Zonder oordeel, ontwikkel een open mind - Succes met je Bedrijf

Zonder oordeel

5 reacties

Mijn lief vroeg me laatst wat de belangrijkste les is die ik van mijn moeder leerde. We hebben elkaars moeders nooit gekend, maar spreken vaak over hen om een beeld te krijgen van de belangrijkste vrouwen in ons leven en hoe zij nog steeds invloed op ons hebben.

Rust en Vrede

Mijn lieve moeder. Ze leefde zacht en zonder oordeel. Ze had rust en vrede in haar hart, stond er op haar rouwkaart. Dat waren niet zomaar woorden, dat is mijn moeder. Ze is nog steeds Rust en Vrede, hoewel ze ook heel duidelijke standpunten standpunten had en een zeer kritische blik op veel dingen. Ze had ook een open mind: iedereen was een goed mens volgens mijn moeder en zo keek ze ook naar iedereen. Zo was iedereen welkom bij haar, haar hart stond altijd open. 

Hard en oordelend

Daarin was mijn moeder een voorbeeld voor mij. Ik was alles behalve rustig en vredig in die tijd. Ik was hard en oordelend, hoewel ik dat helemaal niet zag. Als je me het in die tijd had gevraagd, had ik mezelf beslist niet zo omschreven. 

Ik was hard voor mezelf. Ik werkte hard en ik stelde hoge eisen aan mezelf. Ik vond ook dat ik moest presteren en als ik dat niet deed, veroordeelde ik mijzelf. Mijn moeder zei ook vaak dat ik zo hard werkte. Dat ik veel drukker was dan zij ooit is geweest met haar 6 kinderen in 8 jaar. “Vraag je niet teveel van jezelf?” vroeg ze dan. Nu weet ik dat ze gelijk had. Ik had een gesloten mind.

God, geloof en de dood

Mijn moeder was niet bang voor de dood. Ze heeft me wel gezegd dat ze het moeilijk vond voor mijn vader en voor ons, haar kinderen en kleinkinderen. Maar ze vond het niet erg om te gaan. Ze had een vast geloof in God. God was de grond onder haar bestaan. Ze zag de naderende dood als een bevrijding. Op haar begrafenis zongen we haar lievelingspsalm: ‘Heer u bent mijn leven, de grond waarop ik sta.’ En dat is ook de tekst die op haar grafsteen staat. Het is dat wat mijn moeder leefde. 

Ze werd plotseling ziek. Vaak heb ik me afgevraagd waarom ze ineens zo ziek was. Waarom moest ze in de laatste dagen van haar leven zo verschrikkelijk veel pijn hebben? Wat was de reden van haar overlijden, wat was de boodschap ervan? Ze was altijd gezond en fit en plotseling was ze zo ziek dat ze in 10 dagen overleed. Met de dag zagen we haar lichaam sterven. Kennelijk was het haar tijd om te gaan, heeft ze gekozen voor haar overlijden of wat de redenen ook zijn. Het moest zo zijn. Haar overlijden 10 jaar geleden betekende in ieder geval de start van mijn eigen innerlijke weg en ik leerde om vanuit mijn innerlijk het leven zich te laten ontvouwen. Vanuit deze innerlijke plek ben ik ook heel anders naar het geloof van mijn moeder gaan kijken. Ik voelde mij altijd gevangen in het geloof van mijn ouders, met alle regels waar ik mij aan moest houden. Ik ontdekte dat dit mijn interpretatie was en dat je er op verschillende manier naar kan kijken zonder er een oordeel over te hebben.

En dat is een open mind.

Een open mind

Een open mind betekent dat je begrijpt dat vrede alleen ontstaat wanneer we dit samen doen en elkaar erin steunen. Je hebt geen oordeel, want je leeft vanuit je hart en daar is begrip en acceptatie te vinden. Vanzelfsprekend leef je mee met de ander, in plaats van die te bekritiseren of te beschuldigen. 

Een gesloten mind heeft altijd een oordeel over zichzelf en de ander. Een gesloten mind is gaan geloven in een eigen waarheid en is gesloten voor de waarheden van anderen. Vanuit je eigen waarheid kijk je naar de ander en bekritiseer en beschuldig je die, omdat die een andere waarheid heeft.

De Korte Weg

Het ontwikkelen van een open mind is jouw grote uitdaging en deze tijd biedt je de kans dat te ontwikkelen. Hans Korteweg heeft verschillende lezingen gegeven over de open en de gesloten mind, deze zijn interessant om te beluisteren. Je vindt zijn podcast op Soundcloud onder de naam De Korte Weg.

Deze tijd daagt jou uit een open mind te ontwikkelen. Zonder oordeel te zijn, in rust en vrede. 

De mooie blauwe kopjes

Deze week zou mijn moeder 82 zijn geworden. Mijn moeder is dagelijks in mijn gedachten. Ze is mijn trouwe en compassievolle metgezel. Soms hoor ik haar stem of ruik ik haar geur. Ik mis haar vaak en ik voel haar vaak bij me. Regelmatig drink ik een kopje koffie met haar uit haar eigen mooie blauwe kopjes en dan zou ik willen dat ze bij me aan tafel zit. Dat mijn kinderen met haar in gesprek zijn. Dan verlang ik naar haar fysieke aanwezigheid als moeder en oma. Maar het is precies goed zoals het is, het leven loopt precies zoals het moet lopen. Pijn en verdriet is onderdeel daarvan, net als vreugde en blijdschap. 

Geniet en heel

Als jij je moeder nog hebt, hoop ik dat je geniet van haar gezelschap, van het samen met haar zijn. En als de verhouding met je moeder verstoord is geraakt om wat voor reden dan ook, raad ik je aan die te helen. Ook als je moeder er niet meer is kan je dat doen. Ontwikkel een open mind daarvoor. Schrijf op wat je aan je moeder waardeert en wat je moeder in jou waardeert. Schrijf op wat je van haar hebt gemist, wat je aan haar wil geven wat zij van jou heeft gemist. Het is zeer behulpzaam in het ontwikkelen van een oordeelloos en zachter leven. 

Wat betekent een open mind voor jou? Ik lees het graag in je reactie, het is fijn om op die manier met elkaar van gedachten te kunnen wisselen.

Zakelijk succes

Een open mind, oordeelloosheid, zachtheid, rust en vrede, het zijn allemaal noodzakelijke ingrediënten voor zakelijk succes. Vanuit een gesloten mind is het ontwikkelen van een goedlopende business altijd een hard werken, discipline, controle en streven naar resultaat en prestatie. Dat hoeft niet zo te zijn. Het kan ook zachter, moeitelozer en liefdevoller. En je mag erop vertrouwen dat de resultaten zich altijd manifesteren.

Hoe kan jij dit vormgeven in jouw business? Dat ontdek je tijdens het gratis Succes Webinar. Meld je hier direct aan.

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

5 Reacties

 1. Laerke Nissen

  Prachtige en mooie tekst lieve Marielle.
  Ja…ouders… is een gevoelig onderwerp ervaar ik… Er zitten veel emoties op, van verlangen…liefde… maar ook verdriet, soms onbegrip, elkaar willen begrijpen, maar niet altijd kunnen. en openminded-ness inderdaad, heel belangrijk. We proberen elkaar wel te begrijpen en steunen in onze keuzes door het leven, ook is dat niet altijd makkelijk, maar wel heel waardevol vind ik.

  Mijn ouders wonen samen in Denemarken. Soms heb ik het gevoel alsof ik ze ‘achter heb gelaten’ daar en voor mijn eigen geluk ben gegaan. Ik heb nu gelukkig wel goed contact met ze, spreek ze regelmatig en wanneer we elkaar zien, wat maar 3-4 keer per jaar is, is het wel altijd heel fijn.

  Maar wat ik ook besef is dat ze natuurlijk ouder worden en er op een moment inderdaad niet meer zullen zijn, en dat vind ik wel moeilijk.
  En zo is en gaat het leven inderdaad. Dus ervan genieten zolang en zoveel mogelijk is inderdaad heel waardevol.

  Open-mindedness is ook een heel mooi onderwerp en mooi om aan herinnerd te worden inderdaad. In mijn werk met mijn klanten is dat een heel belangrijk onderwerp voor mij. Ik hou van mensen, in waarom wij doen wat wij doen. respect hebben voor elkaar en elkaar altijd proberen te begrijpen is voor mij heel belangrijk.

  Jouw tekst doet me wel beseffen dat ik wel de laatste tijd, ook door het hele Corona gebeuren, dat ik wel wat meer gesloten ben geworden en daar wil ik graag verandering in brengen, dus daar ga ik op letten. Dankjewel Marielle voor een mooie tekst en herinnering.

  Liefs, Laerke

  Antwoord
 2. Veron

  Mooi gezegd Marielle. Een open mind betekent voor mij ook het loslaten van controle (over wat dan ook). Je laten meevoeren op de levensstroom die terugkijkend jouw pad heeft vormgegeven.
  Dank voor je mooie blog.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Controle loslaten, inderdaad. Dat is een heel erg mooie aanvulling, dankjewel Veron!

   Antwoord
 3. Marieke

  Wat een prachtige blog, dank je wel! Mijn moeder is morgen jarig, ze mag 74 kaarsjes uitblazen. Een groot geschenk gezien haar gezondheid en ik voel veel dankbaarheid dat ze in mijn leven is.
  Ze is begaan met anderen, informeert altijd hoe het met iemand is. Stuurt kaartjes als je je even niet zo lekker voelt. Een zachte en zorgzame vrouw waar ik onwijs veel van houd.

  Antwoord
  • Marielle van der Vlies

   Wat fijn om te lezen Marieke, gefeliciteerd alvast en een hele fijne dag met je moeder.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *