doen als je acties gemotiveerd worden door liefde, want de natuur wordt bijeengehouden door de energie van liefde. Als je streeft naar macht over andere mensen, verspil je energie. Als je streeft naar geld of macht ter meerdere eer en glorie van het ego, besteed je energie aan het najagen van de illusie van geluk in plaats van te genieten van het geluk van het moment.  

Als je alleen naar geld streeft om je persoonlijke gewin, snijd je de stroom van energie naar jezelf af en verstoor je de werking van de intelligentie van de natuur. Maar als je acties gemotiveerd worden door liefde, is er geen verspilling van energie.”

De wet van de minste weerstand is een van de universele wetten van succes. Ik ervaar deze wet als heel vervullend, ik krijg er ongelofelijk veel blijdschap en energie van.

Hoe kom je aan klanten en geld?

Terug naar de vraag die klanten mij zo vaak stellen: “Hoe kom je aan klanten en geld?” 

Je hebt vaak de neiging om antwoorden buiten jezelf te zoeken, in je buitenwereld. Maar de antwoorden zijn juist in je binnenwereld te vinden. Daar wil ik je dan ook voor uitnodigen: word je er bewust van. Dat brengt je leven en je ondernemerschap meer in balans, waardoor je moeiteloos klanten en geld krijgt. 

Welke vraag stel jij jezelf?

Stel jezelf eens andere vragen dan die ene. Vraag: “Wat vervult me? Wat doe ik graag? Waar word ik oprecht blij van? Hoe wil ik dat in mijn werk en mijn leven vormgeven? En wat is de betekenis die ik aan mijn klanten kan geven?” 

Focus op de waarde die je je klanten kan bieden, in plaats van op je prestatie. Van betekenis zijn voor anderen geeft namelijk pas echt vervulling.

Energie in plaats van werk

Ga over deze vragen in gesprek met je klanten en met de mensen in je netwerk. Want in verbinding met anderen krijg je steeds meer helderheid over je eigen ondernemerschap. Wanneer je vervolgens de wet van de minste weerstand toepast, ontdek je dat er kansen op je pad komen, dat er klanten komen en dat geld altijd beschikbaar is. Ondernemen gaat dan moeiteloos. Het levert je energie op, in plaats van dat hard werken je uitput. 

Uiteraard heb je dan alsnog enkele strategieën nodig om te implementeren. Maar wanneer je die implementeert vanuit vervulling en betekenis manifesteert het zich heel anders, dan wanneer je het implementeert om klanten en geld te krijgen. 

Waar zoek jij antwoorden?

Zoek jij de antwoorden in je buitenwereld of in je binnenwereld?

Als je bereid bent geluk en blijdschap te zoeken in je binnenwereld, ga ik graag met je in gesprek.

Meld je hier aan voor Het Gesprek van je Leven.

Ik kijk naar je uit!
Marielle  

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

6 Reacties

 1. Kit

  Mooi blog Marielle! Wat me raakt is dat ik elke dag opnieuw kan kiezen voor de binnenwereld en wat ik daarin het fijnste vind om te doen. Wat ik het allerfijnste vind om te doen is het gaan van een geestelijk pad, daar zo vervuld van raken dat ik niets anders kan dan dit doorgeven aan anderen. En dat dit moeiteloos gaat. De Overvloed hierin kan ik op dit moment sterk voelen en vervult me liefde en harmonie. Bedankt voor je mooie blog en herinnering steeds te kiezen voor waar je warm van wordt.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wat fijn Kit om je reactie te lezen, dankjewel.
   Dat is mooi he dat het zo werkt, dat wanneer je gevuld bent niet anders kan dan het te willen delen.

   Antwoord
 2. Savannah Engelenberg

  Wat een schitterende waardevolle blog Marielle. En het sluit mooi aan bij de vierde dag van de GROEI challenge van deze week: het winstmodel.

  Wat bij mij nu het meest binnenkomt is: stel jezelf niet meer ‘die ene’ vraag, maar stel jezelf de vraag
  Wat vervult je? Wat doe je graag? Waar word je oprecht blij van?

  Ik heb het je meerdere keren horen zeggen natuurlijk, maar dat is bij mij wel vaker het geval…eerst tig keer horen en dan ineens valt het kwartje. Dan ben ik er blijkbaar klaar voor om het te laten landen.

  Waar word ik oprecht blij van? Wat vervult mij?
  Ik ervaar dat diepe geluk als ik zelf inzichten krijg en als ik anderen inzichten zie krijgen.

  Als ik iemand kan inspireren het beste uit zichzelf te halen.
  Als ik het amper brandende waakvlammetje van vrouwen aan kan wakkeren tot een vreugdevuur.
  Als ik vrouwen mag begeleiden in het ont-dekken van hun eigen innerlijke kracht. Als ik zie hoe ze hun leven transformeren en daarmee weer anderen inspireren om hún kracht te gaan ervaren en omarmen, om te stralen.

  Als ik dat waar ik bang voor ben, maar wel juist voelt, toch doe.
  Als ik weer opsta als ik onderuit ben gegaan.

  Als ik merk hoe alles stroomt en vanzelf naar me toekomt op het moment dat ik de controle, het forceren en af willen dwingen loslaat. Niet om dan alsnog iets voor elkaar te krijgen, maar écht loslaten.

  Kort gezegd: als ik zelf groei en mensen mag inspireren en bijstaan in hun transformatieproces.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Nou wat een mooi en moedig delen Savannah, dankjewel. En ja het sluit prachtig aan bij alles wat we nu in de challenge doen. De groei laten ontstaan in plaats van het willen forceren.

   Antwoord
 3. Sharon Messemaker

  Prachtig en waardevol blog Mariëlle.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wat fijn dat je het zo ervaart Sharon, dankjewel

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.